ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υγειονομική περίθαλψη: Πώς θα επιτευχθεί ένα βιώσιμο μέλλον για τα συστήματα υγείας – Οι πέντε προκλήσεις

Στις νέες προκλήσεις, τις προοπτικές που διαφαίνονται για τον κλάδο της υγείας παγκοσμίως και στην ανάγκη για αλλαγή, οδεύοντας σε μία μεταβατική περίοδο, επικεντρώνεται η ετήσια έκθεση «2024 Global Health Care Sector Outlook» της Deloitte.

Η έκθεση διερευνά τις προκλήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος, με έμφαση στις μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και εξετάζει πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης, ακολουθώντας πέντε βασικές τάσεις, που θα επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης.

Α. Μετασχηματισμός της υγειονομικής περίθαλψης με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να εξατομικεύσουν την αλληλεπίδρασή τους με τους ασθενείς και να αυξήσουν την αποδοτικότητα των υγειονομικών υπαλλήλων, απελευθερώνοντας μέρος του χρόνου τους με την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών.

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις κλινικές διαδικασίες μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές ιατρικές διαγνώσεις, καθώς και στη βελτιστοποίηση της στελέχωσης των νοσοκομείων και της διαχείρισης των πόρων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η συνεχής επένδυση στην τεχνολογία αναδεικνύεται ως ουσιαστική παράμετρος για τη βέλτιστη προσαρμογή και αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και αποτελεί κλειδί για τον μετασχηματισμό της παροχής υγειονομικών υπηρεσιών.

Β. Διαχείριση κόστους και προσβασιμότητας στην υγειονομική περίθαλψη

Το αυξανόμενο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης υποβαθμίζει την ποιότητά της και περιορίζει την προσβασιμότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πανδημία COVID-19 επιδείνωσε την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, αύξησε τον πληθωρισμό και μείωσε τη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, αυξάνοντας αναλογικά το κόστος.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους και να βελτιώσουν την προσβασιμότητα των υπηρεσιών υγείας, οι κυβερνήσεις χρειάζεται να υιοθετήσουν καινοτόμες λύσεις, αξιοποιώντας την τεχνολογία ως μέσο ενίσχυσης των μοντέλων παροχής φροντίδας.

Γ. Αντιμετωπίζοντας το επερχόμενο παγκόσμιο έλλειμμα υγειονομικού προσωπικού

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κλάδος της υγείας προβλέπεται να τεθεί αντιμέτωπος με ένα έλλειμμα 10 εκατομμυρίων υγειονομικών υπαλλήλων έως το 2030.

Αυτό το έλλειμμα αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η κόπωση και οι περιορισμένες πηγές εύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού, οι δημογραφικές αλλαγές και η μετανάστευση.

Για να αντιμετωπίσουν την ανερχόμενη πρόκληση, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στην ευημερία των εργαζομένων.

Δ. Ο ρόλος της κοινωνικής φροντίδας

Το παραδοσιακό μοντέλο υγειονομικής περίθαλψης, που επικεντρώνεται στη θεραπεία των ασθενειών, εξελίσσεται σε ένα υγειονομικό σύστημα καθοδηγούμενο από κοινωνικούς παράγοντες.

Οι κυβερνήσεις και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να δώσουν έμφαση σε ένα ολιστικό μοντέλο περίθαλψης, επενδύοντας τόσο σε προσωπικό κοινωνικής φροντίδας όσο και στον σχεδιασμό υπηρεσιών που θα προάγουν την πρόληψη και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών στο σύνολό της.

