ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγρότες: Συλλαλητήριο στην Αθήνα με την υποστήριξη και άλλων κοινωνικών ομάδων-Μπλόκο της αστυνομίας στα τρακτέρ

 

Η αρνητική στάση της κυβέρνησης δεν πτοεί τους αγρότες οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουνν ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη. Στο πλευρό των αγροτών βρίσκεται και ένα μεγάλο τμήμαί της κοινωνίας που βλέπει ότι η αγροτική πολιτική οδηγεί σε κύμα ακρίβειας. Ερωτηματικό αποτελεί και η στάση της ελληνικής αστυνομίας η οποία θα καθοριστεί σε σύσκεψή εντός της ημέρας αν και έχει αποκλειστεί το σενάριο να επιτραπεί μαζική είσοδος των τρακτέρ στο κέντρο. Από την πλευρά των αγροτών η πρώτη προσυγέντρωση τρακτέρ αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα στο Κάστρο Βοιωτίας καθώς εκεί αναμένεται να φτάσουν 60 τρακτέρ από τη Θεσσαλία.

Αγροτικά μηχανήματα αναμένονται να κινηθούν επίσης από την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα αλλά και την Κρήτη. Οι διοργανωτές θεωρούν ότι περίπου 5.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι αναμένεται να κινηθούν προς την Αθήνα με λεωφορεία.

  • Οι αγρότες που δεν θα κατέβουν στην Αθήνα την Τρίτη, αναμένεται να προχωρήσουν την ίδια ημέρα σε αποκλεισμούς δρόμους, λιμανιών και τελωνείων. Η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αναμένεται να συζητηθεί αμέσως μετά το συλλαλητήριο.

Το βράδυ του Σαββάτου οι αγρότες μπλόκαραν για δύο ώρες την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης Μουδανιών ενώ οι αγρότες και πτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων οι οποίοι απέκλεισαν αργά το απόγευμα την παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης στον κόμβο Καλπακίου.

Οι αγρότες σε δηλώσεις τους έκαναν λόγο για μία πολύ δύσκολη κατάσταση και όλος ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναμονή για το τι θα γίνει.

«Για να συνεχίσουμε να είμαστε αγρότες πρέπει να μας βοηθήσουν» είπε χαρακτηριστικά ένας νεαρός αγρότης μιλώντας στο epirus-tv-news.gr. Οι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται και είναι απόγνωση, σημείωσε.

Ολοι οι συμμετέχοντες στο αποψινό μπλόκο στα Ιωάννινα απηύθυναν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη .

Αγρότες της Ημαθίας και της Πιερίας, που είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους στους παράδρομους έκλεισαν για μια ώρα την Εγνατία στο ύψος της Αλεξάνδρειας καθώς βγήκαν με τα πόδια στο οδόστρωμα θέλοντας να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση ενόψει του συλλαλητηρίου στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.

Οι αγρότες τόνισαν πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού ήταν «στάχτη στα μάτια» ενώ παράλληλα προειδοποίησαν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Ούτως η άλλως εμείς θα κατέβουμε με τρακτερ και με λεωφορεία και αυτοκίνητα. Είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο όχι με την μεγάλη και μαζίκή συμμετοχή των αγροτών αλλά και από τον κόσμο της Αθήνας που νιώθουν την ακρίβεια στο πετσί τους» τόνισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκου Πλατύκαμπου, Ρίζος Μαρούδας.

«Το θέμα είναι ότι δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα αυτό τονίσαμε στον κ. Υπουργό μέσα στην πόλη. Θέλουμε να πάμε ειρηνικά να κάνουμε το συλλαλητήριο μας και να σηκωθούμε να φύγουμε όμορφα και ωραία» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Γιώργος Διαμαντόπουλος.

  • Αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει διαύλους ανοιχτού διαλόγου αποθαρρυντικά είναι ουσιαστικά τα μηνύματα καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διεμήνυσε σήμερα μέσω της ΕΡΤ ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για την ικανοποίηση επιπλέον αιτημάτων των αγροτών ενώ και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος ότι «δεν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο μπορεί να δοθεί».

Στο μεταξύ, στη Βουλή κατατέθηκε η διάταξη που προβλέπει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, για φέτος, και τη δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού στους αγρότες. Διατάξεις, με τις οποίες υλοποιούνται οι σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η κυβέρνηση θα υλοποιήσει αυτά που δεσμεύτηκε και για το πετρέλαιο για το ρεύμα. «Θα συνεχίσει να παλεύει για την πιο ήπια προσαρμογή ως προς την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), θα συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική για όλες τις κοινωνικές ομάδες. «Πολύ σημαντική είναι η ρύθμιση των χρεών των αγροτών που είναι σε βάθος δεκαετίας και δεν έχει τόκους» σημείωσε μεταξύ άλλων προσθέτοντας ότι επιδίωξη είναι να μην οδηγηθεί η αντίδραση των αγροτών που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις σε έναν εκτροχιασμό.

