ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κρυφό πρόγραμμα πυρηνικών σχεδιάζει η Τουρκία με τη βοήθεια του Πακιστάν! - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

Εφημερίδες από την Ινδία και τη Σιγκαπούρη αναφέρουν αυτές τις μέρες πληροφορίες για την συνεργασία σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα σε Αγκυρα και Ισλαμαμπάντ με στόχο την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από τον Ερντογάν.

Τα ρεπορτάζ εφημερίδων από τη Νότια και την Ανατολική Ασία προκαλούν έντονη ανησυχία. Η τελευταία συνάντηση της Υψηλόβαθμης Ομάδας Στρατιωτικού Διαλόγου, ανάμεσα στην Τουρκία και το Πακιστάν φαίνεται ότι είχε σαν αντικείμενο και την προοπτική της απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τουρκία. Εκτεταμένα σχετικά δημοσιεύματα υπήρξαν την τελευταία εβδομάδα σε Μέσα τόσο της Ινδίας όσο και της Σινγκαπούρης.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η επιδίωξη της Αγκυρας για ταχεία παραγωγή και διάδοση πυρηνικών και πυραυλικών τεχνολογιών προκαλεί μείζονα ανησυχία στις δημοκρατικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται απειλή για την ειρήνη και την ηρεμία των χωρών από τον Βόρειο Ατλαντικό έως τη Μέση Ανατολή. Μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων έστρεψαν τα μάτια του κόσμου σε αυτό το φαινόμενο, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δείχνει διατεθιμένος να εκμεταλλευτεί τις πυρηνικές και πυραυλικές τεχνολογίες του Πακιστάν για να εκπληρώσει τις γεωπολιτικές του φιλοδοξίες γράφει χαρακτηριστικά μια ιστοσελίδα από την Ινδία.

H συνάντηση για την οποία γίνεται λόγος έγινε στις 22-23 Δεκεμβρίου και  ήταν μέρος μιας σειράς συναντήσεων μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο εθνών. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκτός των άλλων, δόθηκε μεγάλη έμφαση στη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της από κοινού παραγωγής και προμήθειας διαφόρων εξελιγμένων συστημάτων. Πακιστανοί στρατηγοί συναντήθηκαν επίσης με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ και τον Αρχηγό του Τουρκικού Στρατού Γιασάρ Γκιουλέρ.

Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα πιστεύουν ότι η συνάντηση αυτή ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σεναρίου για την ανταλλαγή πυρηνικών και πυραυλικών τεχνολογιών μεταξύ των δύο χωρών. Εικάζεται ότι ο Ερντογάν έχει ζητήσει προσωπικά από τον αρχηγό του Στρατού του Πακιστάν να μοιραστεί την τεχνολογία πυρηνικών όπλων, που σύμφωνα με πληροφορίες διαθέτει η χώρα. Η συνάντηση οργανώθηκε για να συζητήσει διαδικαστικές πτυχές της μεταφοράς τεχνολογίας, που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Η πακιστανική αμυντική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης τις τουρκικές αμυντικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Bakyar (UAV OEM), TAI, HAVELSAN και ASELSAN. Συναντήθηκε επίσης με κορυφαίους στρατηγούς του Τουρκικού Στρατού και γραφειοκράτες που ασχολούνται με την παραγωγή πυραύλων και άλλων εξελιγμένων πολεμικών τεχνολογιών. Ο κατάλογος αυτών των ανθρώπων περιελάμβανε επίσης τον επικεφαλής της Προεδρίας των Τουρκικών Αμυντικών Βιομηχανιών Ισμαήλ Ντεμίρ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Turkish Aerospace Limited (TAI) Τεμίλ Κοτίλ.

Πιστεύεται ότι η Κίνα είναι επίσης μια χώρα υπεύθυνη για τη μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας στο Πακιστάν και βοηθά τη χώρα να οικοδομήσει τις πυρηνικές της δυνατότητες. Το Πακιστάν μεταφέρει τις τεχνολογίες πυραύλων στην Τουρκία και  Πακιστανοί επιστήμονες βοηθούν την Τουρκία να αναπτύξει την ικανότητά της στην παραγωγή πυραύλων. Το Πακιστάν έχει κατηγορηθεί ότι παραβίασε τους κανόνες ελέγχου τεχνολογίας πυραύλων (MTCR) και τους κανόνες μη διάδοσης.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του εκφράζει συχνά τις πυρηνικές του επιθυμίες μέσω των ομιλιών και των σχολίων του. Εντύπωση είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του το Σεπτέμβριο του 2019: «Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, όχι μία ή δύο. Ωστόσο, υποτίθεται ότι εγώ δε μπορώ να έχω πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Αυτό, δεν μπορώ να το δεχτώ ... Και ακριβώς δίπλα μας, υπάρχει το Ισραήλ, με τα δικά του πυρηνικά σωστά; Αυτό είναι τρομακτικό.»