Ε. Ένα βιώσιμο μέλλον

Ο κλάδος της υγείας είναι ευάλωτος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς το φυσικό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων, κυρίως σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα και με ανεπαρκή υγειονομική υποδομή.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με κοινωνικές οργανώσεις για την κατάλληλη διαχείριση των σχετικών με την υγεία κοινωνικών παραγόντων που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

Αυτό βέβαια χωρίς να πρέπει να υποβαθμιστεί η υλοποίηση μέτρων βιωσιμότητας, μειώνοντας έτσι και το αντίστοιχο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

«Οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζουν να επιφέρουν ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος. Βλέπουμε πως η βιωσιμότητα αναδεικνύεται ως ουσιαστικός παράγοντας στη στρατηγική των παρόχων υγείας, ενώ η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται πως είναι ικανή να προσδώσει ακρίβεια και αποτελεσματικότητα σε όλη την αλυσίδα της υγειονομικής φροντίδας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πρωτοπόροι του κλάδου εφαρμόζουν καινοτόμες στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις, διαμορφώνοντας παράλληλα το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης», αναφέρει ο Γιώργος Φράγκος, Life Sciences & Health Care Industry Leader της Deloitte Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης

Ζυμώσεις για προανακριτική για τα Τέμπη: Τι λένε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και μικρότερα κόμματαΕλλάδα

Εντείνονται οι ζυμώσεις για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τ ου Κώστα Αχ. Καραμανλή ή και άλλων πολιτικών προσώπων με τον Σ...

Περισσότεροι από 10.500 ανήλικοι σε όλη τη χώρα, προέβησαν το 2023 σε παράνομες πράξειςΕλλάδα

Το 26% των παιδιών ξεκινά την παραβατική συμπεριφορά στην ηλικία των 8 με 14 ετών, ενώ η παραβατικότητα εκδηλώνεται κυρίως μετά την ηλικία των 15 ετών. Μέσα στο 2023 σε παράνομες π...

Αδ. Γεωργιάδης: Προανήγγειλε αλλαγές στην διαχείριση των μονάδων αίματος – Θα ανατεθεί κεντρικός ρόλος της διαχείρισης στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)Ελλάδα

Πρωτοβουλίες για να επιλυθεί το «ελληνικό παράδοξο», «από τη μια να είμαστε πρώτοι στον κόσμο σε αιμοδοσία, να συλλέγουμε τον χρόνο περισσότερες φιάλες αίματος απ' όσες χρειαζόμαστ...

Eρπουσα η πυρκαγιά στο μεγαλύτερο μέρος της, στα Πιέρια Όρη, σύμφωνα με την ΠΥΕλλάδα

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, στην περιοχή «Σαρακατσάνα Πιερίας», ανάμεσα σε ψυχρόβια φυλλοβόλα πλατύφυλλα και ψυχρόβια κων...

Κολωνός: Ελεύθερη η μητέρα της 12χρονης - Ελεύθεροι με αναστολή στην έφεση 17 καταδικασθέντες - Παραμένουν στη φυλακή Μίχος και "Μιχάλης"Ελλάδα

Ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό θα αφεθούν 17 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό.   Και αυτό διότι αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση...

Η Θ. Τζάκρη παρέδωσε το κατηγορητήριο του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κ. Αχ. Καραμανλή, στον Στ. ΚαλαφάτηΕλλάδα

Το κατηγορητήριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «με συγκεκριμένες πράξεις-παραλείψεις» του Κώστα Αχ. Καραμανλή, παρέδωσε η Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη, στον ...

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη "θα προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες" για ανάρτηση της Έλενας ΑκρίταΕλλάδα

«Σε συνέχεια της χθεσινής συκοφαντικής ανάρτησης της βουλευτού επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έλενας Ακρίτα, το περιεχόμενο της οποίας επανέλαβε και σήμερα, η κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσ...

Κολωνός: Ισόβια και πολυετή κάθειρξη στον Ηλία Μίχο για τον βιασμό της 12χρονης - Ελεύθερη η μητέρα της - Οι ποινές που επιβλήθηκανΕλλάδα

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για το βιασμό της 12χρονης από τον Κολωνό επέβαλε το δικαστήριο στον 55χρονο ιδιοκτήτη mini market, Ηλία Μίχο. Παράλληλα του επέβαλε συνολική ποινή ...