ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Ισραήλ σφίγγει τον κλοιό στη Γάζα – Τανκς στα περίχωρα, κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις από ξηράς και αέρος

Σφίγγει ο ισραηλινός κλοιός γύρω από τη Γάζα με ισραηλινά τανκς να εισβάλλουν στα περίχωρα της πόλης ενώ απέκοψαν έναν από τους κύριους δρόμους που συνδέουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με το νότιο, όπως αναφέρουν με αυτόπτες μάρτυρες. Βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα το AP, δείχνει τανκ να ανοίγει πυρ και βάλλει εναντίον αυτοκινήτου Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις από ξηράς και αέρος του ισραηλινού στρατού.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, αρνήθηκε να αναφερθεί στις συγκεκριμένες θέσεις των στρατευμάτων, αλλά δήλωσε ότι οστρατός επέκτεινε την επιχείρησή του στο εσωτερικό της Γάζας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας με επιπλέον δυνάμεις.

Το Ισραήλ «προωθείται σταδιακά σύμφωνα με το σχέδιο» στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε κατά την καθημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι ισραηλινά τανκς έχουν εισέλθει σε συνοικία στις παρυφές της πόλης της Γάζας και έχουν αποκλείσει την κεντρική οδική αρτηρία.

Δεκάδες τανκς έχουν φθάσει στις παρυφές της συνοικίας αλ-Ζεϊτούν, έχουν αποκλείσει την οδό Σαλαχεντίν και βάλλουν κατά κάθε οχήματος που κυκλοφορεί, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Αυτή η πρωθητική κίνηση του ισραηλινού στρατού ακολουθεί την σειρά των επιχειρήσεων διείσδυσης των χερσαίων δυνάμεων των τελευταίων ημερών στην Λωρίδα της Γάζας. Η συνοικία αλ-Ζεϊτούν βρίσκεται στον νοτιοανατολικό τομέα της πόλης της Γάζας. Σε κανονικούς καιρούς, ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 130.000 κατοίκους και είναι η μεγαλύτερη συνοικία της πόλης. Ομως η περιοχή όπου έχουν φθάσει τα ισραηλινά τανκς είναι αραιοκατοικημένη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ισραηλινά άρματα μάχης και η αεροπορία βομβάρδισαν σε βάθος ενός χιλιομέτρου των κεντρικό οδικό άξονα, ανοίγοντας μεγάλους κρατήρες και αχρηστεύοντάς τον.

Τα ισραηλινά τανκς έχουν αναπτυχθεί σε δύο ζώνες της οδού Σαλαχεντίν. Η μία ζώνη βρίσκεται στο ύψος της πλατείας «των Μαρτύρων», σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας και ή άλλη σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την μεθόριο.

Οι αυτόπτες μάρτυρες δεν έκαναν λόγο για συγκρούσεις με ενόπλους της Χαμάς.

600 στόχοι το τελευταίο 24ωρο

Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι σκότωσε «δεκάδες τρομοκράτες» σε κτίρια και τούνελ που προσπάθησαν να επιτεθούν στις δυνάμεις του.

«Τις τελευταίες ημέρες οι IDF έπληξαν 600 στόχους της Χαμάς»,αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση στην οποία δίνονται και κάποιες λεπτομέρειες της χθεσινοβραδινής επιχείρησης, όπως η επίθεση με drone σε ένα κτίριο που υπήρχαν «πάνω από 20 τρομοκράτες της Χαμάς» και η επίθεση επίσης με drone στο πανεπιστήμιο Al-Azhar όπου «εντόπισαν ένοπλους τρομοκράτες και μια θέση εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων».

Τουλάχιστον 8.306 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου

Τουλάχιστον 8.306 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 3.457 παιδιών, σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα.

Ο αριθμός των νεκρών στη Δυτική Όχθη αυξήθηκε σε 329 Παλαιστινίους από τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένων 121 θανάτων από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Haaretz: Χιλιάδες έγκυοι και μωρά στη Γάζα πίνουν μολυσμένο ή αλμυρό νερό – ‘Eκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δημοσιεύει ειδικό άρθρο με τίτλο «Εσωτερική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προτρέπει εντονότερη πίεση στο Ισραήλ», στο θέμα του ανθρωπιστικού δράματος που κορυφώνεται στη Γάζα, παραθέτοντας νέα συγκλονιστικά στοιχεία.

Μολυσμένο ή αλμυρό νερό υποχρεωτικά πίνουν 52.000 έγκυοι και 36,000 μωρά κάτω των 6 ετών, καθώς λόγω της ισραηλινής απόφασης να μην επιτραπεί ανεφοδιασμός της Γάζας με καύσιμα, οι μονάδες αφαλάτωσης έχουν μείνει εκτός λειτουργίας.