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εδώ και δεκαετίες, το Πακιστάν θεωρείται βασικός άξονας της «πυρηνικής μαύρης αγοράς» και η Τουρκία συμβάλλει στις επιχειρήσεις του Πακιστάν. Πιστεύεται ότι βοήθησε πολλές χώρες να μοιράζονται τεχνολογίες πυραύλων, ειδικά στην παραγωγή φυγοκεντρητών. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, οι τουρκικές εταιρείες βοήθησαν παράνομα το Πακιστάν να επεκταθεί στον τομέα πυρηνικών τεχνολογιών, εισάγοντας κρυφά πρώτες ύλες από την Ευρώπη και εξάγοντας τα τελικά προϊόντα σε παίκτες όπως η Λιβύη, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Αρκετές αναφορές των μέσων ενημέρωσης έχουν επίσης υπάρξει για το γεγονός ότι η Τουρκία μπορεί να διαθέτει σημαντικό αριθμό φυγοκεντρωτών από το Πακιστάν. Η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών έχει προγραμματιστεί για το 2021 και οι γνωρίζοντες έχουν σαφή εικόνα για τους στόχους που έχουν τεθεί ως τότε από τις δύο πρωτεύουσες: γρήγορη παρακολούθηση της μεταφοράς τεχνολογίας πυραύλων, ανάπτυξη ικανοτήτων της Τουρκίας στην παραγωγή φυγοκεντρητών, αγορά μικρών οπλισμένων τουρκικών drone και τουρκικών μίνι drones μεγάλης εμβέλειας από τον Πακιστανικό στρατό.

Σε ανάλογο δημοσίευμα τους οι International Business Times της Σινγκαπούρης εκτιμούν ότι η Τουρκία μετά την αγορά των S-400 από τη Μόσχα και σε μια φάση που αναζητεί ηγετικό ρόλο εντός του ισλαμικού κόσμου είναι «λογικό» να προσπαθεί να αποκτήσει και πυρηνικό οπλοστάσιο. Ο καλύτερος συνεργάτης για κάτι τέτοιο είναι φυσικά το Πακιστάν. Οι δύο χώρες μαζί με τη Μαλαισία θέλουν να αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία της Σαουδικής Αραβίας. Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην προαναφερθείσα υψηλού επιπέδου συνάντηση στρατιωτικών των δύο χωρών και περιέχει αναφορές ειδικών, που επιβεβαιώνουν ότι το πυρηνικό σχέδιο της Τουρκίας ήταν βασικό θέμα συζήτησης, από τη στιγμή μάλιστα, που και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν ποτέ δεν έχει κρύψει τη σχετική του φιλοδοξία.

 

 

Διαβάστε επίσης

Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε κατά της αποφυλάκισης με εγγύηση του Τζούλιαν ΑσάνζΚόσμος

Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα να παραμείνει υπό κράτηση ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ εν αναμονή της εξέτασης της έφεσης που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ σε βάρος της απ...

Εμβολιασμοί: Η διαφορετική προσέγγιση της Ινδονησίας - Εμβολιάζουν πρώτα τους νέους και τους μεσήλικες Κόσμος

Η Ινδονησία ετοιμάζεται να ξεκινήσει μαζικούς εμβολιασμούς για την COVID-19 αλλά το πρόγραμμά της διαφέρει πολύ από αυτό άλλων χωρών. Ενώ λοιπόν όλες, λίγο-πολύ εκπονούν το ίδιο πρ...

Υποστηρικτές του Τραμπ συρρέουν στην Ουάσινγκτον μετά από πρόσκληση του απερχόμενου προέδρουΚόσμος

Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ άρχισαν να συρρέουν στην Ουάσινγκτον, μετά από την πρόσκληση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος τους ζήτησε να διαδηλώσουν αύριο Τετάρτη καθ...

Η Amazon θα αγοράσει 11 αεροπλάνα για να εξυπηρετεί τις αυξημένες παραγγελίες των πελατών τηςΚόσμος

Την ώρα που οι αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τον στόλο τους, η Amazon αγοράζει αεροσκάφη, αφού η πανδημία της Covid-19 εκτόξευσε τις παραγγελίες προϊόντων αλλά μείωσε δραστικά τις...