ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σχεδόν στο μισό μειώθηκε ο αριθμός των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν το 2019 σε διεθνές επίπεδο

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν το 2019 μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, σε «ιστορικά χαμηλό» επίπεδο, γεγονός που αποδίδεται στο ότι λιγότεροι λειτουργοί των μέσων ενημέρωσης έχασαν τη ζωή τους σε εμπόλεμες ζώνες, τονίζεται στον ετήσιο απολογισμό που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontieres, RSF), επισημαίνεται όμως ταυτόχρονα πως η δημοσιογραφία παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη ενασχόληση.

Σαράντα εννέα δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν ενώ ασκούσαν το επάγγελμά τους σε όλο τον κόσμο το 2019 — σαράντα έξι άνδρες, τρεις γυναίκες — απαριθμεί η ΜΚΟ, από 86 το 2018.

Ανάμεσα στα θύματα φέτος συγκαταλέγονται 36 επαγγελματίες δημοσιογράφοι, 10 μη επαγγελματίες και 3 συνεργάτες ΜΜΕ.

Οι μισοί και πλέον εξ αυτών (29) δολοφονήθηκαν σε χώρες όπου επικρατεί ειρήνη και πάνω από το 60% έγιναν στόχος ηθελημένα.

Κανένας δημοσιογράφος δεν έχασε τη ζωή του κάνοντας ρεπορτάζ στο εξωτερικό: όλοι οι άνθρωποι που δολοφονήθηκαν έπεσαν θύματα επιθέσεων στις ίδιες τις χώρες τους.

Ο αριθμός των λειτουργών του Τύπου που δολοφονήθηκαν το 2019 δεν ήταν τόσο χαμηλός παρά το 2003, σύμφωνα με την RSF, η οποία δίνει στη δημοσιότητα τον απολογισμό αυτόν κάθε χρόνο από το 1995.

«Ο αριθμός των θανάτων στις λεγόμενες ειρηνικές χώρες παραμένει εξίσου αυξημένος από τη μια χρονιά στην άλλη: το Μεξικό μετράει τον ίδιο αριθμό δολοφονημένων με την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή 10», σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Οι χώρες όπου σκοτώθηκαν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι παγκοσμίως φέτος είναι η Συρία (10), το Μεξικό (10), το Αφγανιστάν (5), το Πακιστάν (4) και η Σομαλία (3). Συνολικά στη Λατινική Αμερική, δολοφονήθηκαν 14 λειτουργοί των ΜΜΕ, περισσότεροι από ό,τι στη Μέση Ανατολή, περιοχή που σπαράσσεται από αδελφοκτόνες συγκρούσεις.

Η ΜΚΟ σημειώνει ότι οι συρράξεις στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη και το Αφγανιστάν ήταν συγκριτικά λιγότερο φονικές για τους δημοσιογράφους φέτος σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Αυτό ωστόσο έχει κι άλλη ανάγνωση: «Για τους δημοσιογράφους, τα σύνορα μεταξύ των εμπόλεμων χωρών και των ειρηνικών χωρών οδεύουν να εξαφανιστούν», στηλιτεύει ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της RSF, σύμφωνα με την έκθεση.

Στο «βαρόμετρο» της οργάνωσης αναφέρεται επίσης ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν φυλακιστεί σε διεθνές επίπεδο επειδή απλούστατα έκαναν τη δουλειά τους: ανήλθε σε 389 φέτος (+12% σε σύγκριση με το 2018).

Το ποσοστό των γυναικών επί του συνόλου των φυλακισθέντων εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με το 2018, στο 8%.

Η αύξηση του αριθμού αυτού είναι ακόμη περισσότερο «ανησυχητική» διότι «δεν συμπεριλαμβάνει τους δημοσιογράφους που προσήχθησαν αυθαίρετα και κρατήθηκαν για μερικές ώρες, μερικές ημέρες, ως και μερικές εβδομάδες», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

Η RSF καταγράφει «τον πολλαπλασιασμό αυτού του τύπου προσαγωγών» τη χρονιά που πλησιάζει στο τέλος της, εξαιτίας «των διαδηλώσεων και των κινημάτων αμφισβήτησης που ξέσπασαν λίγο ως πολύ παντού στον κόσμο, ιδίως στην Αλγερία και στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων πολλαπλασιάζονται, όπως και στη Χιλή και στη Βολιβία».

