ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ολλανδία μεγάλη κερδισμένη του Brexit - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

Εκατοντάδες βρετανικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να μεταφέρουν μέρος ή το σύνολο των δραστηριοτήτων τους σε χώρες της ΕΕ, με την Ολλανδία να προηγείται στις προτιμήσεις, λόγω γειτνίασης και ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος.

Ενα μήνα μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και καθημερινά ιστοσελίδες και εφημερίδες και στις δύο πλευρές της Μάγχης φιλοξενούν ρεπορτάζ με τα... παρατράγουδα που συμβαίνουν το Ντόβερ ή σε άλλα λιμάνια εισόδου και εξόδου από το μεγάλο νησί. Βρετανικά ψάρια που σαπίζουν λόγω καθυστερήσεων στα τελωνεία, αγροτικά προϊόντα που φτάνουν κάθε άλλο παρά φρέσκα ή και καθόλου στα ράφια των αγγλικών σούπερ-μάρκετς από την ΕΕ. Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να καμαρώνει ότι οι ταχύτεροι ρυθμοί εμβολιασμού στη χώρα του δικαιώνουν την απόφασή του για το Brexit, όμως η καθημερινότητα δεν είναι καθόλου ρόδινη και μεγάλο κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου ανησυχεί.

Σύμφωνα μάλιστα με τον «Observer» είναι εκατοντάδες οι επιχειρήσεις που προγραμματίζουν είτε να μεταναστεύσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την υπόλοιπη Ευρώπη ή να μεταφέρουν ένα μέρος των δραστηριοτήτων τους εκεί. Πάνω από 500 επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικές έρευνες από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με την εφημερίδα, με την μερίδα του λέοντος να κοιτά προς την κοντινή Ολλανδία, η οποία έχει επίσης μια βαθιά φιλελεύθερη παράδοση σε θέματα εμπορίου, ευνοϊκό φορολογικό σύστημα, καλές υποδομές και ένα πληθυσμό που στην πλειοψηφία του χειρίζεται καλά την αγγλική γλώσσα. Διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης στο Ρότερνταμ και ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια στο Αμστερνταμ.

Εάν οι εταιρείες μεταφέρουν το σύνολο ή μέρος των δραστηριοτήτων τους στην Ευρώπη, αυτό σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας, οικονομικής δραστηριότητας και φορολογικών εσόδων για τη Βρετανία, προειδοποιεί το ρεπορτάζ στο βρετανικό, αντιπολιτευόμενο κυρίως Τύπο. Πέραν αυτού και με βάση τα στοιχεία του (κρατικού) Ολλανδικού Οργανισμού Επενδύσεων υπάρχουν επίσης και αρκετές νέες εταιρείες από τις ΗΠΑ και την Ασία που είχαν διερευνήσει το ενδεχόμενο εγκατάστασής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τώρα αναθεώρησαν τα σχέδια τους λόγω του Brexit και κοιτούν προς τις Κάτω Χώρες.

Αλλά και η Αυστρία έχει ήδη καταγράψει αυξημένο ενδιαφέρον από βρετανικές εταιρίες, όπως υποστηρίζει η υπουργός Οικονομικών της Μαργκαρίτα Σράμπεκ σε συνέντευξη της στην βρετανική εφημερίδα. Με βάση τα λεγόμενά της το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους μετακομίσεις έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τα περασμένα δύο χρόνια.

Ηδη το 2019 και το 2020, 50 εταιρείες από το Ηνωμένο Βασίλειο ή με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο μετέφεραν δραστηριότητες στην Αυστρία, σύμφωνα με τον Αυστριακό Οργανισμό Επιχειρήσεων.

Το αυστριακό υπουργείο, βλέποντας αυτή την κατάσταση έχει εκπονήσει και ένα σχετικό πρόγραμμα υποστήριξης για τις ενδιαφερόμενες εταιρίες.

«Είναι πάντα καλό να είσαι κοντά στον πελάτη σου και σε αυτήν την περίπτωση η ευρωπαϊκή αγορά είναι μια ενιαία αγορά, οπότε αν θέλεις να πουλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά πρέπει να έχεις ένα πόδι εκεί» λέει η Αυστριακή πολιτικός.

Αλλά και το υποκατάστημα του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι υπήρξαν επίσης πολλές έρευνες από βρετανικές εταιρείες σχετικά με την εγκατάστασή τους στο Βέλγιο.

Την ώρα που οι υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις επιχειρηματικές ανησυχίες για τα νέα εμπόδια στο εμπόριο που προκαλούνται από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, η απώλεια θέσεων εργασίας, επενδύσεων και φορολογικών εσόδων μετατρέπεται γρήγορα σε μια πλήρη κρίση, εκτιμά ο Observer. Την Παρασκευή, οι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων της Βρετανίας προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι οι επιχειρήσεις τους αντιμετώπισαν «σημαντικές δυσκολίες» στα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου από το Brexit, με την προοπτική «σημαντικής απώλειας επιχειρήσεων» εάν δεν αναστραφεί αυτή η κατάσταση.

Πάντως η κυβέρνηση Τζόνσον δεν φαίνεται να θορυβείται και προσπαθεί να χειριστεί την υπόθεση με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Την Παρασκευή, σε επιστολή της προς τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίζ Τρους είπε ότι το Brexit πήγε καλά και αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την οικοδόμηση της «παγκόσμιας Βρετανίας». «Ανακτήσαμε τον έλεγχο του εμπορίου μας για να προσφέρουμε θέσεις εργασίας και ευημερία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε. «Έχουμε ήδη εκμεταλλευτεί τεράστιες ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο με εμπορικές συμφωνίες αξίας 885 δισεκατομμυρίων λιρών με 63 χώρες και η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει. «Έχοντας εγκαταλείψει την ΕΕ, η φιλόδοξη εμπορική στρατηγική μας βρίσκεται στο επίκεντρο του οράματός μας για την παγκόσμια Βρετανία και το 2021 είμαστε περισσότερο από έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας στην παγκόσμια σκηνή».

Διαβάστε επίσης

Έρευνα: Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικό έναντι του «βρετανικού» στελέχουςΚόσμος

Το εμβόλιο mRNA των Pfizer/BioNTech διατηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα του απέναντι στο «βρετανικό» στέλεχος του κορονοϊού SARS-CoV-2, δείχνει μελέτη που οι ερευν...

Πολωνία: Τρίτη νύχτα διαδηλώσεων μετά τη δημοσίευση του διατάγματος για τις αμβλώσειςΚόσμος

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν για μια ακόμη νύχτα χθες στους δρόμους της Βαρσοβίας για να εκφράσουν την οργή τους μετά την έναρξη ισχύος ενός αμφιλεγόμενου διατάγματος που ουσιασ...

Φον ντερ Λάιεν: Περιμένω από την AstraZeneca να παραδώσει τις 400 εκατ. δόσεις στην ΕΕ όπως συμφωνήθηκεΚόσμος

Η ΕΕ περιμένει από την AstraZeneca να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια δόσεις που έχουν συμφωνηθεί τονίζει η Πρόεδρος την Κομισιόν, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδ...

Δήμαρχος Μόσχας: Πάνω από τους μισούς Μοσχοβίτες έχουν προσβληθεί από την Covid-19Κόσμος

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν είπε σήμερα ότι πάνω από τους μισούς κατοίκους της πόλης έχουν ήδη μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, μεταδίδει το πρακτορείο Tass, επικαλούμενο...