ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

To "κατηγορώ" Πούτιν στη Δύση και το "ευχαριστώ" στην Τουρκία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση, ότι θέλει να διαλύσει τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι έστειλε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο για να το αποτρέψει.

«Αρχίσαμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη. Αυτός ήταν ο βασικός μας στόχος, να το αποτρέψουμε», τόνισε και πρόσθεσε: «Η Δύση έχει καλλιεργήσει την ιδέα της διάλυσης της χώρας μας, εδώ και δεκαετίες».

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και συζητώντας δημόσια για τον πόλεμο -για πρώτη φορά από τότε που η ξεκίνησε η αντεπίθεση της Ουκρανίας που απώθησε τα ρωσικά στρατεύματα από την περιοχή του Χαρκόβου την περασμένη εβδομάδα-, ο Πούτιν απείλησε με πλήγματα στις ουκρανικές υποδομές και είπε: «Θα δούμε πώς η αντεπίθεση της Ουκρανίας θα τελειώσει».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπήρξαν απόπειρες πληγμάτων στις ρωσικές υποδομές, σημειώνοντας ότι θα απαντήσουν «με μεγάλη σοβαρότητα», εάν διαπιστωθεί μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Ρωσία.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις», είπε.

Ο Πούτιν διατύπωσε την άποψη ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στο πλάνο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», υπογραμμίζοντας ότι «ο βασικός στόχος είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς».

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Ρωσικός στρατός σταδιακά κερδίζει νέα εδάφη, για να σχολιάσει: «Δεν βιαζόμαστε. Ο βασικός μας στόχος δεν έχει αλλάξει».

«Ευχαριστώ» σε Ερντογάν

Ο Πούτιν εξήρε τις προσπάθειες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατηγορώντας τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι δεν ήταν διατεθειμένος να διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Ερντογάν πάντα πρότεινε συναντήσεις με τον Ζελένσκι -αν και δεν το είχε κάνει στη συνάντησή τους αυτή τη φορά στη Σαμαρκάνδη-, λέγοντας ότι ο Τούρκος ηγέτης είχε «σημαντική συμβολή» στις προσπάθειες τερματισμού της σύγκρουσης.

Πούτιν: Η Δύση θέλει να διαλύσει τη Ρωσία – Για αυτό πήγαμε στην Ουκρανία-1

Ρωσοτουρκική συμφωνία για ενέργεια και εξαγωγές

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το 25% των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθεί σε ρούβλια και ότι σύντομα οι δύο χώρες θα θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία τους.

Ο Πούτιν έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν.

«Η συμφωνία μας για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ στο εγγύς μέλλον, με το 25% της πληρωμής να είναι σε ρωσικά ρούβλια», τόνισε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με το Reuters, από τη στιγμή που οι δυτικές χώρες επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα προσπάθησε να πραγματοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές σε νομίσματα εκτός δολαρίου ή ευρώ.

Η Ρωσία, υπενθυμίζεται, είχε ζητήσει οι πληρωμές για ορισμένες εξαγωγές φυσικού αερίου να γίνονται σε ρούβλια, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις κατά παράβαση των υφιστάμενων όρων.

Σε αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, διακόπηκαν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία καθώς αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η Τουρκία έχει διατηρήσει θερμότερες σχέσεις με τη Ρωσία από ό,τι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πούτιν: Η Δύση θέλει να διαλύσει τη Ρωσία – Για αυτό πήγαμε στην Ουκρανία-2

Εξαγωγές προϊόντων

Κατά τα λοιπά, ο Πούτιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι ρωσικές εταιρείες έχουν λάβει σήμα ότι μπορούν να εξάγουν προϊόντα μέσω της Τουρκίας.

«Οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα, ότι μπορούν να εξάγουν προϊόντα μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος από την άποψη αυτή και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω του εδάφους της σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένου ότι πουλάμε κυρίως εκεί», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Tass, ο Πούτιν είπε ότι εύχεται το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών της Ουκρανίας να πάει σε φτωχές χώρες.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού Ίντερφαξ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Ερντογάν ότι οι συμφωνίες που αφορούν στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου στη Μερσίνα, υπογράφηκαν χθες. «Ελπίζουμε πως θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023», υπογράμμισε.

«Να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν»

Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε ότι ο Πούτιν απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Ουζμπεκιστάν, δήλωσε -βάσει των όσων μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα της Ινδίας- πως η Ρωσία «θέλει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν» η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, συνεχίζοντας, ο Ρώσος ηγέτης έριξε την ευθύνη στην ουκρανική πλευρά, υποστηρίζοντας πως είναι το Κίεβο εκείνο που θέλει να συνεχίσει να πολεμά και που αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ινδός πρωθυπουργός είπε στον Πούτιν: «Ξέρω ότι η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή πολέμου και σας έχω μιλήσει στο τηλέφωνο για αυτό».

Είπε ότι η δημοκρατία, η διπλωματία και ο διάλογος κράτησαν τον κόσμο ενωμένο.

Ωστόσο, ο Πούτιν είπε ότι το Κίεβο είχε απορρίψει τις διαπραγματεύσεις. «Γνωρίζω τη θέση σας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τις ανησυχίες σας που εκφράζετε συνεχώς», είπε.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσει αυτό το συντομότερο δυνατό. Μόνο, δυστυχώς, η αντίπαλη πλευρά, η ηγεσία της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την απόρριψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και δήλωσε ότι θέλει να επιτύχει τους στόχους της με στρατιωτικά μέσα», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε επίσης

Στο πένθος για την Ελισάβετ Β', η φωνή των αντιπάλων της μοναρχίας σχεδόν δεν ακούγεταιΚόσμος

Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, που ήταν εξαιρετικά δημοφιλής έπειτα από 70 χρόνια στον θρόνο, ακολούθησε μια σειρά εγκωμίων, τόσο από παγκόσμιους ηγέτες όσο και από απ...

Τελευταίο Σαββατοκύριακο για να αποτίσουν οι πολίτες φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ Β'Κόσμος

Αυτό είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο στη διάρκεια του οποίου οι πολίτες μπορούν να προσκυνήσουν το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’: η ουρά αναμονής μέχρι το Γουέστμινστερ Χολ,...

Αντιδρά η αιφνιδιασμένη Άγκυρα στην άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην ΚύπροΚόσμος

«Θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο Νησί» και «θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών Άμεση ήταν...

Αναστασιάδης: «Απόφαση-ορόσημο» η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην ΚύπροΚόσμος

Δημόσιες ευχαριστίες του Κύπριου προέδρου στον Ρόμπερτ Μενέντεζ Με αναρτήσεις στο Twitter, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης , καθώς και τα υπουργεία Άμυνας ...

ΗΠΑ-Κύπρος: Ο Μπάιντεν αποφάσισε την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλωνΚόσμος

 Ιστορική απόφαση σε μια περίοδο έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας - Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να ελέγχει κάθε χρόνο ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνεργάζεται σε μια σειρά από κρ...

Αποθανούσα έστειλε… μήνυμα την ώρα της κηδείας της: «Σας βλέπω, κλάψτε περισσότερο»Κόσμος

Ένα απίστευτο περιστατικό έγινε στην κηδεία μιας 63χρονης, της  Michelle Neumann  η οποία έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και είχε… προνοήσει να κάνει τους δικούς της ανθρώπους να νιώ...

Γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σώσουν ενεργειακά την Ευρώπη τον χειμώναΚόσμος

Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου και αερίου βρίσκεται στο ανώτατο όριο Οι εξαγωγές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί για να εκμεταλλευθούν τις ...

Πούτιν: Η Τουρκία θα πληρώνει το 25% του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλιαΚόσμος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι το 25% των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρώνεται σε ρούβλια και πως μια σχετική συμφωνία για το θέμα αυτό...

Γιατί παρέμεινε άταφος μέχρι τώρα ο Φίλιππος – Θα ταφεί δίπλα στη Βασίλισσα ΕλισάβετΚόσμος

Η τελευταία κατοικία της βασίλισσας Ελισάβετ θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου εντός των τειχών του κάστρου του Ουίνδσορ, δίπλα στον επί 73 χρόνια σύζυγό της, πρίγκιπα...