ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκλογές στην Τουρκία: Προς εκλογικό θρίλερ την Κυριακή

Προς ένα εκλογικό θρίλερ οδεύει η Τουρκία την Κυριακή στις εκλογές που θα διεξαχθούν για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Η απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ από την υποψηφιότητα για την προεδρία φαίνεται να γέρνει ακόμη περισσότερο την πλάστιγγα προς τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, φαίνεται να προηγείται σταθερά αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που σπεύδουν να προεξοφλήσουν ακόμη και νίκη από τον πρώτο γύρο για τον Κιλιτσντάρογλου, ωστόσο μία τέτοια πρόβλεψη είναι το λιγότερο επισφαλής για τη γειτονική χώρα.

Ο Ερντογάν άλλωστε έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι είναι «εφτάψυχος». Ακόμη και μετά τους φονικούς σεισμούς με τους χιλιάδες νεκρούς στην Τουρκία που συγκλόνισαν όλο τον κόσμο, και παρά τα ομαδικά «πυρά» που δέχθηκε από την Αντιπολίτευση αλλά και τους πληγέντες που είδαν να χάνονται κάτω από τα ερείπια οι δικοί τους άνθρωποι, φαίνεται πως έχει ανακάμψει.

Η Αντιπολίτευση δεν φαίνεται να έχει «κεφαλοποιήσει» την οργή του κόσμου μετά τα φονικά Ρίχτερ και το τελευταίο διάστημα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε θέματα Δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του Ερντογάν.

Στην προεκλογική αρένα της Τουρκίας κυριαρχεί το θέμα της ακρίβειας που έχει γονατίσει εκατομμύρια νοικοκυριά με τους δύο υποψήφιους προέδρους να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το ποιος θα μπορέσει να στηρίξει καλύτερα τους πολίτες που δοκιμάζονται.

Υπάρχει πλειοδοσία υποσχέσεων και από τους δύο υποψηφίους, χτυπήματα κάτω από τη μέση, ενώ οι δημοσκοπήσεις προϊδεάζουν για ένα εκλογικό θρίλερ το βράδυ της Κυριακής. 

Η αποχώρηση Ιντζέ

Μπορεί τα ποσοστά που κατέγραφε ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας Μουχαρέμ Ιντζέ να μην ξεπερνούσαν το τελευταίο διάστημα το 2 με 3%, ωστόσο το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του, μετά την απόσυρσή του, θα κατευθυνθούν προς τον Κιλιτσντάρογλου, δίνουν ακόμη περισσότερους πόντους στη μάχη του για να εκθρονίσει τον «σουλτάνο» από τον θρόνο του.

«Αποσύρω την υποψηφιότητά μου. Το κάνω για το έθνος μου. Διαφορετικά, θα με κατηγορήσουν όταν χάσουν τις εκλογές», είπε χθες ο Μουχαρέμ Ιντζέ από τα γραφεία του κόμματός του.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες δέχεται πιέσεις να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών, ενώ δέχθηκε απειλές μέσω Twitter ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο που τον εμπλέκει σε σεξουαλική υπόθεση.

Λίγη ώρα αργότερα διακινήθηκαν φήμες ότι μπορεί να αποσύρει την υποψηφιότητά του και ο τέταρτος υποψήφιος Σινάν Ογάν, κάτι όμως που διαψεύστηκε στη συνέχεια από τον ίδιο.

Οι φήμες ξεκίνησαν όταν ο ίδιος ακύρωσε το προεκλογικό του πρόγραμμα στην Αττάλεια. Ωστόσο ο ίδιος λίγο αργότερα με ανάρτησή του στο Twitter, διέψευσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στέλνοντας μήνυμα ότι θα συνεχίσει μέχρι τέλους. 

Οι δημοσκοπήσεις και η επόμενη μέρα

Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία μπορεί να δείχνουν ένα σταθερό προβάδισμα υπέρ του Κιλιτσντάρογλου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα είναι αυτός ο νικητής.

Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll, δίνει στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου  την πρώτη Κυριακή ποσοστό 49,1%, ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει ποσοστό 46,9%.

