ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ισραήλ: Διεθνείς εκκλήσεις να μην κλιμακώσει τις επιθέσεις στη Ράφα – Απειλεί η Χαμάς

Μετά τις ΗΠΑ και η Γαλλία εκφράζει την ανησυχία της για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα και ζητά από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην κλιμακωθούν.

Μάλιστα προέτρεψε το Ισραήλ να τερματίσει τις εχθροπραξίες στη Ράφα για να αποφευχθεί «μία τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή» καθώς εκεί έχουν συγκεντρωθεί εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

«Μια ισραηλινή επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα θα δημιουργούσε μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση μιας νέας διάστασης και αδικαιολόγητη», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Λεμουάν.

«Προκειμένου να αποφευχθεί μία καταστροφή, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για παύση των εχθροπραξιών», επισήμανε σε μια γραπτή ανακοίνωση.
Το Παρίσι υπενθυμίζει ότι η «Ράφα είναι σήμερα μια περιοχή όπου περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο».

«Είναι επίσης ένα ζωτικής σημασίας σημείο διέλευσης για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Γάζας», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε σήμερα στη βούλησή του να ξεκινήσει μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ράφα. Διαβεβαίωσε πως ο πληθυσμός θα επωφεληθεί από ένα «ασφαλές πέρασμα» για να φύγει από εκεί.

«Στη Γάζα, όπως οπουδήποτε αλλού, η Γαλλία αντιτίθεται σε κάθε αναγκαστικό εκτοπισμό πληθυσμών, που απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» σχολίασε ο Κριστόφ Λεμουάν.

«Το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας και των κατοίκων της δεν μπορεί να εγγραφεί παρά μόνο εντός ενός παλαιστινιακού Κράτους όπου θα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια στο πλευρό του Ισραήλ», υπογράμμισε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Απειλεί η Χαμάς

Οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, στα σύνορα με τη Γάζα, θα «τινάξει στον αέρα» τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομήρων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, Aqsa TV.

Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται τις δηλώσεις ενός ανώτερου ηγέτη της Χαμάς, αφότου ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε γνωστό πως διέταξε τον στρατό του Ισραήλ να εκπονήσει ένα σχέδιο για την εκκένωση της Ράφα και την καταστροφή τεσσάρων ταγμάτων της Χαμάς που έχουν αναπτυχθεί εκεί.

Επιμένει για τον πόλεμο στη Γάζα ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που μεταδόθηκε σήμερα ότι «αρκετοί» από τους 132 εναπομείναντες ομήρους που κρατούνται στη Γάζα είναι ζωντανοί ώστε να δικαιολογηθεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ στην περιοχή.

Σε ερώτηση για το πόσοι από τους ομήρους είναι ζωντανοί, ο Νετανιάχου είπε: «αρκετοί για να δικαιολογήσουν το είδος των προσπαθειών που καταβάλλουμε».

«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να επιστρέψουν όλοι όσοι είναι ζωντανοί και, ειλικρινά, οι σοροί, επίσης, όσων έχουν πεθάνει», ανέφερε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “This Week” του ABC.

Ο Νετανιάχου είπε επιπλέον πως ένας Παλαιστίνιος άμαχος έχει σκοτωθεί για κάθε μαχητή της Χαμάς που σκοτώθηκε στη Γάζα. Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα υπολογίζουν πως πάνω από 28.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Οκτώβριο.

Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές λένε πως περίπου το 70% όσων έχουν σκοτωθεί είναι γυναίκες και παιδιά κάτω των 18 ετών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει περιγράψει το σύστημα του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας για την καταγραφή των θυμάτων ως «πολύ καλό» και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ συχνά επικαλούνται τους απολογισμούς του για τους νεκρούς.

newsit.gr

Διαβάστε επίσης

Κρίσιμη ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία για την έγκριση της βοήθειας προς την ΟυκρανίαΚόσμος

Η αμερικανική Γερουσία έκανε την Κυριακή ένα καθοριστικό βήμα για την έγκριση βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, την οποία μπλο...

Νυχτερινές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα, «περίπου 100» Παλαιστίνιοι νεκροί, δυο όμηροι ελεύθεροιΚόσμος

Οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα (12/2) πως απελευθέρωσαν δυο ομήρους που κρατούνταν στη Ράφα , κάτι που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα ...

Στόλτενμπεργκ: Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντησηΚόσμος

«Αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» τονίζει ο γενικός γραμματέας της Βορε...

ΗΠΑ - Τα τελευταία γκάλοπ: Η αδυναμία Μπάιντεν δυναμώνει την καμπάνια Τραμπ για τον Λευκό ΟίκοΚόσμος

Ενισχύθηκαν τα ποσοστά του  Τραμπ  μετά τη συζήτηση για τη «διανοητική επάρκεια» του Μπάιντεν.   Για εκείνους που κάνουν εκστρατεία για να φέρουν τον  Ντόναλντ Τραμπ  πίσω στον Λευ...

Η Φινλανδία εκλέγει νέο πρόεδροΚόσμος

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Φινλανδία έδωσε τέλος σε τρεις δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας και έγινε μέλος του ΝΑΤΟ την περασμένη χρονιά Οι  Φινλανδοί  ψηφίζουν σή...

Βασιλιάς Κάρολος: Το πρώτο μήνυμά του μετά τη διάγνωση με καρκίνο – «Ευχαριστώ για την υποστήριξη»Κόσμος

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει ευγνωμοσύνη για τα μηνύματα υποστήριξης που έλαβε μετά τη διάγνωσή του με  καρκίνο  εξέδωσε ο  βασιλιάς Κάρολος  Γ’ της Βρετανίας. «Θα ήθελα να εκφ...

Η "επανάσταση" των Ευρωπαίων αγροτών για την Πράσινη Συμφωνία και η υποχώρηση της Κομισιόν- Πώς η ακροδεξιά θέλει να επωφεληθείΚόσμος

Τα τρακτέρ βρίσκονται στις πρωτεύουσες των Ευρωπαϊκών χωρών, λέει ο Guardian - Στάση αναμονής από τους Γάλλους και τους Γερμανούς αγρότες   Σε ένα μακροσκελές ρεπορτάζ ο Guardian α...