Η Τεχεράνη δικαιολόγησε τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία

Οι επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία αποτελούν «αντίδραση» στη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ στον πόλεμό του εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο Νασέρ Κανανί εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Θερίζετε ό,τι σπέρνετε. Η στήριξη και η πρόκληση έντασης προκαλούν αντίδραση», τόνισε ο Κανανί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τεχεράνη.

Οι επιθέσεις αυτές «αποτελούν μέρος των αντιδράσεων (…) αυτών που αντιτίθενται στην παράνομη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή και που διαμαρτύρονται κατά της άνευ όρων στήριξης των Αμερικανών στο σιωνιστικό καθεστώς», πρόσθεσε.

Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν γίνει στόχος από την αρχή του μήνα τουλάχιστον 16 επιθέσεων στη Συρία και το Ιράκ, επεσήμανε την Πέμπτη το Πεντάγωνο.

Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι συμμαχικές της δυνάμεις ευθύνονται για τις επιθέσεις αυτές και προειδοποίησε ότι θα απαντήσει «με αποφασιστικό τρόπο».

Περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στη Συρία και άλλοι 2.500 στο Ιράκ όπου μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτειρκών ζήτησε από τις ΗΠΑ «να σταματήσουν» να στηρίζουν το Ισραήλ. «Η απάντησή μας είναι μία λέξη: στοπ!», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εντολή που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Ιράν να μην εμπλέκεται στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Εξάλλου ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί, δήλωσε ότι «οι Παλαιστίνιοι μαχητές» της Χαμάς είναι «έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ένας από τους λόγους της αντίστασης των Παλαιστίνιων μαχητών είναι η προσοχή που δίνεται στην παθητική άμυνα (…) Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας λένε ότι έχουν κατασκευάσει περισσότερα από 400 χιλιόμετρα τούνελ, κάποια από τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οχήματα και μοτοσικλέτες», εξήγησε σε ομιλία του στην Τεχεράνη.

Ο Μπαγερί διευκρίνισε ότι «κάποιες από τις σήραγγες» αυτές φτάνουν «πίσω από τους φράκτες» ασφαλείας του Ισραήλ.

Πηγές: ΕΡΤ, AP, AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Προσωπική έκκληση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: "Μια ταπεινή συνηγορία για την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνη"Κόσμος

Μια πολύ προσωπική έκκληση για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς απηύθυνε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους λέγοντας ότι έχει γ...

Απελευθερώθηκε μια δεκανέας του ισραηλινού στρατού την οποία κρατούσε όμηρο η ΧαμάςΚόσμος

Την απελευθέρωση μιας ομήρου στη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν σήμερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η Σιν Μπετ (σ.σ. η υπηρεσία εσωτε...

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι η 23χρονη Σάνι Νικόλ Λουκ δολοφονήθηκε από την ΧαμάςΚόσμος

Η νεαρή Γερμανοϊσραηλινή η οποία απήχθη από την Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στην περιοχή του μουσικού φεστιβάλ και περιφέρθηκε στους δρόμους της Γάζας από μέλη της οργάνωσης, είναι νεκρ...

Σφίγγει ο κλοιός στη Γάζα: Ισραηλινά τανκς στα περίχωρα - Σειρήνες ηχούν σε τμήματα του κεντρικού ΙσραήλΚόσμος

Το Ισραήλ  κλιμακώνει τις  στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα  με αυτόπτες με αναφορές να κάνουν λόγο για παρουσία  ισραηλινών τανκς στις παρυφές της πόλης της Γάζας  ενώ  οι ισραη...

Η Χαμάς έδωσε βίντεο "με τρεις Ισραηλινές ομήρους στη Γάζα" - Επικρίνουν τον Νετανιάχου - "Βάναυση ψυχολογική προπαγάνδα" απαντά ο ίδιοςΚόσμος

Η στρατιωτική πτέρυγα της  Χαμάς  δημοσίευσε το μεσημέρι της Δευτέρας ένα βίντεο στο οποίο, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση, διακρίνονται τρ...

Δύο δισ. δολάρια δίνει η Google στον αντίπαλο του ChatGPT που απειλεί με εξαφάνιση την ανθρωπότηταΚόσμος

Ο Ντάριο Αμοντέι ήταν αντιπρόεδρος της OpenAI, της αμερικανικής εταιρείας που δημιούργησε το πρόγραμμα γενετικής νοημοσύνης ChatGPT προκαλώντας μια πραγματική επανάσταση στον τομέα...