ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το όπλο του νερού, στον πόλεμο της Ουκρανίας

Δεν ανατινάζεις ένα φράγμα έτσι απλά! Τα τσιμεντένια  αυτά μεγαθήρια έχουν σχεδιαστεί για να συγκρατούν δισεκατομμύρια κυβικά νερού. Δεν πρέπει να καταστραφούν ή να καταρρεύσουν υπό πολύ υψηλή πίεση, γιατί οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Τι συμβαίνει όμως όταν τεράστιες ποσότητες υδάτων διαρρεύσουν μετά από ύποπτη έκρηξη ή βομβαρδισμό, μπορεί κανείς να δει κανείς στο φράγμα Καχόβκα, στον ποταμό Δνείπερο, στην Ουκρανία.

 

Το φράγμα βρίσκεται σε κατεχόμενα εδάφη από τη Ρωσία, στην περιοχή της Χερσώνας. Το Κίεβο και η Δύση κατηγόρησαν ως υπεύθυνη τη Ρωσία για την έκρηξη. Η Μόσχα, από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία βομβάρδισε το φράγμα με ρουκέτες. Δεν είναι ακόμη σαφές από ανεξάρτητους παρατηρητές ,ποια από τις δύο εκδοχές είναι η σωστή. Η επίθεση στο φράγμα -ανεξαρτήτως ποιος ευθύνεται τελικά- δείχνει για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό είναι το νερό σε αυτόν τον πόλεμο.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Καχόβκα είναι ο νοτιότερος από πολλούς παρόμοιους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Δνείπερο. Ο σταθμός αυτός  παίζει σημαντικό ρόλο στην άρδευση των γύρω περιοχών και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας .Σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη ανάλυση στο  περιοδικό «Osteuropa» , η παροχή πόσιμου νερού περίπου 400.000 ανθρώπων εξαρτάται από αυτό το φράγμα. Σύμφωνα με μελέτη Γερμανών ερευνητών, το φράγμα διοχετεύει νερό στο μεγαλύτερο γεωργικό σύστημα άρδευσης σε όλη την Ευρώπη, από το οποίο ποτίζονται κάπου ένα εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

 

Στα ύψη οι τιμές των σιτηρών

Ηδη , οι πληροφορίες και μόνο ότι έχουν πλημμυρίσει τεράστιες  εκτάσεις παραγωγής σιτηρών στην περιοχή, έχουν ανεβάσει τις διεθνείς τιμές του σταριού και των δημητριακών.

Δεν είναι μάλιστα σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αποκατάσταση της ζημιάς – και αν αυτό είναι ακόμη δυνατό. Η  ουκρανική κρατική εταιρεία Ukrhydroenergo, η οποία εκμεταλλεύεται τους  υδροηλεκτρικούς σταθμούς κατά μήκος του Δνείπερου, έκανε λόγο για ανεπανόρθωτη ζημιά στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. «Ο λόγος για αυτό είναι η πλήρης καταστροφή των στροβίλων», γράφει η εφημερίδα Ukrajinska Pravda , επικαλούμενη την εταιρεία.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, έως και 80 πόλεις θα μπορούσαν να πληγούν από τις πλημμύρες. Η Ρωσία εκτιμά ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι απειλούνται. Επιπλέον, το νερό από το φράγμα τροφοδοτεί και το Κανάλι της Βόρειας Κριμαίας – ένα από τα πιο περίπλοκα συστήματα άρδευσης στον κόσμο, το οποίο εξασφαλίζει την παροχή νερού στο 85% της προσαρτημένης από τη Ρωσία, χερσονήσου. Το κανάλι  διώρυγα της Βόρειας Κριμαίας είναι αυτή τη στιγμή γεμάτο με 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αλλά θα μπορούσε να στερέψει. Οι δεξαμενές νερού στην Κριμαία είναι κατά 80% γεμάτες και  υπάρχει αρκετό πόσιμο νερό, λένε οι Ρώσοι. Ωστόσο, η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει μόνο τις επόμενες ημέρες.

Το νερό από το φράγμα χρησιμοποιείται επίσης για την ψύξη του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια ,που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια και είναι υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο του 2022. Οι αντιδραστήρες δεν λειτουργούν εδώ και μήνες, αλλά το νερό από το φράγμα χρησιμοποιείται για την ψύξη του ραδιενεργού υλικού στις εγκαταστάσεις.

Χωρίζει στα δύο την Ουκρανία

Μαζί με τη Μαύρη Θάλασσα, ο ποταμός Δνείπερος είναι ο σημαντικότερος υδάτινος όγκος της Ουκρανίας. Πηγάζει από τη Ρωσία, διασχίζει τη Λευκορωσία και μετά την Ουκρανία από βορρά προς νότο, όπου εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα . Ο Δνείπερος χωρίζει την Ουκρανία στα δύο .Στην αρχή του πολέμου μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι ένας από τους πιθανούς στόχους της Ρωσίας θα ήταν να φτάσει μέχρι τις όχθες του ποταμού .

