ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: Κάνουμε μια συγκρατημένη νέα αρχή - Όλα όσα έγιναν στη συνάντηση με Ερντογάν – Επαφές με Μακρόν, Σολτς, Ράμα

Στη φράση του πρωθυπουργού “κάναμε μια συγκρατημένη νέα αρχή” αντικατοπτρίζεται η βασική ιδέα της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε για περίπου μια ώρα με τον Τούρκο πρόεδρο, με τις κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για «συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα», ενώ «η συζήτηση ήταν ειλικρινής».

 

Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του. 

 
 
 

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν έγραψε στο Twitter:

  • «Συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Είθε η συνάντησή μας να αποβεί ωφέλιμη για τις χώρες μας».

 

 

 

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν το πλαίσιο για τη συνέχεια από εδώ και πέρα στα ελληνοτουρκικά. Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. 

 

 

Στις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση ανέφερε:

  • «Κάνουμε μία συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία. Μπορώ να σας πω ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Πρέπει να χτίσουμε στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και την έμπρακτη συμπαράστασή μας. Άλλαξαν πολλά πράγματα στην ψυχολογία των σχέσεών μας. Η σημερινή συνάντηση επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες. Πρόθεση να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη σε ανώτατο επίπεδο με θετική ατζέντα στο μενού. Δεν λύθηκαν, βεβαίως, όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να ξαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας από μια θετική σκοπιά».

 

Για τις διερευνητικές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε:

  • «Το πλαίσιο που οραματίζομαι για μια καλή συνεργασία, έχει τρεις άξονες. Ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών. Η βασική διαφορά μας είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Ο δεύτερος δίαυλος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που μπορούν να αποδώσουν καρπούς. Ο τρίτος άξονας αφορά τη λεγομενη θετική ατζέντα, σε μια δουλειά που έχει γίνει από τον κ. Φραγκογιάννη και αφορά σε οικονομικά θέματα. Αυτά μπορούν να οικοδομηθούν στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του έτους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρουσιάζει δύο δρόμους για την Τουρκία. Πρόθεση μας είναι να κινηθεί στον ευρωπαϊκό δρόμο».

 

Σε ανακοίνωσή του, το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια. Προς τούτο συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

 

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται. Να σημειωθεί ότι και το 2022 οι δύο ηγέτες είχαν συζητήσει για το ενδεχόμενο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όταν ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, μετά και τη σημερινή τους συνάντηση προσδιορίζεται χρονικά και αναθέτουν στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να έχουν επιτελικό ρόλο για τον προγραμματισμό του.

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

“Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius της Λιθουανίας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι κκ. Μητσοτάκης και Erdogan συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Προς τούτο συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας”.

 

 

Τι συζητήθηκε με Μακρόν, Σολτς, Ράμα

Για τις επαφές με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Όλαφ Σολτς και τον Έντι Ράμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: 

  • «Επιβεβαιώσαμε τη συνεργασία σε πολλά επίπεδα κα στον αμυντικό τομέα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα πεσει στο νερό και η πρώτη φρεγάτα, ενώ στο τραπέζι βρέθηκαν η Ουκρανία και το μεταναστευτικό. Το ίδιο ισχύει και για τη συζήτηση που ακολούθησε με τον Όλαφ Σολτς. Με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα, του επανέλαβα πως πρέπει να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα Μπελέρη. Είναι θέμα κράτος δικαίου όταν ένας εκλεγμένος δήμαρχος κρατείται χωρίς κατηγορίες. Έστειλα σαφές μήνυμα με δεδομένο το ευρωπαϊκό βήμα που θέλει να κάνει η Αλβανία».

 

Αναφορικά με τη συζήτηση με τον Τζο Μπάιντεν και τα F-16 που ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός είπε: 

  • «Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι ισχυρότερες από ποτέ. Επανεπιβεβαιώσαμε το πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας. Επανέλαβα τη μεγάλη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την τροφοδοσία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ θα έχουμε θετικές ειδήσεις την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Εμάς μας αφορά μόνο έμμεσα η σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας, η σταση του Κογκρέσου φαίνεται να είναι γνωστή. Είναι κοινος τόπος πως οι εξοπλισμοί που δίνονται σε κράτη μέλη  του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εναντίον άλλων κρατών μελών. Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Για τα ευρωτουρκικά, ανέφερε:

  • «Έλεγα πάντα πως εμείς δεν έχουμε στρατηγικό όφελος με μια Τουρκία που θα βρίσκεται απεναντι σε όλους στη Δύση. Όφελος είναι η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες και να έχει πιο στενή σχέση με την ΕΕ. Είμαστε στην αρχή μιας καινούριας θητείας και δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τις προθέσεις του κ. Ερντογάν. Είναι μια στροφή η στάση του κ. Ερντογάν σε σχέση με όσα είχαμε δει. Βλέπω το ποτήρι  μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Δεν ξεχναμε όσα έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αλλά μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, έστω και αν δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Με την οδό των ΜΟΕ, που υπήρξε άτυπα τους τελευταίους μήνες, μπορούμε να εκτονώνουμε πιθανές εστίες μελλοντικής έντασης».

