Κλείνει σήμερα το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με αποφάσεις που μπορούν να φέρουν ανατροπή στην αρχική κατεύθυνση. Μετά την αποδοχή της πρότασης Τσίπρα από τον Στέφανο Κασσελάκη να πάει το κόμμα σε νέες εσωκομματικές εκλογές και την εκδήλωση της υποψηφιότητας από την Όλγα Γεροβασίλη, πολλά στελέχη (μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος και εμμέσως ο Νίκος Παππάς) αλλά και μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων φαίνεται ότι διαφωνούν με αυτήν την προοπτική.

Η ομιλία Κασσελάκη αναμένεται στις 11.00, ενώ οι ψηφοφορίες θα ξεκινήσουν στις 11.30.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να καταθέσει πρόταση για προεδρικές εκλογές και μόνο – όχι, δηλαδή, και για Κεντρική Επιτροπή, Νομαρχιακές Επιτροπές κι Οργανώσεις Μελών – στις 10 Μαρτίου με υβριδικό τρόπο, δηλαδή και μέσω της πλατφόρμας του isyriza.

Μάλιστα για το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αναμένεται να υπάρξουν πολλές ενστάσεις, που αφορούν την αξιοπιστία της διαδικασίας αλλά και την πολιτική ουσία της πρότασης. Άλλωστε, η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν με βάση όσα προβλέπει το καταστατικό του κόμματος.

Από την άλλη, αναμένεται να κατατεθεί ψήφισμα από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο – με τη στήριξη κορυφαίων στελεχών, όπως ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργος Τσίπρας, αλλά και της πλειοψηφίας των βουλευτών – ώστε να μην οδηγηθεί το κόμμα σε νέες προεδρικές εκλογές και να πραγματοποιηθούν μόνο για τις Νομαρχιακές και τις ΟΜ.

Αν γίνει αποδεκτό το ψήφισμα από την πλειοψηφία ο κ. Κασσελάκης έχει την επιλογή της παραίτησης ώστε να προκαλέσει τις εκλογές προκειμένου να επιτύχει την «καθαρή λύση χωρίς υπονομεύσεις» που επιθυμεί. Πάντως μία παραίτηση του κ. Κασσελάκη θα προκαλούσε πλήγμα στο προφίλ του, καθώς έχει επανειλλημένα τοποθετηθεί υπέρ των αποφάσεων από τη βάση. Εφόσον όμως αποδεχτεί την απόφαση (εφόσον αυτή είναι υπέρ της αναβολής των εκλογών) πάλι θα προκύψει πρόβλημα διότι λίγο πριν από τις ευρωεκλογές θα σέρνεται η εσωκομματική αμφισβήτηση από κορυφαία στελέχη (όπως έχει πει και ο ίδιος), γεγονός που δεν θα του δίνει μια καθαρά εντολή αλλά θα τον καθιστά πρόεδρο υπό… προθεσμία.

Η υποψηφιότητα Γεροβασίλη

  • “Παρούσα στο δημόσιο προσκλητήριο του προέδρου” δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ομιλία της στο 4ο Συνέδριο του κόμματος, σήμερα, Σάββατο (24/2).

Στην ομιλία της επικαλέστηκε αρκετές φορές το όνομα του Αλέξη Τσίπρα ενώ τόνισε τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Με πρώτον από αυτούς την ανάγκη να σταματήσει η καθοδική πορεία του κόμματος και να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά.

“Εδώ δεν υπάρχουν αντίπαλοί. Δεν είναι αρένα το συνέδριο. Όχι άλλοι εχθροί ανάμεσά μας. Όχι άλλος διχασμός μεταξύ μας”, είπε κατά την αρχή της ομιλίας της, επισημαίνοντας πως “αντίπαλός μας είναι η Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη”.

Ασκώντας κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη είπε πως “δεν αρκεί να λέμε ότι θα νικήσουμε τον Μητσοτάκη” αλλά “χρειαζόμαστε σοβαρό πολιτικό σχέδιο και συγκροτημένη πολιτική λειτουργία”. Προσθεσε πως “δεν μπορεί να αυτοαναιρούμαστε συνεχώς” αναρωτώμενη “θα δείξουμε κι άλλη ανοχή στα λάθη; Είναι άλλο τα λάθη απειρίας και άλλο τα λάθη αλαζονείας”. Ενδεικτικά ζήτησε “να σταματήσουμε να δεσμευόμαστε για πράγματα που τα ξεχνάμε ή τα αναιρούμε” λέγοντας πως “χρειαζόμαστε σοβαρότητα και αξιοπιστία”.

Αναρωτήθηκε αν “φτάνει μόνο με επικοινωνία; Πρέπει να υπηρετεί πολιτικό σχέδιο. Όχι να το υποκαθιστά”.

Πρόσθεσε ακόμα πως “ο ρόλος του προέδρου είναι καθοριστικός” για “να πείθει όχι να απειλεί” και “να αγκαλιάζει όχι να απομακρύνει” αλλα “πάνω από όλα να μεγαλώνει το κόμμα. Να προσθέτει δυνάμεις και όχι να αφαιρεί” . Είπε μάλιστα πως “έτσι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώσει με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα” τονίζοντας πως “χρειάζεται συλλογική δουλειά: Όχι ενός ανδρός αρχή”. Συνέχισε λέγοντας πως “έχουμε τεράστια ανάγκη από νέους ανθρώπους” όμως το νέο όμως δεν είναι μεσσιανισμός. Οι Μεσίες έρχονται από παλιά, πολύ παλιά” ενώ “οι μεγαλύτεροι ηγέτες της αριστεράς ήταν υπέρμαχοι της συλλογικότητας”.

Η απάντηση Κασσελάκη

Στο βήμα του Συνεδρίου ανέβηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της κ. Γεροβασίλη, ο Στέφανος Κασσελάκης, ανακοινώνοντας τις εσωκομματικές εκλογές για την 10η Μαρτίου.

“Καλωσορίζω την αντιπρόεδρο της Βουλής στον όμορφο αγώνα που θα βοηθήσει το κόμμα να αγαπήσει έμπρακτα τα μέλη του. Δεσμεύομαι ότι θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος και θα δουλέψω για το κόμμα. Δεσμεύομαι ότι εφόσον κερδίσω,την επομένη των εκλογών θα προσκαλέσω και την αντιπρόεδρο της Βουλής και την ομάδα που την πλαισιώνει να δουλέψουμε, ώστε να φέρουμε εις περας τις καταστατικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη”, ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την τοποθέτησή του.

Εντυπωσιακό πάντως ήταν το στιγμιότυπο στο οποίο αφού ο Στέφανος Κασσελάκης όταν καταθέτει την πρότασή του την… θεωρεί αυτονόητα αποδεκτή. Ενώ απομακρύνονταν από το βήμα συνεργάτης του τον πρόλαβε και του ψιθύρισε στο αυτί, με αποτέλεσμα να επιστρέψει και να δηλώσει πως αυτή η είναι η πρότασή του προς το Συνέδριο το οποίο έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει.