Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί το Λονδίνο: Καμία εμπορική συμφωνία εάν χαλάσει το Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας

Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών «δεν μπορεί και δεν θα υποστηρίξει μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» με το Ηνωμένο Βασίλειο εάν υπονομεύσει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, προειδοποίησε την Πέμπτη η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών «δεν μπορεί και δεν θα υποστηρίξει μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» με το Ηνωμένο Βασίλειο εάν υπονομεύσει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, προειδοποίησε την Πέμπτη η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι .

Οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο βρίσκονται σε διαμάχη και πάλι αυτή την εβδομάδα, αφού η βρετανική κυβέρνηση υποσχέθηκε νομοθεσία που επιτρέπει στους υπουργούς να αγνοούν τμήματα του Οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο βρίσκονται σε διαμάχη και πάλι αυτή την εβδομάδα, αφού η βρετανική κυβέρνηση υποσχέθηκε νομοθεσία που επιτρέπει στους υπουργούς να αγνοούν τμήματα του πρωτοκόλλου , βασικό μέρος της συμφωνίας για το Brexit που αποσκοπεί στη διατήρηση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε δήλωσή του την Πέμπτη, η κ. Πελόζι δήλωσε ότι «είναι βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει τώρα να απορρίψει μονομερώς το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας». Και προειδοποίησε ότι οι εμπορικές συνομιλίες μετά το Brexit με τη Βρετανίαδεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν αν η Βρετανία υπονομεύσει τη συμφωνία.

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας ουσιαστικά διατήρησε το κράτος στην ενιαία αγορά της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ σε μια προσπάθεια αποφυγής χερσαίων συνόρων στα πολιτικά ευαίσθητα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ωστόσο, το Λονδίνο υποστήριξε ότι η συμφωνία επιβάλλει περιττή γραφειοκρατία στους εμπόρους που μεταφέρουν αγαθά από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ οι συνδικαλιστές στη Βόρεια Ιρλανδία αρνούνται να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση κατανομής της εξουσίας εκτός και αν επαναδιαπραγματευτεί το πρωτόκολλο.

Όμως η Πελόζι προειδοποίησε: «Όπως έχω δηλώσει στις συνομιλίες μου με τον πρωθυπουργό, την υπουργό Εξωτερικών και τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέξει να υπονομεύσει τις Συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής, το Κογκρέσο δεν μπορεί και δεν θα υποστηρίξει μια διμερή ελεύθερη εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Και πρόσθεσε: «Με σεβασμό στη βούληση του βρετανικού λαού και στο Και πρόσθεσε: «Με σεβασμό στη βούληση του βρετανικού λαού και στο Brexit , προτρέπω σε εποικοδομητικές, συνεργατικές και καλόπιστες διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή μιας συμφωνίας που προάγει την ειρήνη. Τα παιδιά της Βόρειας Ιρλανδίας, που δεν γνώρισαν ποτέ την αιματηρή σύγκρουση (σ.σ. Troubles) και δεν θέλουν να επιστρέψουν, αξίζουν ένα μέλλον απαλλαγμένο από τη βία, όπου όλοι μπορούν να φτάσουν στην εκπλήρωσή τους».

Ενώ κάποτε θεωρούνταν βασικό έπαθλο του Brexit, η Βρετανίαέχει σε μεγάλο βαθμό διαλύσει τις ελπίδες για μια ταχεία διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Αντίθετα, έχει επικεντρωθεί στην εξασφάλιση συμφωνιών από κράτος σε κράτος, αν και η ομάδα του Μπάιντεν άνοιξε πρόσφατα έναν νέο εμπορικό «διάλογο» με το Λονδίνο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Le Monde: Έλλειμα ηγεσίας στην Ευρώπη από την έναρξη του πολέμου στην ΟυκρανίαΚόσμος

  Ανάλυση της εφημερίδας μιλά για αποδυνάμωση του γαλλογερμανικού άξονα και δραματική αλλαγή των συσχετισμών στη Γηραιά Ήπειρο Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τους συσχετισμούς στην...

Ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία παραδόθηκε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕΚόσμος

Η ιταλική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, παρέδωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία, το οποίο βασίζεται ...

Πηγές ΝΑΤΟ στο Politico: Τα F16 θα είναι το τίμημα που θα πληρώσουν οι ΗΠΑ για την άρση του βέτο της Τουρκίας σε Σουηδία-ΦινλανδίαΚόσμος

    Παρά τις σκληρές συζητήσεις από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία είναι πιθανό να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η στρ...

Λευκορωσία: Έρευνα εναντίον δύο στελεχών του αντιπολιτευόμενου μέσου NextaΚόσμος

Η επιτροπή έρευνας της Λευκορωσίας ξεκίνησε έρευνα εναντίον δύο στελεχών του αντιπολιτευτικού μέσου Nexta, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση», μετέδωσε σήμερα το π...

Σανγκάη: Νέα κρούσματα μετά από 5 ημέρες «μηδενικής Covid» - Παραμένει ο σχεδιασμός για άρση lockdownΚόσμος

Η Σανγκάη ανακοίνωσε σήμερα τα πρώτα νέα κρούσματα COVID-19 εκτός περιοχών καραντίνας μέσα σε πέντε ημέρες, οδηγώντας στην επιβολή αυστηρότερων περιορισμών και μαζικών τεστ σε μία ...