Υπηρεσίες και Lobbying και στην Μαυριτανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσέφεραν –εκτός από το Κατάρ και το Μαρόκο-ο πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντζέρι και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, αποκαλύπτουν σήμερα Ιταλικές εφημερίδες.

 

Ο Τζιόρτζι –τον οποίο οι εφημερίδες αποκαλούν ειρωνικά «Mr.Kaili» –φέρεται να ομολόγησε στην βελγική δικαιοσύνη ότι οι επαφές του με το Κατάρ, γίνονταν με έναν άνθρωπο που όλοι αποκαλούσαν απλώς «ο Αλγερινός». «Είναι κάποιος που εργάζεται για την κυβέρνηση του Κατάρ και το όνομά του είναι Μπουτζελάλ. Με έφερε σε επαφή με ένα άτομο στην Τουρκία, πιστεύω παλαιστινιακής καταγωγής, ο οποίος μου έδωσε έναν βελγικό αριθμό τηλεφώνου: Έπρεπε να τηλεφωνήσω για να πάρω τα χρήματα. Πάντα έβγαινε στο τηλέφωνο ένας διαφορετικός άνθρωπος. Κάθε φορά έσβηνα αυτούς τους αριθμούς, για να μην αφήσω ίχνη», φέρεται να είπε ο Τζιόρτζι στους Βέλγους ανακριτές.

 

Με αυτόν τον τρόπο φερόταν να πλήρωνε το Κατάρ τις δωροδοκίες του στην καρδιά της Ευρώπης. Δημοσιεύματα στον Ιταλικό Τύπο αναφέρουν ότι ο Τζιόρτζι , καταθέτοντας τρεις αναφορές στους Βέλγους ανακριτές ,  προσπαθεί συνεχώς να αθωώσει την Εύα Καϊλή, «Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να μπορέσει η 22 μηνών κόρη μας να μείνει με τη μητέρα της», δήλωσε ο Τζιόρτζι.

 

Και οι 150.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι του Τζιόρτζι και της Καϊλή; Ο Τζιόρτζι ισχυρίζεται ότι ήταν χρήματα που προορίζονταν για αυτόν και τον Παντζέρι ,όχι για την σύντροφό του. «Η Εύα γνώριζε για τα χρήματα και την προέλευση, αλλά δεν είναι μέλος του δικτύου. Μου είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσω αφού την έβαζα σε κίνδυνο. Συνειδητοποίησα ότι η επιχείρηση μεγάλωνε σε σημασία, ότι γινόταν μη διαχειρίσιμη, αλλά δεν μπορούσα να τη σταματήσω».

 

«Γραβάτες και κοστούμια»

Σύμφωνα με την εισαγγελία των Βρυξελλών, η ομάδα Παντζέρι- Τζιόρτζι εργαζόταν για λογαριασμό της «Dget»- της  Υπηρεσίας Πληροφοριών του Μαρόκου, αλλά και της κυβέρνησης του Κατάρ. «Λειτουργούσαν  με διακριτικότητα που υπερβαίνει την απλή λογική, αποφεύγοντας να εμφανίζεται ανοιχτά υπέρ του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένη γλώσσα και κρύβοντας τα χρήματα στα διαμερίσματά τους», αναφέρει η έκθεση της Βελγικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που ξεσκέπασε και το σκάνδαλο.

 

Για το Μαρόκο, από την άλλη, οι μίζες έρχονταν σε μετρητά και πάντα από τον Αμπντεραχίμ Ατμούν, τον τον πρεσβευτή του Ραμπάτ στην Πολωνία: «Έφερνε χρήματα κατά καιρούς αλλά όχι σε τακτική βάση. Ήταν ποσά λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό στις 50.000 ευρώ», ισχυρίστηκε ο Τζιόρτζι.

 

Οι συλληφθέντες είπαν ότι χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη γλώσσα: «Ο Ατμούν ήρθε στις Βρυξέλλες, αλλά πήγαμε και στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι θα πάρουμε… γραβάτες ή κοστούμια».

 

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ατμούν ήθελε να προσφέρει σε εμένα, τον Παντζέρι και τις οικογένειές μας ένα ταξίδι στο Μαρακές. Δίστασα λίγο στην αρχή, μετά είπα ναι. Είχαμε μιλήσει και με την αδερφή και τον κουνιάδο της Εύας, στο τέλος δεν δέχτηκαν».

 

Πηγή: naftemporiki.gr