Είναι πιθανό ότι μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές αυτού του πολέμου να  αποφεύχθηκε στον Δνείπερο, τις πρώτες ημέρες του πολέμου: Στις 26 Φεβρουαρίου 2022, ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε πύραυλο με στόχο ένα  φράγμα , που τροφοδοτεί με νερό το Κίεβο. Η Ουκρανική αεράμυνα  αναχαίτισε τον πύραυλο, διαφορετικά η πρωτεύουσα θα απειλούνταν με καταστροφή από πλημμύρες – πολύ μεγαλύτερη από ό,τι φοβούνται τώρα στην περιοχή της Χερσώνας.

Την άνοιξη του 2022, όταν η Ρωσία απέτυχε να προχωρήσει στη νότια Ουκρανία και απωθήθηκε στα προάστια του Μικολάγιεβ, κατέστρεψε έναν αγωγό στην κατεχόμενη περιοχή της Χερσώνας που μετέφερε περισσότερα από 120.000 κυβικά μέτρα νερού στην πόλη, κάθε μέρα. Οι συνέπειες ήταν καταστροφικές: Ολο το καλοκαίρι, οι κάτοικοι της περιοχής στέκονταν στις ουρές για ώρες στον ήλιο, για να γεμίσουν μπιτόνια με πόσιμο νερό στα σημεία διανομής.

«Οπλο» και για τους Ουκρανούς

Αλλά και οι Ουκρανοί ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν το στοιχείο του νερού για την άμυνά τους. Οταν η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο και προσπάθησε να καταλάβει το Κίεβο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανατίναξαν ένα μικρό φράγμα στον ποταμό Ιρπίν. Πλημύρισαν ένα χωριό, σταματώντας την προέλαση των ρωσικών αρμάτων μάχης προς την πρωτεύουσα. Ο Ουκρανικός στρατός ανατίναξε επίσης  εκατοντάδες γέφυρες στη χώρα ,για να απο κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας.. Μια κατεστραμμένη γέφυρα στον ποταμό Ιρπίν ,σταμάτησε τελικά την ρωσική προέλαση στο Κίεβο. Το τίμημα της αυτοκαταστροφής είναι  πάντως μεγάλο. Ως αποτέλεσμα, οι Ουκρανοί χάνουν τα σπίτια τους, επηρεάζονται και οι δικοί τους δρόμοι ανεφοδιασμού και το κόστος της ανοικοδόμησης είναι τεράστιο. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος οικολογικής καταστροφής: Σύμφωνα το Γραφείο του Προέδρου στο Κίεβο, εκατοντάδες τόνοι ορυκτελαίου από τις κατεστραμμένες τουρμπίνες έχουν διαρρεύσει στον ποταμό .

 

Πηγή: Ναυτεμπορική 

Διαβάστε επίσης

ΟΗΕ: Χιλιάδες κινδυνεύουν στη νότια Ουκρανία μετά την κατάρρευση του φράγματοςΚόσμος

Η καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα, στον ποταμό Δνείπερο, ακριβώς πάνω στη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους εμπολέμους στην περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, θα μ...

Ανατίναξη φράγματος στη Νόβα Καχόβκα – Ποιες οι πιθανές συνέπειές της στην έκβαση του πολέμουΚόσμος

Ρώσοι και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξη του υδροηλεκτρικού φράγματος στη Νόβα Καχόβκα στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχή της Χερσώνας. Δεκάδες χωριά ...

14η ημέρα κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού στην Γαλλία, «κύκνειο άσμα» του πρωτοφανούς κινήματος διαμαρτυρίαςΚόσμος

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης στην Γαλλία δεν αποθαρρύνονται από την οριστική υιοθέτησή της τον Απρίλιο, έπειτα από πολύμηνο κύμα διαμαρτυριών, και κ...

Η Ε.Ε. ξεμένει από χρήμαΚόσμος

Τις προτάσεις της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2024 θα παρουσιάσει σήμερα ο αρμόδιος επίτροπος, Γιοχάνες Χαν εν μέσω φόβων ότι η ΕΕ ξεμένει από …χρήμα. Ο προϋπολογισμός της Ε...

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δεν απειλείται μετά τη ρήξη του φράγματος της Νόβα Καχόβκα, σύμφωνα με τη ρωσική RosatomΚόσμος

Η ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom ανακοίνωσε πως ο ελεγχόμενος από τη Μόσχα πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δεν απειλείται μετά τη ρήξη του γειτονικού φράγματος ...