ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σταϊκούρας: Ανάπτυξη 4,3% και 200.000 νέες θέσεις εργασίας εντός πενταετίας

Η ανεργία θα πέσει πέντε μονάδες, εκρηκτική αύξηση θα καταγραφεί σε επενδύσεις ενώ θα τελειώσει οριστικά η ύφεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών που αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής το οποίο και παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον Χρήστο Σταϊκούρα.


Το Μσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής υποβάλλεται στην Κομισιόν και τη Βουλή.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν μεταβάλλει, για την ώρα, εκτιμήσεις του για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και επιμένει στην πρόβλεψη για επέκταση με ρυθμό 3,6% φέτος πριν την «έκρηξη» με ανάπτυξη 6,2% το 2022.

Εν συνεχεία, η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή αλλά σταδιακά μειούμενη σε. 4,1% το 2023 , 4,4% το 2024 και 3,3% το 2025.

Σημειώνεται πως με την αρωγή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης , του νέου ΕΣΠΑ αλλά και ιδιωτικών κεφαλαίων συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης την ερχόμενη πενταετία αναμένεται να δημιουργηθούν 200.000 νέες θέσεις εργασίας.


Το παραπάνω θα έχει ως αποτέλεσμα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το ποσοστό ανεργίας να φτάσει κοντά στο 10%.

Κατά την ΕΛΣΤΑΤ ( έρευνα εργατικού δυναμικού), η ανεργία από 16,3% φέτος υποχωρεί στο 14,4% το 2022, στο 13,2% το 2023 , στο 11,9% το 2024 και στο 11,1% το 2025 ενώ η οικονομία επανέρχεται το 2023 σε τροχιά πρωτογενών πλεονασμάτων καταλήγοντας στο 3,7% του ΑΕΠ το 2025.

Βάσει των θετικών εξελίξεων τους τελευταίους μήνες (συγκρατημένη ύφεση 2,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους, βελτίωση του οικονομικού κλίματος, αύξηση των καταθέσεων και διαρκή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής) , ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε μια σειρά από μεσοπρόθεσμους – ρεαλιστικούς όπως τους χαρακτήρισε- στόχους. 

Μερικοί εξ αυτών είναι η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης από το 2021, η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από το 2022 , η μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό από το 2022  και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης

Καταβλήθηκε για πρώτη φορά το επίδομα αναδοχής σε όλους τους ανάδοχους γονείςΟικονομία

  Καταβλήθηκε για πρώτη φορά, την Τετάρτη 30 Ιουνίου, το επίδομα αναδοχής σε όλους τους ανάδοχους γονείς, που είχαν υποβάλει αιτήσεις, από τις 26 έως και τις 31 Μαΐου. Σε αυτό το μ...

Συνεχίζεται το καθεστώς των αναστολών και τον Ιούλιο – Ποιες επιχειρήσεις αφοράΟικονομία

Mπορεί οι οικονομικές δραστηριότητες να έχουν στο σύνολο τους απελευθερωθεί παρόλα αυτά για μικρή μερίδα επιχειρήσεων συνεχίζει το καθεστώς των αναστολών. Με αυστηρότερο κριτήριο τ...

Μειωμένα ενοίκια Μαΐου: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή δηλώσεων Οικονομία

Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις COVID των ιδιοκτητών ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια τον μήνα Μάιο. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αρχή.   Οι ενδιαφερόμενο...

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά σε 14 ερωτήσεις και απαντήσειςΟικονομία

  «Η μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, που προωθείται με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, αποτελεί υλοποίηση μιας ακόμα προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης, με το βλέ...