ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Eκλογές στην Τουρκία: Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες – Διακριτικά παρακολουθούν οι Βρυξέλλες

Ο Tούρκος πρόεδροςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε την Παρασκευή 12/5 τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την καταγγελία της αντιπολίτευσης περί ρωσικής απόπειρας ανάμιξης στις αυριανές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

Ο αντίπαλος του κ. Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε προχθές Πέμπτη παράγοντες από τη Ρωσία –χωρίς να τους κατονομάσει– για διασπορά «deepfakes» και άλλων μορφών παραπληροφόρησης, με σκοπό τον επηρεασμό του αποτελέσματος της αυριανής αναμέτρησης.

Το Κρεμλίνο διέψευσε «κατηγορηματικά» την κατηγορία του υποψήφιου της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ερντογάν υπερασπίστηκε τον κ. Πούτιν, σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά στο πλαίσιο της εκστρατείας του χθες.

«Ο κ. Κεμάλ επιτίθεται στη Ρωσία, στον κ. Πούτιν. Αν επιτίθεστε στον Πούτιν, δεν θα συμφωνήσω. Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι λιγότερο σημαντικές από αυτές με τις ΗΠΑ», τόνισε ο απερχόμενος τούρκος πρόεδρος.

Ο κ. Ερντογάν κατέβαλε προσπάθεια να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα και μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Τουρκία, κράτος μέλος του NATO, έχει ωφεληθεί από εκπτώσεις στις τιμές της ρωσικής ενέργειας κι αρνείται να επιβάλει, όπως η Δύση, κυρώσεις στη Ρωσία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται αμφίρροπη αναμέτρηση αύριο.

Η καταγγελία του κ. Κιλιτσντάρογλου διατυπώθηκε καθώς τις τελευταίες ημέρες οι τόνοι στην προεκλογική εκστρατεία έγιναν ιδιαίτερα επιθετικοί κι ο υποψήφιος τρίτης παράταξης, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, αποσύρθηκε προχθές Πέμπτη 11/5.

Ο κ. Ιντζέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του αφού έγινε στόχος εκστρατείας δυσφήμισης στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων με παραποιημένες φωτογραφίες στις οποίες εικονιζόταν με διάφορες γυναίκες ή στο τιμόνι πολυτελών αυτοκινήτων.

Η εκστρατεία του κ. Ερντογάν εξάλλου διένειμε βίντεο –προϊόν μοντάζ– σε κάποιες από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του, με τα οποία αποπειράθηκε να συνδέσει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με το PKK, κουρδικό ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα εκτός νόμου στην Τουρκία, που η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Οι Βρυξέλλες

Ένα εικοσιτετράωρο πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά, αλλά και από απόσταση ποιο θα είναι το διακύβευμα της κάλπης κι εάν οι ψηφοφόροι θα ταχθούν υπέρ του κεμαλισμού ή εάν ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει να εξασφαλίσει με θεμιτά ή και αθέμιτα μέσα την παραμονή του στην εξουσία.

Η ΕΕ καλεί για μία εκλογική αναμέτρηση «διαφανή και χωρίς αποκλεισμούς», με τον αρμόδιο εκπρόσωπο της Κομισιόν Πίτερ Στάνο να σημειώνει αφενός ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για την ΕΕ», αλλά να υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη η διαδικασία να διεξαχθεί με βάση τα δημοκρατικά πρότυπα και όλα τα κόμματα να σέβονται το κράτος δικαίου και την βούληση των πολιτών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ μετά τη σύλληψη Μπελέρη – Το μεσημέρι η απόφαση του Πρωτοδικείου (video)Κόσμος

Διαστάσεις διπλωματικής κρίσης Ελλάδας-Αλβανίας, έχει προσλάβει η υπόθεση της σύλληψης του ομογενή υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας , Φρέντι Μπελέρη , με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφ...

Κατασχέθηκε στην Κολομβία το μεγαλύτερο αυτοσχέδιο υποβρύχιο με ναρκωτικά που έχει εντοπιστεί ποτέ στη χώραΚόσμος

Το κολομβιανό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε την Παρασκευή 12/5 πως προχώρησε στην κατάσχεση του μεγαλύτερου αυτοσχέδιου υποβρυχίου λαθρέμπορων ναρκωτικών που έχει εντοπιστεί ποτέ στη...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για σύλληψη Μπελέρη: Καλούμε τις αρχές να επιβάλλουν τους νόμους δίκαια και ισότιμαΚόσμος

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας την σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας τόνισε πως «έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι...

Κίνα: «Ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος, πιο καταστροφικός από τον προηγούμενο»Κόσμος

Η Κίνα και η Ευρώπη θα πρέπει από κοινού «Να απορρίψουν από κοινού τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου», κάλεσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών την Ευρώπη, την ώρα που οι ΥΠΕΞ της...

Πρώην πεζοναύτης δολοφόνησε με κεφαλοκλείδωμα 30χρονο άστεγο στο μετρό της Νέας Υόρκης - Βίντεο σοκ! Κόσμος

Σοκάρει το βίντεο από το μετρό της Νέας Υόρκης όπου ένας άνθρωπος βρίσκει τραγικό θάνατο εγκλωβισμένος σε «κεφαλοκλείδωμα» που του έκανε ένας αμερικανός πρώην πεζοναύτης μέσα στο μ...

Αλβανία: Προσωρινά ελεύθερος ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας - Βίντεο από τη σύλληψη τουΚόσμος

Προσωρινά ελεύθερος αφέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Διονύσης-Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος συνελήφθη τα μεσάνυχτα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων...