ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα έναν σημαντικό νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, περισώζοντας ένα μέρος τουλάχιστον των σχεδίων της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος αφού οι διαδηλώσεις των αγροτών προκάλεσαν μια οπισθοχώρηση.

Η ψηφοφορία έλαβε χώρα έπειτα από εβδομάδες κινητοποιήσεων των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, περιλαμβανομένης και μιας διαδήλωσης χθες, Δευτέρα, έξω από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες όπου σημειώθηκαν επεισόδια. Οι αγρότες διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων για τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ που όπως λένε έχουν ως αποτέλεσμα υπερβολικές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τριακόσιοι είκοσι εννέα ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ του νόμου, 275 ψήφισαν κατά ενώ υπήρξαν και 24 αποχές.

Ο νόμος πέρασε παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να εναντιωθεί σε αυτόν την τελευταία στιγμή, υποστηρίζοντας ότι θα υπέβαλλε τους αγρότες σε περισσότερη γραφειοκρατία.

Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης είναι ένα μεγάλο μέρος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, απαιτώντας από τις χώρες να εισαγάγουν μέτρα αποκατάστασης της φύσης στο ένα πέμπτο του εδάφους και της θάλασσάς τους μέχρι το 2030.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους δήλωσε πως η πολιτική είναι η "απτή συμβολή [της ΕΕ] στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, πολύτιμων οικοσυστημάτων, υγιών εδαφών και νερών, πρώτα και κύρια για τους αγρότες μας".

Αποσκοπεί να ανατρέψει την εξασθένιση των φυσικών ενδιαιτημάτων της Ευρώπης --το 81% των οποίων κατατάσσεται στην κατηγορία εκείνων που δεν είναι σε καλή κατάσταση-- και περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους, για παράδειγμα την αποκατάσταση ελών έτσι ώστε να μπορούν να απορροφούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο η τελική εκδοχή είναι πολύ πιο αδύναμη απ΄ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά.

Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης συνάντησε σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις αφότου προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2022. Κεντροδεξιοί ευρωβουλευτές είχαν προσπαθήσει να αποσυρθεί και κέρδισαν τελικά ορισμένες αλλαγές προκειμένου αποδυναμώνοντας ορισμένα τμήματά του όπως η εισαγωγή περισσότερων δέντρων, λιμνών και άλλων χαρακτηριστικών βιοποικιλότητας στη γεωργική έκταση.

Η πολιτική θα πρέπει τώρα να λάβει την τελική έγκριση των χωρών μελών της ΕΕ προτού τεθεί σε ισχύ. Η έγκριση αυτή είναι συνήθως τυπική διαδικασία και αναμένεται να αποφύγει τη μοίρα άλλων πράσινων πολιτικών τις οποίες απέσυρε η ΕΕ προκειμένου να καθησυχάσει τους αγρότες.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσυρε έναν προτεινόμενο νόμο για τη μείωση των παρασιτοκτόνων και καθυστέρησε την υποχρέωση των αγροτών να θέτουν περισσότερη γη σε αγρανάπαυση.

Μέχρι τώρα οι κινήσεις αυτές δεν κατάφεραν να κατευνάσουν τις διαμαρτυρίες των αγροτών. Οργανωτές των κινητοποιήσεων λένε πως το πρόβλημα δεν είναι οι πράσινες πολιτικές και θέλουν η ΕΕ να αναλάβει δράσει για να περιορίσει τις φθηνές εισαγωγές τροφίμων.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης

Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση στην Ουκρανία - Άρθρο του Σταύρου Λυγερού Κόσμος

Έχοντας εισέλθει στον τρίτο χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία, όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η ζυγαριά έχει γύρει υπέρ των Ρώσων. Το αποδεικνύουν η κατάληψη της υπερ-οχυρωμέ...

ΟΗΕ: Το Ισραήλ "μπλοκάρει συστηματικά" την ανθρωπιστική βοήθεια στη ΓάζαΚόσμος

Ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν «συστηματικά» την πρόσβαση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το ήδη δύσκολο έργο της π...

Γαλλία: Κατασχέθηκαν 72 πυροβόλα όπλα και πάνω από 3.000 φυσίγγια από σπίτι του Αλέν ΝτελόνΚόσμος

Στην κατάσχεση  72 πυροβόλων όπλων  και περισσότερων των  3.000 φυσιγγιών  προχώρησε η γαλλική αστυνομία από το σπίτι του  Αλέν Ντελόν  στο Ντουσί της κεντρικής Γαλλίας, σύμφωνα με...

Αναβρασμός από τις δηλώσεις Μακρόν για την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία - Πως αντιδρά το ΝΑΤΟ Κόσμος

Αναβρασμό έχει προκαλέσει  η δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν , ότι «δεν πρέπει να αποκλειστεί» η αποστολή νατοϊκών και ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία «στο μέλλον»...