Σύμφωνα με την  δημοσκόπηση της ΜΑΚ, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι πρωτοπόρος στην μάχη για την διεκδίκηση της προεδρίας. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί προβάδιασμα 5 μονάδων, ενώ είναι πολύ κοντά στην νίκη από την πρώτη Κυριακή.

Τα ερωτήματα που εγείρονται λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη γειτονική χώρα, είναι πως θα είναι η επόμενη μέρα στην Τουρκία και κατά πόσον θα αποδεχθεί ο Ερντογάν μία ενδεχόμενη ήττα.

Ο Κιλιτσντάρογλου φαίνεται πως θέλει διακαώς να συσφίξει τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση αλλά και να έρθει και πάλι πιο κοντά στις ΗΠΑ, καθώς τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον είχαν διαταραχθεί.

Ο 74χρονος υποψήφιος πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μετά από μία μακρά περίοδο διαβουλεύσεων ηγήθηκε της «Συμμαχίας των έξι» και έχει υποσχεθεί να δώσει λύσεις στα οικονομικά προβλήματα της χώρας αλλά και να εκδημοκρατίσει τη γειτονική χώρα.

 

Πηγη: ingr

Διαβάστε επίσης

Πρώην πεζοναύτης δολοφόνησε με κεφαλοκλείδωμα 30χρονο άστεγο στο μετρό της Νέας Υόρκης - Βίντεο σοκ! Κόσμος

Σοκάρει το βίντεο από το μετρό της Νέας Υόρκης όπου ένας άνθρωπος βρίσκει τραγικό θάνατο εγκλωβισμένος σε «κεφαλοκλείδωμα» που του έκανε ένας αμερικανός πρώην πεζοναύτης μέσα στο μ...

Αλβανία: Προσωρινά ελεύθερος ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας - Βίντεο από τη σύλληψη τουΚόσμος

Προσωρινά ελεύθερος αφέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Διονύσης-Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος συνελήφθη τα μεσάνυχτα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων...

Δολοφονήθηκε δημοσιογράφος που κάλυψε υπόθεση γυναικοκτονίας, στην ΚολομβίαΚόσμος

Νεαρός κολομβιανός δημοσιογράφος, που κάλυψε πρόσφατα υπόθεση γυναικοκτονίας, δολοφονήθηκε στη βόρεια Κολομβία, ανέφεραν χθες Πέμπτη συγκλίνουσες πηγές. Ο Λουίς Γκαμπριέλ Περέιρα, ...

ΔΝΤ: Η κήρυξη στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ θα είχε «σκληρό αντίκτυπο» στην παγκόσμια οικονομίαΚόσμος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε χθες Πέμπτη ότι η κήρυξη στάσης πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ θα είχε «σκληρό αντίκτυπο» στην παγκόσμια οικονομία. «...

Η Σούζαν Σάραντον συνελήφθη σε πορεία για αύξηση του κατώτατου μισθούΚόσμος

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σαράντον συνελήφθη κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Καπιτώλιο της πολιτείας της Νέας Υόρκης στο Όλμπανι για την υποστήριξη των εργαζομένων σε εστιατό...

Γερμανία: Τούρκοι πολίτες τα θύματα, Κούρδος ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης στο εργοστάσιο της Mercerdes - Φήμες για πολιτικά κίνητρα της επίθεσηςΚόσμος

Τούρκοι πολίτες ήταν τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης που έγινε σήμερα το πρωί σε εργοστάσιο της Mercedes κοντά στην Στουτγκάρδη, ενώ ο δράστης ήταν και αυτός Τούρκος κουρδικής κ...

Τουρκία: Ακύρωσε και δεύτερος υποψήφιος την προεκλογική του εκστρατεία – Αλλάζουν όλα μετά και την απόσυρση ΙντζέΚόσμος

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, κυριολεκτικά στο «παρά τρία» των εκλογών της 14ης Μαΐου. Μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Μουχαρέμ Ιντζέ από τις προεδρικές εκλογές...