ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βρετανία: Σήμερα ανακηρύσσεται επισήμως βασιλιάς ο Κάρολος Γ’

Δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β’, ο Κάρολος Γ΄ανακηρύσσεται επίσημα σήμερα βασιλιάς, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τελεί σε εθνικό πένθος. 

Χθες βράδυ, για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ακούστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ο βρετανικός εθνικός ύμνος με την αλλαγή στους στίχους “God save the King” (Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά). Η εκδοχή αυτή που αναφέρεται σε άνδρα μονάρχη αντικαθιστά το”God save the Queen” (Ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα), τον ύμνο που ακουγόταν από την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο το 1952. 

Νωρίτερα χθες, στο πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος, ο Κάρολος Γ’ ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για τη μητέρα του, ενώ δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Σήμερα το πρωί, το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει στον παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια από τον εξώστη αυτής της κατοικίας. 

Αργότερα, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του. Το απόγευμα, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο. 

Ο Κάρολος Γ’ ανέρχεται στον θρόνο σε μια δύσκολη περίοδο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια.

Στα 73 του χρόνια, ο Κάρολος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Βρετανός μονάρχης που ανεβαίνει στον θρόνο.

Ο αμήχανος νεαρός που έγινε βασιλιάς

Ο Κάρολος αναλαμβάνει τον οίκο των Ουίνδσορ έχοντας μεταμορφωθεί από αμήχανο και ανασφαλή νεαρό σε γεμάτο αυτοπεποίθηση ειδήμονα περιβαλλοντικών θεμάτων. Το αν ο Κάρολος θα γευτεί, όμως, τον σεβασμό και την αγάπη που εξέφρασαν οι Βρετανοί για τη μητέρα του, παραμένει άγνωστο.

Η ζωή του σημερινού βασιλιά σημαδεύτηκε από την αλύπητη κοροϊδία που αντιμετώπισε από τα ΜΜΕ και από την κατάρρευση του γάμου του με την Νταϊάνα, με εκατέρωθεν πικάντικες αποκαλύψεις και κατηγορίες. Όταν έφθασε στο ναδίρ της δημόσιας ζωής του, τη δεκαετία του 1990, ο Κάρολος αντιμετώπισε προτάσεις επικριτών του, που του ζητούσαν να παραιτηθεί από τη διαδοχή, προσφέροντας το στέμμα στον γιο του Ουίλιαμ.

Τίποτα δεν μπορεί, βέβαια, να συγκριθεί με τον γάμο του με την Νταϊάνα. Οι γαργαλιστικές περιγραφές των ταμπλόιντ, οι εκ βαθέων συνεντεύξεις, το οδυνηρό διαζύγιο και ο θάνατος της Νταϊάνα εδραίωσαν στο κοινό την εντύπωση ότι ο Κάρολος ήταν ένας απόμακρος και αλαζόνας γαλαζοαίματος.

Ο θάνατος της Νταϊάνας αποτέλεσε, όμως, σημείο-καμπή. Ο Κάρολος συνεργάσθηκε με τον Τόνι Μπλερ προκειμένου να πείσει τη μητέρα του να τιμήσει τη μνήμη της εκλιπούσας, αναμορφώνοντας στην πορεία και τη δική του εικόνα. Η επιχείρηση γοητείας μοιάζει να απέφερε καρπούς, με την πλειονότητα των Βρετανών να αποδέχεται τη διαδοχή. Μετά τον γάμο του με την Καμίλα, το 2005, ο Κάρολος ανακάλυψε τη σταθερότητα στην οικογενειακή ζωή του.

Καθώς, όμως, ετοιμάζεται για τη στέψη του, η βασιλική οικογένεια αντιμετωπίζει σειρά τριγμών, όπως τη διένεξη μεταξύ του πρίγκιπα Χάρι και των συγγενών του με αφορμή τη σύζυγό του, Αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ και τις σχέσεις του αδελφού του, Αντριου, με τον παιδεραστή Τζέφρεϊ Επσταϊν. Ο Κάρολος έπαιξε ρόλο μεσολαβητή στις κρίσεις αυτές, προσπαθώντας –όχι πάντα με επιτυχία– να διατηρήσει την πειθαρχία στην οικογένεια.

