ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ευρώπη παρεμβαίνει: Μακρόν-Σολτς διαπραγματεύονται με Πούτιν

Ανάλυση απο το KReport

Οι συνομιλίας σήμερα του Μακρόν στη Μόσχα και σε μια βδομάδα του Σολτς με τον Πούτιν θέτουν ευθέως το ερώτημα: Ποιόν πιέζουν το Παρίσι και το Βερολίνο, τη Ρωσία ή τις ΗΠΑ;

Με τον τρόπο τους και τη ρητορική τους, Μακρόν και Σολτς φαίνονται όχι απλώς να μην πιστεύουν ότι επίκειται ρωσική εισβολή  αλλά ούτε να αποδέχονται ότι στόχος του Πούτιν είναι η Ουκρανία. Ούτε το Παρίσι ούτε, πολύ περισσότερο, το Βερολίνο θεωρούν ότι υπάρχει απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης από την Ανατολή και διαμηνύουν στον Λευκό Οίκο και στο Κρεμλίνο ότι οι εγγυήσεις για την ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μιας αποκλειστικής διμερούς διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Με την παρεμβολή τους σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων Ουάσιγκτον-Μόσχας ο Μακρόν και ο Σολτς πιέζουν πολύπλευρα τον Μπάιντεν:

-Πρώτον, δίνουν τη χαριστική βολή στο σενάριο μιας επικείμενης ρωσικής εισβολής  η οποία πλέον δεν θεωρείται επικείμενη από τον Λευκό Οίκο και την οποία αμφισβητούν συνεχώς ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

-Δεύτερον, με τις αποστάσεις που παίρνουν σε σχέση με την Ουάσιγκτον, απονευρώνουν το φόβητρο των συντριπτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που επισείει ο Λευκός Οίκος.

Πριν από λίγες βδομάδες όλοι μιλούσαν για την απουσία της θεσμικής Ε.Ε από τον ρωσοαμερικανικό διάλογο για την ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου. Σήμερα, προφανώς μετά από συντονισμό, Μακρόν και Σολτς διαμηνύουν στον Μπάιντεν ότι θέλουν να έχουν ουσιαστικό λόγο σε μια κατεξοχήν ευρωπαϊκή κρίση.

Μια άλλη προσέγγιση των ξεχωριστών διαύλων επικοινωνίας με το Κρεμλίνο που άνοιξαν οι Μακρόν και Σολτς είναι η υπενθύμιση της διαπίστωσης ότι η εκδίκηση είναι ένα φαγητό που τρώγεται κρύο.

Πριν από οκτώ χρόνια, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας, πέτυχαν την αποδοχή από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση, φόρμουλας για σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής που θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές μετά από δέκα μήνες.

Παρενέβη, όμως, η τότε και νυν αρμόδια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νούλαντ, που ακύρωσε τη μεσολάβηση των τριών ευρωπαίων υπουργών και πυροδότησε την ανατροπή του Γιανουκόβιτς.

Ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο και νυν απερχόμενος πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρυ Πάιατ, της είχε επισημάνει (σε τηλεφωνική συνομιλία που προφανώς υπέκλεψαν ρωσικές υπηρεσίες…) τον κίνδυνο να δυσαρεστηθεί η Ε.Ε. Κι είχε πάρει τη γνωστή απάντηση από την Αμερικανίδα υφυπουργό: «Fuck the European Union!»…

Διαβάστε επίσης

Αντίδραση ΥΠΕΞ: Προσβλητικές οι εικόνες βεβήλωσης της Παναγίας ΣουμελάΚόσμος

Την αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας προκάλεσε η βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά από συγκρότημα που χρησιμοποίησε τον χώρο της Μονής για τα γυρίσματα μουσικού βίντεο κλιπ. Στην αν...

Κορωνοϊός: Αναστάτωση σε πτήση από Λάρνακα – Επιβάτης δεν έβαζε μάσκα και έβριζε τους αεροσυνοδούςΚόσμος

Αναστάτωση προκλήθηκε σε πτήση από Κύπρο προς Μόσχα. 45χρονη επιβάτιδα, αρνήθηκε να φορέσει μάσκα και επιτέθηκε λεκτικά εναντίον του πληρώματος καμπίνας. Σύμφωνα με το sigmalive πο...