ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δολοφονία 17χρονου στη Γαλλία: Η χώρα βυθίστηκε στο χάος για τέταρτη νύχτα – Αποκαλυπτικές εικόνες

Στο χάος βυθίζεται η Γαλλία αφού για 4η συνεχή νύχτα ξέσπασαν ταραχές σε πολλές πόλεις με αφορμή τη δολοφονία, του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού, η κηδεία του οποίου θα γίνει το απόγευμα.

Παρά την ανάπτυξη 45.000 μελών των δυνάμεων ασφαλείας, κτίρια και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, καταστήματα λεηλατήθηκαν και η αστυνομία προχώρησε σε 471 προσαγωγές, ενώ συνολικά έχουν γίνει πάνω από 1000 συλλήψεις.

Νωρίτερα την Παρασκευή, οι γαλλικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας 19χρονος έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από ταράτσα σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη Μασσαλία, κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε κατάστημα όπλων και έκλεψαν κυνηγετικά τυφέκια, αλλά όχι πυρομαχικά, σύμφωνα με τις αρχές. Ένας άνδρας συνελήφθη με τυφέκιο που πιθανότατα είχε αρπάξει από συγκεκριμένο κατάστημα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η στιγμή μιας ισχυρής έκρηξης στην περιοχή του παλιού λιμανιού της Μασσαλίας καταγράφηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο που κοινοποιήθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς στην περιοχή.

Ο δήμαρχος της Μασσαλίας Μπενουά Παγιάν απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση για ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας. «Σκηνές λεηλασίας και βίας είναι απαράδεκτες», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σε Λυών, Στρασβούργο και Γκρενόμπλ αναφέρθηκαν λεηλασίες καταστημάτων και συγκρούσεις νεαρών με αστυνομικούς.

Σειρά από βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hastag #FranceViolence, αποτυπώνουν το χάος που επικρατεί.

Αλλά και οι φωτογραφίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων από τις ταραχές, είναι αποκαλυπτικές.

Ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε για εργαλειοποίηση του αδικαιολόγητου θανάτου ενός εφήβου, ζήτησε από τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι και αναφέρθηκε στα μέσα δικτύωσης μέσω των οποίων διοργανώνονται διαδηλώσεις. «Τις επόμενες ώρες, θα λάβουμε μέτρα – και έχουμε ήδη αρχίσει να λαμβάνουμε μέτρα – σε συνεργασία με τις πλατφόρμες για να αφαιρέσουν το ευαίσθητο περιεχόμενο» ανέφερε. Τα video games -υποστηρίζει ο Γάλλος Πρόεδρος- δημιουργούν πλαστή πραγματικότητα και τοξικότητα στους ανήλικους ταραξίες.

Ο ΟΗΕ κάλεσε το Παρίσι να ερευνήσει το θέμα του ρατσισμού στην αστυνομία, ενώ οι τοπικές αρχές ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την ακύρωση εκδηλώσεων, αλλά και χειρόφρενο σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να αποφευχθούν νέα επεισόδια.

«Η βία δεν είναι λύση», είναι το μήνυμα που κοινοποίησε ο δημοφιλής γάλλος ποδοσφαιριστής Κιλιάν Μπαπέ, εκ μέρους των συμπαικτών του στην εθνική ομάδα. Αναγνωρίζοντας την οργή για τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Η ώρα της βίας πρέπει να τελειώσει και να δώσει τη θέση της στο πένθος, στον διάλογο και στην ανοικοδόμηση», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η έξαρση της βίας έχει φέρει τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αντιμέτωπο με τη χειρότερη κρίση από την εποχή των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων.

Ερωτηθείς εάν η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν είπε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του TF1: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, θα δούμε τι θα επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Τα δρομολόγια μεταξύ της Ελβετίας και της Γαλλίας διακόπηκαν την Παρασκευή από τις 7.30 αργά το απόγευμα, καθώς το Παρίσι αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία των λεωφορείων και των τραμ στη χώρα λόγω των ταραχών, ανακοίνωσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες της Γενεύης.

Το βράδυ της Παρασκευής, η αστυνομία άρχισε να απομακρύνει διαδηλωτές από την Πλας ντε λα Κονκόρντ, την εμβληματική πλατεία του Παρισιού, σήμερα το βράδυ, μετά από μια διαδήλωση που ξεκίνησε εν μέσω των ταραχών σε εθνικό επίπεδο. “Η επιχείρηση εκκένωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πλας ντε λα Κονκόρντ“, ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Στο σημείο επικρατεί ενταση, με τους διαδηλωτές να πραγματοποιούν λεκτική επίθεση προς τους αστυνομικούς, ενώ έπεσαν και τα πρώτα δακρυγονα.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στην Place des Terreaux στη Λυών. Περίπου 1.300 άτομα συγκεντρώθηκαν γύρω στις 8:00 το βράδυ παρά την απαγόρευση της συγκέντρωσης από τη νομαρχία. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκεί.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Πληροφορίες για πολλά θύματα σε περιστατικό με πυροβολισμούς στη ΒαλτιμόρηΚόσμος

Κλήση για περιστατικό με πολλούς πυροβολισμούς δέχθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα η αστυνομία της Βαλτιμόρης, στην πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο εκπρόσωπο της...

Εκατοντάδες προσαγωγές νεαρών στη Γαλλία -  Επεισόδια και χθες σε πολλές πόλεις Κόσμος

Η γαλλική αστυνομία προχώρησε, στη διάρκεια της νύχτας, σε 719 προσαγωγές, αν και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επισήμανε ότι η χθεσινή νύχτα ήταν «πιο ήσυχη» σε σ...

Ταραχές στη Γαλλία: Νεκρός 19χρονος κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων – Κλιμακώνεται η έντασηΚόσμος

Ο νεαρός άνδρας πήδηξε από κτίριο όταν αυτό "χτυπήθηκε" κατά τη διάρκεια των ταραχών   Νεαρός άνδρας που πήδηξε από κτίριο όταν όροφος σούπερ μάρκετ «χτυπήθηκε» κατά τη διάρκεια τω...

Η Γαλλία φλέγεται: Ο Μακρόν κατεβάζει τεθωρακισμένα στους δρόμους και καλεί τους γονείς να μαζέψουν τα παιδιά τουςΚόσμος

Μίνα Αγγελίνη*   Επιστρέφοντας εσπευσμένα στο Παρίσι από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα για την επιβολή της τάξης...

Η δήλωση Σ. Μισέλ για το μεταναστευτικό, μετά το βέτο Ουγγαρίας-ΠολωνίαςΚόσμος

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ προέβη σε δήλωση για το μεταναστευτικό, αφού δεν κατέστη δυνατό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσει συμπεράσματα, μετά το βέτο της...

Γαλλία - Κοινωνική έκρηξη και έκτακτα μέτρα: Απαγόρευση συγκεντρώσεων και “χειρόφρενο” στα μέσα μεταφοράςΚόσμος

Η δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού έχει προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αναταραχές στη Γαλλία, με τον Εμάνουελ Μακρόν να μεταβαίνει εσπευσμένα στο Παρίσι από την ευρω...

Μητσοτάκης: Στη συνάντηση με Ερντογάν ευκαιρία να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης - Μη συμφωνία στο μεταναστευτικό λόγω Ουγγαρίας - ΠολωνίαςΚόσμος

    ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ:    ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - Μητσοτάκης: Δεν καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα λόγω Ουγγαρίας - Πολωνίας.   Ολες οι δηλώσεις του Κυριάκου...