ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάλος από το περιστατικό κλοπής στο Βρετανικό Μουσείο - Πως σχολιάζει η Λίνα Μενδώνη

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση της σύλληψης ενός υπαλλήλου του Βρετανικού Μουσείου ο οποίος φέρεται να έκλεβε αντικείμενα αμύθητης αξίας και στην συνέχεια να τα πουλούσε στο Ebay.

 

Μάλιστα, δόθηκαν στην δημοσιότητα φωτογραφίες και στοιχεία του άντρα ενώ όπως έγινε γνωστό πρόκειται για τον υπεύθυνο των τμημάτων με τις ελληνικές αρχαιότητες.

 

Το Μουσείο δεν έχει ακόμη δώσει λίστα με τους θησαυρούς που έχουν αφαιρεθεί. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως εδώ και τρία χρόνια είχε γίνει γνωστή η πώληση αρχαίων με προέλευση το Βρετανικό Μουσείο μέσω της πλατφόρμας eΒay ενώ πιθανολογείται ότι από το 2016 βγήκαν στο σφυρί ως και 3.000 αντικείμενα.

Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη σχολίασε το γεγονός απαντώντας σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου λέγοντας:

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός, που πρόσφατα γνωστοποίησε το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέματος».

Ειδικός ελληνικών αρχαιοτήτων ο υπάλληλος του Βρετανικού Μουσείου που πιάστηκε να κλέβει αντικείμενα αμύθητης αξίας

Ο 56χρονος Πίτερ Τζον Χίγκς, είναι ο υπάλληλος του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος πιάστηκε να κλέβει αντικείμενα αμύθητης αξίας από το Μουσείο, τοποθετώντας τα προς πώληση στο eBay.

Ο Χίγκς δούλευε επί 35 χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο και μάλιστα στα τμήματα εκείνα με τα ελληνικά εκθέματα. Το Μουσείο επανασχεδιάζει ολόκληρο το σύστημα ασφαλείας του μετά τη συγκεκριμένη περίπτωση, απέλυσε τον υπάλληλό του, ενώ αναμένεται να στραφεί και δικαστικά εναντίον του.

Μεταξύ των αντικειμένων που ο Χίγκς είχε αφαιρέσει, ένα χρυσό κόσμημα και ημιπολύτιμες πέτρες, και άλλα αντικείμενα που χρονολογούνται από το 1500 προ Χριστού μέχρι τον 19ο αιώνα μετά Χριστόν.

Σύμφωνα με το Μουσείο, τα όσα είχε υπεξαιρέσει ο υπάλληλος, είναι μικρά κομμάτια, τα οποία δεν είχαν εκτεθεί πρόσφατα στο Μουσείο αλλά χρησιμοποιούνταν κυρίως για έρευνα. Έρευνα για την υπόθεση έχει ξεκινήσει σύμφωνα με τη Mirror και το τμήμα οικονομικού εγκλήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

Ποιος είναι ο Πίτερ Χίγκς

Ο Πίτερ Χίγκς, ο οποίος ζει σε ένα σπίτι τριών υπνοδωματίων αξίας 215.000 λιρών στο Χάστινγκς, εργαζόταν επίσης ως ιδιωτικός δάσκαλος με 19 λίρες την ώρα μέχρι πριν από έναν μήνα.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Stevenage του Hertfordshire, σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ προτού ενταχθεί στο Βρετανικό Μουσείο. Είναι ένα πολύ γνωστό πρόσωπο εκεί – και τακτικός στον Τύπο όταν παρουσιάζει νέα εκθέματα.

Πέρυσι βοήθησε στην επιστροφή ενός αγάλματος 2.000 ετών στη Λιβύη. Είχε πει μάλιστα: “Μου έδειξαν μια αποθήκη και ανάμεσα σε τελάρα με κρασί υπήρχε ένα βαρύ ξύλινο κουτί. Το άνοιξα και αμέσως, αναγνώρισα ως γλυπτό από την αρχαία Λιβύη. Ήταν ένα όμορφο γλυπτό, τόσο καλοδιατηρημένο και ήταν φτιαγμένο από πολύ υψηλής ποιότητας μάρμαρο”.

Είχε μιλήσει και στους Times το 2002. Τότε ένας μυστικός ρεπόρτερ αποκάλυψε ότι είχαν χαθεί αντικείμενα τέχνης. Ο Χίγκς είχε πει ότι ήταν σίγουρος πως θα εμφανίζονταν ξανά (τα αντικείμενα), προσθέτοντας ότι “επικρατεί χάος εδώ κάτω” και ότι ορισμένα αντικείμενα δεν είχαν καταγραφεί για έναν αιώνα.

Ένας ειδικός όμως είχε εντοπίσει τα κομμάτια στον διαδικτυακό Οίκο δημοπρασιών και ανέφερε τον πωλητή στο παγκοσμίου φήμης Μουσείο. Ωστόσο, παρά την πληροφορία το 2020, δεν λήφθηκε καμία ενέργεια μέχρι εφέτος, όταν και απολύθηκε το μακροχρόνιο μέλος του προσωπικού.

Ένα ρωμαϊκό κόσμημα έχει εντοπιστεί στο eBay ενώ η αστυνομία ερευνά αντικείμενα που χρονολογούνται μεταξύ 1.500 π.Χ. και 19ου αιώνα μ.Χ., τα οποία έχουν εξαφανιστεί.

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές στη Χαβάη: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών του ΜάουιΚόσμος

Ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών του Μάουι (MEMA) υπέβαλε την παραίτησή του χθες Πέμπτη, επικαλούμενος λόγους υγείας, ανακοίνωσαν οι αρχές του νησιού του αμερικ...

Να διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2026 η δίκη του Τραμπ πρότεινε η υπεράσπισή τουΚόσμος

Η υπεράσπιση του Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε χθες Πέμπτη η δίκη του ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσιγκτον για τις φερόμενες προσπάθειές του να ανατρέψει με απάτη το αποτέλεσ...

Αργεί η αποστολή των F-16 στο Κίεβο Κόσμος

Η Ουκρανία δεν αναμένει φέτος να εντάξει στο οπλοστάσιό της αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ. «Είναι προφανές ότι δεν ...

 Οι “πολιτικές” διακοπές φον ντερ Λάιεν στην Κρήτη, φιλοξενούμενη του Κ. ΜητσοτάκηΚόσμος

Σε μείζον πολιτικό θέμα αναδεικνύει μερίδα του γερμανικού Τύπου τις τριήμερες διακοπές της προέδρου της Κομισιόν στην Κρήτη. Όπως επισημαίνει η Berliner Zeitung η κυρία φον ντερ Λά...

Captagon: Το ναρκωτικό χάπι των 3 δολαρίων που μαστίζει τη Μέση Ανατολή και τρομάζει την ΕυρώπηΚόσμος

Τα καρτέλ των ναρκωτικών κάνουν «πάρτι» στη Συρία, τον Λίβανο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, που δοκιμάζονται από γεωπολιτικές εντάσεις. Η πιο πρόσφατη εγκληματική δραστηριότη...

Στρατιωτική βάση στη Λιβύη ιδρύει η Τουρκία, αναφέρουν ΜΜΕ – Διαψεύδει η ΤρίποληΚόσμος

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για την εκμίσθωση για 99 χρόνια του λιμανιού της Χομς, μεταξύ της πρωτεύουσας Τρίπολης και της πόλης Μισράτα, προκειμένου να δημιουργήσει στ...