Για τα εξοπλιστικά της Ελλάδας και τις ουκ ολίγες αναφορές της Τουρκίας σε αυτά στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Μητσοτάκης είπε: 

  • «Το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα θωρακίζει τις ένοπλες δυνάμεις και δεν πρέπει να το βλέπουμε μέσα από το πρίσμα της αντιπαλότητας με την Τουρκία. Πάντα μας απασχολούσε να μην χρησιμοποιούνται ΝΑΤΟϊκοί εξοπλισμοί για παραβιάσεις δικαιωμάτων των χωρών».

Για το μεταναστευτικό και τις συζητήσεις που έγιναν σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός, είπε: 

  • «Οι μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο αποτελούν υβριδική απειλή για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μας απασχολούν όσα γίνονται στον Ειρηνικό και τον Ινδοειρηνικό, αλλά μας απασχολεί περισσότερο τι γίνεται στην άμεση γειτονιά μας, τη Βόρεια Αφρική. Κάνουμε μια συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία σε αυτό το κομμάτι, αυτό προσαρμόζει και τα θέματα που συζητάμε».

Πηγή: libre.gr

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Τουρίστες συρρέουν στην Κοιλάδα του Θανάτου για να βιώσουν την υψηλότερη θερμοκρασία στην ΓηΚόσμος

Παρά τις προειδοποιήσεις των Αρχών πολύς κόσμος έχει μαζευτεί στο σημείο για να βιώσουν τη στιγμή που θα καταγραφεί η υψηλότερη θερμοκρασία. Η Κοιλάδα του Θανάτου, το διάσημο εθνικ...

Οι χώρες της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξηςΚόσμος

«Ελλείψει νέων κραδασμών στις τιμές της ενέργειας στην ευρωζώνη, θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, χρησιμοποιώντας τις σχετικές εξοικονομήσεις για τη ...

Κέρβερο ονόμασαν τον καύσωνα οι Ιταλοί – Συνθήκες Σαχάρας από την Αθήνα ως την ΠράγαΚόσμος

Ανυποχώρητος ο « θερμικός θόλος » πάνω από την Ευρώπη, επιμένει σε θερμοκρασίες Σαχάρας από περιοχές των  Βαλκανίων  μέχρι την Πολωνία. Ο καύσωνας Κέρβερος -όπως ονομάστηκε από την...

ΗΠΑ: 17χρονη μητέρα έδωσε στο 9 μηνών βρέφος της γάλα με φαιντανύλη γιατί ήθελε να ξεκουραστείΚόσμος

Ένα  μωρό 9 μηνών  πέθανε στη Φλόριντα των  ΗΠΑ  αφού η 17χρονη μητέρα του κατηγορείται ότι του έδωσε φαιντανύλη αντί για γάλα επειδή η ίδια ήταν κουρασμένη και ήθελε να ξεκουραστε...

«Αστακός» η Γαλλία για την Ημέρα της Βαστίλης – Φόβοι για αναζωπύρωση των επεισοδίωνΚόσμος

Η  γαλλική κυβέρνηση κινητοποιεί 130.000 μέλη  των  δυνάμεων επιβολής της τάξης   ενόψει της εθνικής εορτής ,  της Ημέρας της Βαστίλης, αύριο  Παρασκευή 14η Ιουλίου,  με φόντο τις ...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη... τρολάρει τους ηγέτες του ΝΑΤΟ - Πως απεικονίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης Κόσμος

Ένα απολαυστικό βίντεο κυκλοφορεί στο ίντερνετ, με αφορμή την διήμερη σύνοδο κορυφής του  ΝΑΤΟ , στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με τον δημιουργό του να παρουσιάζει την πορεία ένταξης...

Ερντογάν στο ΝΑΤΟ για τα F-16: Δεν τα χρησιμοποιήσαμε ποτέ κατά της Ελλάδας και δεν σκοπεύουμε να το κάνουμεΚόσμος

Πιο «αισιόδοξος» από ποτέ, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ και έστειλε μήνυμα στην Ουάσιγκτον πως «δεν τα χρησιμοποιήσαμε ...

 Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ μέσα από «τα μάτια» της Τεχνητής Νοημοσύνης: Ο Μακρόν Ναπολέων, ο Μητσοτάκης αρχαίος πολεμιστής, η Μελόνι με οπλοπολυβόλοΚόσμος

Ένα απολαυστικό βίντεο κυκλοφορεί στο ίντερνετ, με αφορμή την διήμερη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με τον δημιουργό του να παρουσιάζει την πορεία ένταξης τ...