ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιτέλους φως αν και διαψεύδουν Νετανιάχου και Λευκός Οίκος: Κοντά σε συμφωνία για απελευθέρωση δεκάδων ομήρων από τη Χαμάς με αντάλλαγμα την «πενθήμερη παύση του πυρός»;

 

Τα παραπάνω μεταδίδει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων της Χαμάς θα απελευθερώνονται κατά ομάδες κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Η Washington Post μεταδίδει πως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Χαμάς – η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 – υποστηρίζουν το υπό διαβούλευση σχέδιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε διαψεύσει τις «εσφαλμένες αναφορές» περί επικείμενης συμφωνίας για την απελευθέρωση ορισμένων εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του πως θα ενημερωθούν εφόσον επιτευχθεί τέτοια συμφωνία.

  • Ο Λευκός Οίκος διευκρινίζει πως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για προσωρινή παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Νωρίτερα, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post μετέδωσε πως έχει συνταχθεί σχέδιο συμφωνίας το οποίο προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, σε αντάλλαγμα για «πενθήμερη παύση πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας – συμπεριλαμβανομένων καυσίμων –στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σκληρά με στόχο να επιτευχθεί», υπογραμμίζει σε δελτίο Τύπου η Έντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

  • Ο Νετανιάχου δεν επιβεβαιώνει 

Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, μέχρι στιγμής, για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου.

Διαψεύδοντας «εσφαλμένες αναφορές» περί επικείμενης συμφωνίας για την απελευθέρωση ορισμένων εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι οι Ισραηλινοί θα ενημερωθούν εφόσον επιτευχθεί τέτοια συμφωνία.

«Όλοι οι Ισραηλινοί συμμετέχουν στην πορεία μαζί σας», είπε απευθυνόμενος σε οικογένειες ομήρων που συμμετείχαν στην πενθήμερη πορεία από το Τελ Αβίβ μέχρι την Ιερουσαλήμ προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων της Χαμάς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι προσκάλεσε αντιπροσωπεία των οικογενειών σε συνομιλίες με το υπουργικό του συμβούλιο τις επόμενες ημέρες. Δεσμεύτηκε εκ νέου πως το Ισραήλ «θα συνεχίσει να πολεμά μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς», αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις για τερματισμό του πολέμου.

Ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο γνώμης του προέδρου των ΗΠΑ στην εφημερίδα Washington Post, στο οποίο ο Τζο Μπάιντεν εκφράζει την πεποίθηση πως μετά το τέλος του πολέμου η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση τόσο της Λωρίδας της Γάζας όσο και της Δυτικής Όχθης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

Όπως είναι σήμερα, υποστήριξε ο Νετανιάχου, η Παλαιστινιακή Αρχή είναι «ακατάλληλη» να αναλάβει τη διακυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Επεσήμανε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς εξακολουθεί να αρνείται να καταδικάσει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ενώ ορισμένοι υπουργοί του «πανηγυρίζουν για όσα συνέβησαν».

«Είναι αδύνατον να εγκατασταθεί στη Γάζα μια πολιτική κυβέρνηση που υποστηρίζει την τρομοκρατία, ενθαρρύνει την τρομοκρατία, χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και εκπαιδεύει για τρομοκρατικές ενέργειες», τόνισε.

 

(Με πληφορορίες από Times of Israel)

  • Την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα ζητεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατόπιν αυτοψίας κλιμακίου σε μια «ζώνη θανάτου»

Κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ηγήθηκε αποστολής εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκε χθες Σάββατο το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας για να διενεργήσει αυτοψία. Περιγράφοντας ως «απελπιστική» την κατάσταση σε μια «ζώνη θανάτου», χαρακτήρισε αναπόφευκτη την αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου και την εκκένωσή του.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ – του οποίου οι εμπειρογνώμονες πέρασαν περίπου μια ώρα στο Αλ Σίφα –, στο νοσοκομείο παραμένουν 25 γιατροί και νοσηλευτές και 291 ασθενείς. Μεταξύ αυτών είναι 32 βρέφη σε κρίσιμη κατάσταση, 22 αιμοκαθαιρόμενοι και δύο ασθενείς σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι συνεργάτες του επεξεργάζονται επειγόντως σχέδια για την άμεση εκκένωση των υπολοίπων ασθενών, του προσωπικού και των οικογενειών τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι απεσταλμένοι είδαν ένα νοσοκομείο που δεν ήταν πλέον σε θέση να λειτουργήσει: «χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα, χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς καύσιμα, με ιατρικές προμήθειες που εξαντλήθηκαν», έγραψε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Στην ανακοίνωση του ΠΟΥ υπογραμμίζεται πως η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Αλ Σίφα έχουν υποστεί βαριά κατάγματα και ακρωτηριασμούς, εγκαύματα, τραύματα στον θώρακα και την κοιλιακή χώρα, ενώ 29 ασθενείς αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και αδυνατούν να μετακινηθούν χωρίς βοήθεια. Πολλοί τραυματίες απειλούνται επίσης από σοβαρές λοιμώξεις, λόγω της έλλειψης αντιβιοτικών και των κακών συνθηκών υγιεινής.

Στην είσοδο του νοσοκομείου Αλ Σίφα οι εμπειρογνώμονες αντίκρισαν έναν ομαδικό τάφο, όπου ενημερώθηκαν πως έχουν ενταφιαστεί περίπου 80 νεκροί.

(Με πληροφορίες από Washington Post)
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Αθήνα, Greece
Ουάσινγκτον, United States
Ιερουσαλήμ, Israel

hellasjournal.gr

Διαβάστε επίσης

Ούτε Μπάιντεν, ούτε Τραμπ: Η Wall Street θέλει αυτή τη γυναίκα για πρόεδρο των ΗΠΑΚόσμος

Το 2016 οι ΗΠΑ θα αποκτούσαν – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – την πρώτη γυναίκα πρόεδρο. Η πρώτη «πλανητάρχης» θα ήταν η Χίλαρι Κλίντον των Δημοκρατικών. Αλλά οι ψηφοφόροι είχαν το...

Σολτς – Ερντογάν: Ο Γερμανός καγκελάριος αναγνώρισε την αποκλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και ΤουρκίαςΚόσμος

Το παρασκήνιο του δείπνου εργασίας που είχε ο καγκελάριος  Όλαφ Σολτς  με τον πρόεδρο της Τουρκίας,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , το βράδυ της Παρασκευής (17.11.2023), στο Βερολίνο,  με...

Ισπανία: 170.000 στους δρόμους ενάντια στη συμφωνία Σάντσεθ – Καταλανών αυτονομιστώνΚόσμος

Βοήθεια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναζητούν οι Ισπανοί διαδηλωτές που αντιτίθενται στον σχεδιαζόμενο νόμο για τη χορήγηση αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές, την οποία συμφώνη...

Μπάιντεν: Μετά τον πόλεμο η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας και της Δυτικής ΌχθηςΚόσμος

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός πολιτών από την Λωρίδα της Γάζας Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει, εν τέλει, να αναλάβει την διακυβέρν...

Al Jazeera: Ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο στον καταυλισμό Τζαμπαλια – Φόβοι για δεκάδες νεκρούςΚόσμος

Σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα έπληξαν οι Ισραηλινοί προκαλώντας δεκάδες θύματα. Αυτό μετάδωσε το Al Jazeera λέγοντας ότι στο στρόχαστρο μπήκε το σχ...

Γάζα: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν πλήθη Παλαιστινίων να κινούνται προς το νότοΚόσμος

Πλήθη Παλαιστινίων που προσπαθούν να φύγουν προς τη νότια  Λωρίδα της Γάζας  διακρίνονται σε δορυφορικές εικόνες.   Νωρίτερα σήμερα, Σάββατο, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι...

Εκατοντάδες εγκατέλειψαν το αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας - Το Ισραήλ διαψεύδει ότι έδωσε εντολή εκκένωσηςΚόσμος

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν σήμερα το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, που πολιορκείται εδώ και μέρες από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, ε...