ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ερντογάν: Δεχτείτε μας στην ΕΕ και θα δεχτούμε τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ – Η απάντηση της Κομισιόν

«Ανοίξτε τον δρόμο της Τουρκίας στην ΕΕ και μετά εμείς θα ανοίξουμε το δρόμο της Σουηδίας» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από την αναχώρησή του για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιουςτης Λιθουανίας.

«Σήμερα, υπάρχει μία Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της ΕΕ πάνω από 50 χρόνια. Και σήμερα σχεδόν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι μέλη της ΕΕ.

Απευθύνομαι από εδώ – και θα το κάνω και στο Βίλνιους – σε αυτές τις χώρες που κρατούν σε αναμονή την Τουρκία μπροστά στην πόρτα της ΕΕ.

Καταρχάς, ανοίξτε τον δρόμο της Τουρκίας στην ΕΕ και μετά εμείς να ανοίξουμε το δρόμο της Σουηδίας, όπως ανοίξαμε τον δρόμο της Φινλανδίας.

Χτες βράδυ, είπα τα ίδια λόγια και στον κ. Μπάιντεν και βρίσκομαι στη θέση να κάνω την ίδια δήλωση στο Βίλνιους.

Γιατί και εγώ πιστεύω το εξής: Το έθνος μας έχει προσδοκίες από εμάς και δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλο το βάρος των προσδοκιών του έθνους μας.

Πέρασαν 50 χρόνια. Είμαστε η Τουρκία. Δεν είμαστε μία παρακατιανή χώρα. Πρέπει να το γνωρίζουν αυτό».

Απάντηση της Ντ. Σπίναντ στον Τ. Ερντογάν: Ξεχωριστές οι διαδικασίες διεύρυνσης και ένταξης νέων χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ, ανέφερε η Αναπληρώτρια της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ, ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το «μπλόκο» της Άγκυρας στη Σουηδία για προσχώρηση στη βορειοατλαντική Συμμαχία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

Αλλεπάλληλες επαφές ΗΠΑ – Τουρκίας και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Στις ΗΠΑ επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το ενδεχόμενο να καμφθούν οι τουρκικές ανητιρρήσεις και να επιτευχθεί ένταξη της Σουηδία στο Βίλνιους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από αλλεπάλληλες επαφές ΗΠΑ – Τουρκίας τις τελευταίες ώρες, φαίνεται πως υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνει εκτός από την ένταξη της Σουδίας και μία ενδεχόμενη πώληση F-16 στην Τουρκία, μαζί με ισχυρές διασφαλίσεις και δικλείδες ασφαλείας προς την Ελλάδα, για την κατοχύρωση στο ακέραιο των εθνικών συμφερόντων.

«Όλα είναι ανοιχτά, τα πάντα μπορολυν να ανατραπύν» τόνισε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη.

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Τ. Ερντογάν: Ποιος ο στόχος της Αθήνας

Η λογική της Αθήνας είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το έδαφος για να επαναλειτουργήσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο.

Η επανεκκίνηση του διαλόγου, είτε με τις διερευνητικές, είτε με τη «θετική ατζέντα», είτε με πολιτικές επαφές, λειτουργεί αποτρεπτικά στο να κυλήσουμε ξανά σε καταστάσεις καλοκαιριού 2020. Κι αυτό είναι κάτι που θέλουν να αποφύγουν όλες οι πλευρές, τόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πιέρρος Τζανετάκος.

Στα ζητήματα της διπλωματικής ουσίας, είναι ξεκάθαρο ότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά. Η Αθήνα αναγνωρίζει μόνο μία διαφορά, τη διευθέτηση ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας, η Άγκυρα απο την άλλη πλευρά έχει μια δική της λίστα διαφορών.

Ωστόσο, αναφορικά με την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, για να υπάρξει μια συζήτηση επί νόμιμης βάσης, τότε θα πρέπει η Τουρκία να κάνει πίσω απ’ τις βασικές θέσεις της και κυρίως να αποσύρει από το τραπέζι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, τις θεωρίες περί «γκρίζων ζωνών», τα περί αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου.

ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης

 Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ μέσα από «τα μάτια» της Τεχνητής Νοημοσύνης: Ο Μακρόν Ναπολέων, ο Μητσοτάκης αρχαίος πολεμιστής, η Μελόνι με οπλοπολυβόλοΚόσμος

Ένα απολαυστικό βίντεο κυκλοφορεί στο ίντερνετ, με αφορμή την διήμερη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με τον δημιουργό του να παρουσιάζει την πορεία ένταξης τ...

Πέθανε ο συγγραφέας Μίλαν ΚούντεραΚόσμος

Σε ηλικία 94 ετών ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα άφησε την τελευταία πνοή του. Συγκεκριμένα, η δημόσια τηλεόραση της Τσεχίας μετέδωσε πως σήμερα την είδηση του θανάτου...

Υποστηρίζει τη μεταφορά F-16 στην Τουρκία ο Μπάιντεν, αλλά συζητά και με το Κογκρέσο Κόσμος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει με τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λε...

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν στηρίζει τη μεταφορά F-16 στην Τουρκία αλλά σε συννενόηση με το ΚογκρέσοΚόσμος

O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει στην μεταφορά μαχητικών F-16 στην Τουρκία, αλλά σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τ...

Ανοιχτός ο δρόμος για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Είπε τελικά το «ναι» ο Ερντογάν Κόσμος

Ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την απόφαση του Τούρκου ομολόγου του να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και δήλωσε έτοιμος να εργαστεί με τον Ερντογάν για την προαγωγή της άμυνα...

Διμερείς συναντήσεις Μακρόν με Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟΚόσμος

Διμερείς συναντήσεις, αύριο το πρωί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μεθαύριο το πρωί με τον Έλληνο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει ο Γάλλος πρόεδρος Εμα...