«Η αντιπολίτευση θα πρέπει να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έφτασε στα κατώτερα από την Ευρώπη επιτρεπόμενα όρια ως προς το ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα», συμπλήρωσε.

Σήμερα Κυριακή στο αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη, ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματικών από όλη τη χώρα, ώστε να καταρτιστούν τα επιχειρησιακά σχέδια για την κάθοδο των αγροτών για το μεγάλο συλλαλητήριο. 

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζει η ελληνική αστυνομία, Το ένα, είναι οι αγρότες να επιμείνουν και να θέλουν να μπουν με τα τρακτέρ μαζικά στο κέντρο της Αθήνας. Από πλευράς αστυνομίας ξεκαθαρίζεται ότι αυτό δεν πρόκειται να επιτραπεί καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις δεν προτίθενται να επιτρέψουν κάτι τέτοιο στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξει μία συνεννόηση ώστε να επιτραπεί η είσοδος μικρού αριθμού τρακτέρ συμβολικού χαρακτήρα, ώστε τα τρακτέρ αυτά να πλαισιώσουν την πορεία. Στη σύσκεψη της Κυριακής θα καταρτιστούν δύο επιχειρησιακά σχέδια και για τα δύο αυτά σενάρια και θα εφαρμοστεί όποιο είναι κατάλληλο ανάλογα τις συνθήκες αλλά και τις προθέσεις των αγροτών.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συνέχισε σήμερα την περιοδεία του στην Κρήτη. Στη διάρκεια αυτής επισκέφθηκε, σήμερα Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 το μπλόκο των αγροτών στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων. Τον Δ. Κουτσούμπα υποδέχτηκε ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνάντηση του με τους αγρότες έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι δίκαιος ο αγώνας σας, έχετε δίκαια αιτήματα, παντού σε όλα τα μπλόκα, σε όλη την Ελλάδα που έχω περιοδεύσει και τους έχω συναντήσει τα αιτήματα είναι σωστά, πρέπει να τα πάτε μέχρι τέλους. Η κυβέρνηση πρέπει να ξέρετε είναι στριμωγμένη, ήδη, απ’ τους αγώνες τους δικούς σας σε όλη την Ελλάδα και πρέπει να τη στριμώξετε ακόμα περισσότερο. Η κάθοδος και με τρακτέρ την Τρίτη στην Αθήνα που θα γίνει απ’ όλες τις περιοχές, απ’ όλα τα μπλόκα στην Ελλάδα, είναι μια σημαντική κλιμάκωση. Εμείς τη στηρίζουμε και μάλιστα ο λαός της Αθήνας, εργατικά σωματεία, σύλλογοι, εργάτες, υπάλληλοι, επιστήμονες, επαγγελματίες, φοιτητές θα είναι στο πλευρό των αγροτών, θα είναι σε διαδήλωση, σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για να στηρίξουν αυτό τον αγώνα. Γιατί είναι αιτήματα ουσιαστικά για την ίδια τη ζωή σας, για την επιβίωσή σας. Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη, οι εμποροβιομήχανοι σας πουλάνε εφόδια σε πολύ ακριβές τιμές και ανεβάζουν το κόστος και μετά την ίδια ώρα αγοράζουν τα προϊόντα σε πολύ εξευτελιστικές τιμές με αποτέλεσμα ο Έλληνας αγρότης, ο κτηνοτρόφος να μην μπορεί να ζήσει ούτε την οικογένειά του, αλλά ούτε γενικά να μπορεί να κάνει την καλλιέργειά του ή να ζήσει από την κτηνοτροφία.

Και την ίδια ώρα, ξέρετε πολύ καλά, ότι δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές που δεν ξέρουν τι έχουν και απ’ την άλλη μεριά στους αγρότες δεν δίνουν αυτό το δίκαιο αίτημα. Χώρια που τα 7 λεπτά την κιλοβατώρα που ζητάτε το ρεύμα, έπρεπε να έχει γίνει χθες και όχι αυτά που δίνει ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκίνησε με συκοφαντίες για τον αγώνα σας, μετά έφτασε σε απειλές και σε καταστολή και μετά άρχισε να μοιράζει κάποια μέτρα κοροϊδία, γιατί πρόκειται για κοροϊδία. Αυτά που λέει τώρα και που είπε στην αντιπροσωπεία των αγροτών στο Μαξίμου, ότι δίνει 82 εκατομμύρια, αυτά είναι τα μισά απ’ όσα παίρνατε μέχρι το 2016 και με δόσεις. Την ώρα που η ακρίβεια έχει εκτιναχθεί στα ύψη, που ο πληθωρισμός καλπάζει και οι αγρότες χάνουν συνεχώς απ’ το εισόδημα τους, δεν μπορούν να μείνουν στη γη τους, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν δεν μπορεί ο κτηνοτρόφος να μπορέσει να μεγαλώσει τα ζωντανά του ας πούμε, χώρια τα υπόλοιπα προβλήματα, όπως για παράδειγμα στην ελιά έχουμε φέτος.