Βρετανία: Σήμερα ανακηρύσσεται επισήμως βασιλιάς ο Κάρολος Γ’-1

Μειονεκτήματα

Ο νέος βασιλιάς προωθεί εδώ και χρόνια σχέδιο περιορισμού των δαπανών του βασιλικού οίκου. Εχει, επίσης, μιλήσει με έμφαση κατά της ισλαμοφοβίας.

 

Οι απόψεις του Καρόλου τον έχουν φέρει συχνά σε δύσκολη θέση. Το 1984 μίλησε περιφρονητικά για σχεδιαζόμενη επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης, οδηγώντας σε ακύρωση του σχεδίου. Οταν ανεβεί στον θρόνο, ο Κάρολος θα πρέπει να μάθει να τιθασεύει τη γλώσσα του. Η μητέρα του υπήρξε τόσο διακριτική που ακόμη και ειδήμονες των ανακτόρων ουδέποτε μπόρεσαν να αποκρυπτογραφήσουν τις προσωπικές απόψεις της. Ο Κάρολος απέδειξε την οξυδέρκειά του, αποφεύγοντας να μιλήσει για το Brexit.

Αγνωστο παραμένει εάν ο Κάρολος θα συνεχίσει το φιλανθρωπικό του έργο, που του έχει δημιουργήσει προβλήματα. Ο επικεφαλής φιλανθρωπικής οργάνωσης υπό την αιγίδα του τότε διαδόχου παραιτήθηκε, αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε υποσχεθεί τίτλο ευγενείας σε Σαουδάραβα δωρητή. Το σκάνδαλο αποκάλυψε το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Καρόλου: την αδυναμία του να επιλέγει καλούς και ηθικούς συμβούλους.

Ο Κάρολος δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Πέρυσι επελέγη ως το αγαπημένο μέλος της βασιλικής οικογένειας από μόλις 11% των ερωτηθέντων, στην τελευταία θέση της κατάταξης δημοτικότητας, κάτω ακόμη και από τα εγγόνια του. Για την ώρα, όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις, το μέλλον της μοναρχίας είναι ασφαλές.

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης

Μπλίνκεν - Στόλτενμπεργκ: Οι ελληνοτουρκικές διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσαΚόσμος

 «Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κληθείς να σχολιάσει τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδορυ, Ρετζέπ Ταγίπ ...

Ρ. Μέτσολα: H Eυρώπη ποτέ δεν θα είναι πλήρης όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένηΚόσμος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται αλληλέγγυο με την Κύπρο. Η Ευρώπη ποτέ δεν θα είναι πλήρης, όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, ανέφερε από την Κύπρο η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοι...

Παρουσιαστής στην Αργεντινή άνοιξε σαμπάνια για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ (βίντεο)Κόσμος

Σε όλο τον κόσμο είναι πρώτο θέμα ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ. Στην Βρετανία επικρατεί θρήνος με χιλιάδες πολίτες να εκφράζουν τη λύπη τους έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ό...

Κάρολος: Το ευχαριστώ και η υπόσχεση στο πρώτο του διάγγελμα—Τι είπε για Ουίλιαμ και ΧάριΚόσμος

Ντυμένος με μαύρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και μαύρη γραβάτα, ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ’,  απότισε φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ, κατά το πρώτο του διάγγελμα στο υπηκόους της Βρε...

Ρωσία: Αιφνιδιάστηκε στο Χάρκοβο - Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο πόλεμος φθοράς θα συνεχιστεί για καιρόΚόσμος

Η γρήγορη ανάκτηση εδαφών από τις ουκρανικές δυνάμεις στο Χάρκοβο έπιασε εξαπίνης τη Ρωσία σε ένα τρωτό σημείο της γραμμής του μετώπου και η αντεπίθεση αυτή απειλεί έναν σημαντικό ...

Σκρέκας: 15 χώρες υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη για οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο Κόσμος

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις...

Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου - Η Κομισιόν θα αποφασίσειΚόσμος

Βασίλης Δαλιάνης   Στις «ελληνικές καλένδες» παραπέμπουν οι  υπουργοί Ενέργειας της  Ευρωπαϊκής Ένωσης  τις όποιες αποφάσεις για μια συντονισμένη απάντηση στις  ρωσικές απειλές   ώ...