Σχεδόν οι μισοί φυλακισθέντες δημοσιογράφοι (186 στους 389) είναι έγκλειστοι σε μόνο τρεις χώρες: στην Κίνα (120, σχεδόν το ένα τρίτο), στην Αίγυπτο (34) και στη Σαουδική Αραβία (32), αναφέρεται στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Στις περιπτώσεις της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας, στους περισσότερους φυλακισθέντες δεν έχουν απαγγελθεί καν κατηγορίες. Στην Κίνα, πολλοί κρατούμενοι είναι μειονοτικοί Ουιγούροι, ενώ μεγάλο μέρος τους είναι πολίτες-δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να σπάσουν τη λογοκρισία μέσω του Διαδικτύου. Στην Τουρκία, πολλοί φυλακισμένοι δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι, όμως αρκετοί εξ αυτών συνελήφθησαν ξανά λίγο καιρό αργότερα.

Ακόμη, αναφέρει το κείμενο, τουλάχιστον 57 δημοσιογράφοι κρατούνται όμηροι σε διεθνές επίπεδο, αριθμός σχεδόν αμετάβλητος σε σύγκριση με το 2018. Οι όμηροι είναι συγκεντρωμένοι και φέτος στις ίδιες τέσσερις χώρες: τη Συρία (30), την Υεμένη (15), το Ιράκ (11) και την Ουκρανία (1).

Κανένας δημοσιογράφος δεν κηρύχθηκε αγνοούμενος κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την έκθεση της RSF. Το 2018 είχαν καταγραφεί 3 τέτοιες υποθέσεις σε διεθνές επίπεδο.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αλβανία: Αύριο η τρίτη συνάντηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την δημιουργία της «μικρής Σένγκεν»Κόσμος

Αφίχθηκαν σήμερα στα Τίρανα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, για να συμμετάσχουν αύριο στην τρίτη επίσημη συνάντηση ...

Γαλλία: Δεν επιτεύχθηκε συμβιβασμός στις διαπραγματεύσεις για το συνταξιοδοτικό, λένε τα συνδικάτα, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονταιΚόσμος

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων δεν οδήγησε στην επίτευξη ενός συμβιβασμού για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματ...

Βολιβία: Ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην προέδρου 'Εβο Μοράλες, εξέδωσε η εισαγγελίαΚόσμος

Η εισαγγελία της Βολιβίας εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην προέδρου 'Εβο Μοράλες, ο οποίος βρίσκεται εξόριστος στην Αργεντινή, στο πλαίσιο ανοικτής έρευνας για στάση,...

Η επιτροπή Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων άνοιξε τον δρόμο προκειμένου η ολομέλεια να εγκρίνει το κατηγορητήριο σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ ΤραμπΚόσμος

Η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων άνοιξε οριστικά τον δρόμο προκειμένου να διεξαχθεί αργότερα σήμερα Τετάρτη η ιστορική ψηφοφορία στην ολομέλεια για την παραπομπή τ...

Ρεκόρ Γκίνες για χριστουγεννιάτικο δέντρο με 51.626 κάρτες με μηνύματα σε πόλη της ΙαπωνίαςΚόσμος

Μια πόλη της Ιαπωνίας κατέρριψε παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για τη διακόσμηση ενός τεράστιου χριστουγεννιάτικου δέντρου με 51.626 κάρτες με μηνύματα που έγραψαν παιδιά. Πιο συγκεκριμένα...

Η Άγκυρα θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ο αντιπρόεδρος ΟκτάιΚόσμος

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι επανέλαβε σήμερα πως η Άγκυρα θα κάνει ό,τι κρίνει αναγκαίο στη διεθνή σκηνή. «Αν είναι αναγκαίο, η Τουρκία στέλνει στρατό, γεωτρύπανα στην Ανατο...

Καύσωνας στην Αυστραλία: Έψησε χοιρινό αφήνοντάς το στο κάθισμα του αυτοκινήτου του μάρκας ΝτάτσουνΚόσμος

Ο Στου Πενγκέλι κατάφερε να μαγειρέψει χοιρινό ρολό μέσα στο... αυτοκίνητό του, εν μέσω του καύσωνα που πλήττει την Αυστραλία. Απλά άφησε το ρολό, βαλμένο σε ταψί, στο κάθισμα του ...