Επίσης, υπάρχουν οι φυσικές καταστροφές έχουν γίνει και ο αγρότης χάνει, ενώ δεν γίνονται έργα υποδομής και ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς έτσι όπως θα ‘πρεπε. Αυτά είναι τα ζητήματα, εμείς θα τα βάλουμε στη Βουλή, θα ξαναφωνάξουμε, τα βάλαμε και στην Ευρωβουλή, θα είμαστε κυρίως μαζί σας στους δρόμους του αγώνα.

Γιατί άμα δεν μπορεί ο νέος άνθρωπος, άμα δεν μπορεί να παράγει, να έχει την καλλιέργειά του, το χωράφι του ή να έχει την κτηνοτροφική του μονάδα πώς θα ζήσει μια οικογένεια;».

Από την πλευρά τους οι αγρότες, ευχαρίστησαν τον Δ. Κουτσούμπα για τη στήριξη στα δίκαια αιτήματά τους. Επισήμαναν ότι «το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα στη Βουλή που δεν έχει ψηφίσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική και μάλιστα είχε ενημερώσει ότι ξεκληρίζει τον μικρομεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο από το χωριό του».

libre.gr

Διαβάστε επίσης

Αποκάλυψη της Καθημερινής: Οι όροι της Ουάσιγκτον στην Τουρκία για τα F-16… Οι ρήτρες στην επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν στο αμερικανικό ΚογκρέσοΕλλάδα

    Αυτή είναι η αλήθεια… Τα βήματα της επαναπροσέγγισης με την Τουρκία είναι πολύ δύσκολα: Η μη ένταση στο Αιγαίο ήταν επιλογή η οποία υπαγορεύθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν Ακόμα και δ...

Όταν ο Μάνος Κατράκης αρνήθηκε να γυρίσει ερωτική σκηνή με την Ζωή Λάσκαρη - "Είμαι 58 ετών κι εκείνη 24, είναι ντροπή"Ελλάδα

«Είμαι 58 κι εκείνη 24! Είναι ντροπή»: Ο Έλληνας ηθοποιός που αρνήθηκε να γυρίσει ερωτικές σκηνές με τη Ζωή Λάσκαρη. Οι περισσότεροι άντρες θα έκαναν τα πάντα για να αγγίξουν το κο...

Βουλή: Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα – Στην κυκλοφορία εκ νέου οι δρόμοιΕλλάδα

Ολοκληρώθηκαν, δίχως να εντοπιστεί κάποιο ύποπτο αντικείμενο, οι αστυνομικοί έλεγχοι στη Βουλή, έπειτα από το  προειδοποιητικό τηλεφώνημα που έγινε νωρίτερα για τοποθέτηση βόμβας  ...

Λήξη συναγερμού στη Βουλή, μετά το τηλεφώνημα για βόμβα -Στην κυκλοφορία οι δρόμοιΕλλάδα

  Λήξη συναγερμού μετά το τηλεφώνημα για βόμβα στη Βουλή. Οι έλεγχοι ολοκληρώθηκαν και δεν προκύψει κανένα ύποπτο αντικείμενο. Οι δρόμοι γύρω από τη Βουλή δίνονται και πάλι σε κυκλ...

Αλλαγή ονόματος, λογοτύπου και δομών του ΣΥΡΙΖΑ στο ερωτηματολόγιο ΚασσελάκηΕλλάδα

Δείτε το ερωτηματολόγιο   Για ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος, λογοτύπου και δομών του  ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία  ζητά, ανάμεσα στα άλλα, από τα μέλη του κόμματος να τοποθετηθούν στ...

Τρακτέρ στο Σύνταγμα: Προς μετωπική αγρότες κυβέρνηση-Νέες συζητήσεις με φόντο πολύωρους αποκλεισμούς δρόμωνΕλλάδα

Στα μπλόκα ενισχύονται οι δυνάμεις των αγροτών, οι οποίοι εμφανίζονται τουλάχιστον δυσαρεστημένοι από τη στάση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει την είσοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Η ...

Από τις πρώτες μέρες του Μαρτίου θα είναι ορατές στους καταναλωτές οι μειώσεις τιμών στα είδη σούπερ μάρκετΕλλάδα

Από τις πρώτες μέρες του Μαρτίου θα είναι ορατές στους καταναλωτές οι μειώσεις τιμών στα είδη σούπερ μάρκετ, λόγω της εφαρμογής των μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ όπως σχολιά...

Παραλίες: Ελεύθερες τουλάχιστον το 50%, καταγγελίες μέσω κινητού και βαριά πρόστιμα - Τι προβλέπει το ν/σ για τον Αιγιαλό Ελλάδα

Κατατέθηκε στη Βουλή το  νομοσχέδιο  για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις  π...