ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τσεχία: Ο πολιτικός διχασμός εν μέσω πανδημίας φέρνει έκρηξη κρουσμάτων - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

Oι σκοπιμότητες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχουν μετατρέψει τα μέτρα προστασίας σε «μπαλάκι» αντιπαράθεσης και τον λογαριασμό καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας αποτελεί αυτή τη στιγμή την χώρα της ΕΕ με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της. Σε τρεις περιοχές ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους ανά εβδομάδα έχει ξεπεράσει το 1.000 όταν με βάση τους επιδημιολόγους στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το όριο συναγερμού είναι το 50. Οταν αυτό ξεπερνιέται είναι πλέον αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε ιχνηλάτηση. Στα νοσοκομεία της χώρας η κατάσταση είναι πλέον οριακή, ο αριθμός των σοβαρά νοσούντων αυξητικός, ενώ οι επιδημιολόγοι μελετούν τώρα αν έχει υπάρξει κάποιου νέου είδους μετάλλαξη του ιου, που έχει ενισχύσει κι άλλο τη μεταδοτικότητά του. Συνολικά στη χώρα έχουν νοσήσει από covid-19 πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 18.000.

Παρόλα αυτά την Κυριακή τελειώνει το lockdown, που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του δισεκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις, κι αυτό γιατί η πρόταση της για παράτασή του καταψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή της χώρας. Η αντιπολίτευση, αλλά και το κομμουνιστικό κόμμα το οποίο ως τώρα στήριζε τα μέτρα της κυβέρνησης μειοψηφίας αρνήθηκαν να συναινέσουν στην παράταση των μέτρων, επειδή δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους, που ήταν μεταξύ άλλων το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, αλλά και των χιονοδρομικών κέντρων. Αλλά και γιατί, όπως είπαν εκπρόσωποι, κάποιων μικρότερων κομμάτων τα μέτρα είναι μεν αναγκαία, ωστόσο δεν ήθελαν να επιφορτίσουν με την εφαρμογή τους «έναν τρελλό», όπως χαρακτήρισαν τον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για αλαζονική και αντιφατική συμπεριφορά.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Τσεχία μετατρέπεται σε παράδειγμα προς αποφυγή για το τι μπορεί να συμβεί, όταν η πολιτική αποκτά προτεραιότητα απέναντι στην υγεία. Βεβαίως την ευθύνη για αυτό την έχει πρωτίστως ο Μπάμπις, όχι μόνο γιατί τώρα προσπάθησε να μετατρέψει την συνέχιση του lockdown σε ένα είδος «ψήφου εμπιστοσύνης» προς το πρόσωπό του, αλλά κυρίως γιατί από τον περασμένο χρόνο κιόλας προσπάθησε να αξιοποιήσει την πανδημία και τη διαχείρισή της για να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα, που υπήρχε εναντίον του το προηγούμενο διάστημα λόγω σκανδάλων, επιχειρώντας να φιμώσει κάθε κριτική με πρόσχημα την πανδημία.

Ο Γιάροσλαβ Φλέγκρ, καθηγητής Παρασιτολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα εξηγούσε αυτές τις ημέρες, ότι το παιχνίδι χάθηκε ουσιαστικά τον περασμένο Οκτώβριο. Επειδή η χώρα βρισκόταν μπροστά σε περιφερειακές εκλογές και ο Μπάμπις δεν ήθελε να πάρει μη δημοφιλή μέτρα, προτίμησε να συνεχίσει το καθεστώς χαλαρότητας, που είχε κυριαρχήσει από το καλοκαίρι και κάποια στιγμή ο κορωνοϊός ξέφυγε από τον έλεγχο. Το δεύτερο κύμα ήταν ιδιαίτερα σφοδρό ενώ τώρα εκτιμάται ότι η χώρα έχει ήδη εισέρθει στο τρίτο, με άγνωστες συνέπειες λόγω και των μεταλλάξεων. Σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή υπάρχει η υπόνοια ότι στην χώρα έχει κυριαρχήσει μια νέα μετάλλαξη παρεμφερής της αποκαλούμενης «βρετανικής» με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό μολυσματικότητας.

Οι γειτονικές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία κλείνουν ήδη τα σύνορά τους με την Τσεχία από αυτή την Κυριακή. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα αποφασίσει να παρακάμψει το κοινοβούλιο και να κηρύξει τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης ή αν απλώς θα αναλάβουν αυτό το καθήκουν οι περιφερειακές αρχές, συνεχίζοντας έτσι το lockdown. Εδώ το ερώτημα είναι αν όλες οι περιφέρειες θα συμφωνήσουν να ακολουθήσουν κοινή γραμμή ή αν θα υπάρξει ένα αλαλούμ με διαφορετικής βαθμίδας μέτρα. Αξίζει να έχει κανείς κατά νου ότι και στην Τσεχία υπάρχει αρκετά ισχυρό κίνημα «αρνητών», το οποίο σε μεγάλο βαθμό εκμεταλλεύτηκε και τις κατά καιρούς αντιφατικές δηλώσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης. Ο  Γιάροσλαβ Φλέγκρ πηγαίνει πάντως ένα βήμα παραπέρα και υποστηρίζει ότι η τάση «ανυπακοής» προς τα περιοριστικά μέτρα έχει τη ρίζα της στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς γενικότερα, τους οποίους θεωρεί διεφθαρμένους και αναξιόπιστους. Αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο δεν λύνεται με ένα εμβόλιο...

Το σίγουρο είναι πάντως πως όσοι ονειρεύονταν σύντομα ένα ανοιξιάτικο ταξίδι στην Πράγα, θα πρέπει να αναβάλουν τα σχέδια τους για αργότερα.

Διαβάστε επίσης

Και τώρα τι; Ο Τραμπ απαλλάχθηκε και προειδοποιεί :"Το πατριωτικό μας κίνημα μόλις άρχισε"! (VIDEO)Κόσμος

  Οι αδύναμες δικαιολογίες των Ρεπουμπλικανών, η μάχη για το Κόμμα και η επόμενη μέρα για τον Μπάιντεν H Γερουσία απάλλαξε τελικά τον Ντόναλντ Τραμπ από τις κατηγορίες περί ”υποκίν...

Ιαπωνία: Μνήμες του 2011 ξύπνησε η ισχυρή σεισμική δόνηση -100 τραυματίες (BINTEO)Κόσμος

Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών έπληξε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή την Ιαπωνία, στα ανοικτά της Φουκουσίμα, φέρνοντας στους κατοίκους μνήμες από την καταστρ...

Αθώος για το "ντου" στο Καπιτώλιο ο Τράμπ - Σοβαρό πλήγμα για την φήμη του Κόσμος

Μετά την του αθώωσή του πέρυσι, οπότε και παραπέμφθηκε για πρώτη φορά σε δίκη στην Γερουσία για το σκάνδαλο με την Ουκρανία, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διοργανώσει ένα μεγάλο πάρτι στον...