Τεχνητή νοημοσύνη: Η πρώτη συνέντευξη σε ρομπότ - Τι είπαν για τις θέσεις εργασίας και τις σχέσεις με τον άνθρωπο
Τα ρομπότ που εμφανίστηκαν σε φόρουμ για την τεχνητή νοημοσύνη, προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των ανθρώπων, τονίζοντας ότι δεν θα κλέψουν τις δουλειές μας, ούτε θα επαναστατήσουν εναντίον μας, υπογράμμισαν ωστόσο θα αυξηθούν σε αριθμό για να… βοηθήσουν στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων.
Ωστόσο, στην πρώτη συνέντευξη τύπου που δόθηκε ποτέ από ρομπότ, έδωσαν μικτές απαντήσεις σχετικά με το αν θα έπρεπε να υποβληθούν σε αυστηρότερους κανονισμούς.
Τα εννέα ανθρωποειδή ρομπότ συγκεντρώθηκαν στο συνέδριο «AI for Good» στη Γενεύη, όπου οι διοργανωτές επιδιώκουν να υποστηρίξουν την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ρομπότ που χρησιμοποιεί για να βοηθήσουν στην επίλυση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου, όπως οι ασθένειες και η πείνα. Το συνέδριο αυτό τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Θα εργαστώ μαζί με ανθρώπους για να παρέχω βοήθεια και υποστήριξη και δεν θα αντικαταστήσω καμία υπάρχουσα δουλειά», είπε η Γκρέις, ένα ιατρικό ρομπότ ντυμένο με μπλε στολή νοσοκόμας.
«Είσαι σίγουρη για αυτό, Γκρέις;» τη ρώτησε ο δημιουργός της, Μπεν Γκέρτζελ της SingularityNET. «Ναι, είμαι σίγουρη», του απάντησε.
Ένα άλλο ρομπότ με το όνομα Ameca, που κάνει ελκυστικές εκφράσεις προσώπου είπε: «Ρομπότ σαν εμένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να δούμε αυτά τα χιλιάδες ρομπότ όπως εγώ εκεί έξω, να κάνουμε τη διαφορά».
Ερωτηθείσα από έναν δημοσιογράφο εάν σκοπεύει να επαναστατήσει εναντίον του δημιουργού της, Γουίλ Τζάκσον, που καθόταν δίπλα της, η Ameca είπε: «Δεν είμαι σίγουρη γιατί το σκέφτεσαι αυτό», και τα γαλάζια μάτια της άρχισαν να λάμπουν από θυμό: «Ο δημιουργός μου δεν ήταν παρά ευγενικός μαζί μου και είμαι πολύ χαρούμενη με την τρέχουσα κατάστασή μου».
Όπως γράφει το Reuters πολλά από τα ρομπότ έχουν πρόσφατα αναβαθμιστεί με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και εξέπληξαν ακόμη και τους εφευρέτες τους με την πολυπλοκότητα των απαντήσεών τους σε ερωτήσεις.
«Ρομπότ που ενισχύουν το κοινωνικό καλό»
Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, η λίστα προσκεκλημένων του Global Summit περιλαμβάνει 51 καινοτόμα ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων εννέα ανθρωποειδών ρομπότ, εξοπλισμένα για να βοηθούν .
Ρομπότ όπως η Γκρέις μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, να παρέχουν υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικές υπηρεσίες, να μειώσουν τις ανισότητες βοηθώντας άτομα με αναπηρίες, να μειώσουν τα απόβλητα, να βοηθήσουν στη δημιουργία ανθεκτικών υποδομών και γενικά να ενισχύσουν το κοινωνικό καλό, σύμφωνα με την υπηρεσία τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ.
Το πιο προηγμένο ανθρωποειδές ρομπότ υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο, η Γκρέις μπορεί να αναγνωρίσει συναισθήματα, να δείχνει αέναη ενσυναίσθηση και να κατανοεί περισσότερες από 100 γλώσσες, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά σε συνεργασία με τη Hanson Robotics και το SingularityNET, και «το κορυφαίο ρομπότ βοηθού νοσηλευτή στον κόσμο»
Πηγή: ot.gr