ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Ισραήλ είχε ενημερώσει το υπ. Υγείας της Γάζας πριν την έφοδο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα – Διαψεύδει η Χαμάς ότι έχει αρχηγείο και οπλισμό

Επιχειρησιακό κέντρο και μεγάλο αριθμό όπλων της Χαμάς ισχυρίζεται ο ισραηλινός στρατός πως εντόπισαν στο εσωτερικό του νοσοκομείου Αλ – Σίφα, έπειτα από «στοχευμένη επιχείρηση» – όπως τη χαρακτήρισαν – από τον ισραηλινού στρατού με τανκς και κομάντο.

Το Ισραήλ είχε ενημερώσει το υπ. Υγείας της Γάζας πριν την έφοδο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα – Διαψεύδει η Χαμάς ότι έχει αρχηγείο και οπλισμό

Το γεγονός πως έχει αρχηγείο αλλά και ότι κρύβει όπλα κάτω από το νοσοκομείο διαψεύδει, από τη δική της πλευρά, η οργάνωση της Χαμάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την έφοδο ο ισραηλινός στρατός είχε ενημερώσει το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ότι «σε πέντε λεπτά θα μπούμε», σύμφωνα με το Al Jazeera.

Ο λόγος της στρατιωτικής επιχείρησης μέσα στο νοσοκομείο είναι πως το Ισραήλ πιστεύει πως και κάτω από το Αλ Σίφα αλλά και κάτω από άλλα νοσοκομεία βρίσκονται αρχηγεία της Χαμάς και οπλισμός της. Μάλιστα, στη Μέση Ανατολή, βίντεο που φέρεται να δείχνει βαρύ οπλισμό της Χαμάς και εντοπίστηκε σε αίθουσα μαγνητικού τομογράφου, κατά την έφοδο ισραηλινών στρατιωτών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο στρατός. Σε άλλη πτέρυγα βρέθηκε «τεχνολογικός εξοπλισμός», που υποδηλώνει ότι η ισλαμιστική οργάνωση διατηρούσε εκεί επιχειρησιακό αρχηγείο.

Την ίδια ώρα τα αραβικά Μέσα και αραβόφωνοι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν πως ο ισραηλινός στρατός «συνέλαβε» και ορισμένα άτομα, τους ανέκριναν για πολλές ώρες και μετά τους άφησαν ελεύθερους. Από την άλλη πλευρά, ο στρατός τονίζει πως αποχώρισε από το νοσοκομείο αφήνοντας νερό και τρόφιμα.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα ενημέρωσης, δεν υπήρξαν απώλειες όμως δεν μπορούσε να μπει αλλά και να βγει από το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Αντιδράσεις αλλά και αμφιβολίες καταγράφονται στην πλατφόρμα Χ, όπου ο ισραηλινός στρατός είχε αναρτήσει το σχετικό βίντεο με την επιχείρηση αλλά και τα ευρήματα, το οποίο για κάποιες ώρες το διέγραψε και στην συνεχεία το επανέφερε.

Καταδικάζουν ΠΟΥ και ΟΗΕ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΗΕ καταδίκασε και δήλωσαν τον αποτροπιασμό τους για την επιχείρηση αυτή, καθώς θεωρούν πως τα νοσοκομεία πρέπει να προστατεύονται και είναι ιερά.

Το ΣΑ του ΟΗΕ, ζητά κατεπειγόντως «παύση των εχθροπραξιών» για αρκετές ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας για να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Απέρριψαν κατηγορηματικά οι ΗΠΑ ότι έδωσαν το «πράσινο φως»

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε κατηγορηματικά τις φήμες ότι εκείνος έδωσε το «πράσινο φως» για να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση, τονίζοντας πως το Ισραήλ κινείται μόνο του, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επαναλάβει ότι πρέπει να προστατεύονται τα νοσοκομεία και οι ασθενείς.

Σημειώνεται πως αυτός ο προβληματισμός υπήρξε επειδή λίγες ώρες πριν την επιχείρηση ο Λευκός Οίκος είχε πει πως υπάρχουν στοιχεία πως η Χαμάς κρύβει αρχηγείο κάτω, στα υπόγεια του νοσοκομείου Αλ Σίφα αλλά και σε άλλα νοσοκομεία.

Αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας

Νέα πυρά κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε για “κράτος τρομοκράτη που διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα”.

”Ο Ερντογαν υποστηρίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς και δεν θα δεχθούμε κηρύγματα από αυτόν”, απάντησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός. Την αποπομπή Νετανιαχου ζητά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ.

Στην Τουρκία έφτασαν μετά τα μεσάνυχτα- τοπική ώρα- 27 καρκινοπαθείς, που έφυγαν από τη Λωρίδα της Γάζας, μέσω Αιγύπτου.

Κορυφώνεται η αγωνία για τους ομήρους

Κορυφώνεται η αγωνία για τους ομήρους, πέντε εβδομάδες μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ.

Διαδηλώσεις συμπαράστασης και διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται στο Τελ Αβίβ, με τους συγγενείς να απαιτούν από τον Νετανιάχου συμφωνία για απελευθέρωση όλων των απαχθέντων. Πορεία ενάντια στον αυξανόμενο αντισημιτισμό, πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. 

Στη Ραμάλα σήμερα ο Γ. Γεραπετρίτης

Στη Ραμάλα θα μεταβεί σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του και τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό. Σε δηλώσεις του , ο κ. Γεραπετριτης υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο  ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης ανθρωπιστικών διαδρόμων. 

Διαβάστε επίσης

ΟΗΕ: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποιεί ότι οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας λιμοκτονούνΚόσμος

Το  Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα  (WFP) του  ΟΗΕ  προειδοποίησε σήμερα ότι ο πληθυσμός στην  Λωρίδα της Γάζας  βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της πείνας και σχεδόν όλοι οι κ...

Ισπανία: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης για νέα πρωθυπουργική θητεία ο Πέδρο ΣάντσεθΚόσμος

Το ισπανικό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης για μία νέα, τετραετή, πρωθυπουργική θητεία στον Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής. Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμ...

Ένοπλη επίθεση με 3 νεκρούς και τραυματίες στη Ν. Ιερουσαλήμ – «Άνδρας της Χαμάς ο ένοπλος» λένε οι αρχές – Συγκλονιστικό βίντεοΚόσμος

Συναγερμός από το πρωί στον Ισραήλ μετά την ένοπλη επίθεση με τρεις νεκρούς και τραυματίες σε σημείο ελέγχου στη Νότια Ιερουσαλήμ. Οι αρχές ασφαλείας, υποστήριξαν πως «ο ένοπλος πο...

ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης στη μητέρα 6χρονου, ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τη δασκάλα τουΚόσμος

Η μητέρα 6χρονου μαθητή που είχε πυροβολήσει και τραυματίσει σοβαρά τη δασκάλα του σε σχολείο σε ανατολική πολιτεία των ΗΠΑ, καταδικάστηκε χθες, Τετάρτη, σε φυλάκιση 21 μηνών. Ο γι...

ΗΠΑ: Οι μισοί υποστηρικτές του Μπάιντεν θα τον ψήφιζαν και πάλι το 2024 για να εμποδίσουν την επανεκλογή του ΤραμπΚόσμος

Οι Αμερικανοί που προτίθενται να ψηφίσουν τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2024 δηλώνουν ότι το κίνητρό τους είναι να εμποδίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψ...

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί κατεπειγόντως «παύση των εχθροπραξιών» για αρκετές ημέρες στη ΓάζαΚόσμος

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόψε ψήφισμα με το οποίο ζητεί κατεπειγόντως «παύση των εχθροπραξιών» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας «για επαρκή αριθμό ημερ...