ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χατζηδάκης: Ηλεκτρονικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου οι διαγωνισμοί για την ενοικίαση των παραλιών

Τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου νόμου"Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές" παρουσίασε  ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου. 

 

Εξηγώντας τους σκοπούς της νομοθετικής πρωτοβουλίας ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για συνδυασμό της λελογισμένης αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας με προστασία περιβάλλοντος, ενώ όπως είπε, προβλέπεται ταχεία και διαφανής διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας, αξιοποίηση της τεχνολογίας για την αποτελεσματική τήρηση της νομιμότητας και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με διατήρηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον.

 

«Κάνουμε βασικές εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις που εκλογικεύουν το πλαίσιο, συνδυάζοντας την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με τον σεβασμό στο περιβάλλον, επιτρέπουν μεγαλύτερο έλεγχο στους πολίτες και εμπεδώνουν αρχές διαφάνειας στη λειτουργία του συστήματος» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης στην αρχή της τοποθέτησής του.

 

«Απαράδεκτη η κατάσταση με τα ομπρελοκαθίσματα»

Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους καθίσταται αναγκαία η μεταρρύθμιση, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε στην «απαράδεκτη κατάσταση με τα ομπρελοκαθίσματα». Όπως είπε, η κατάσταση αυτή έγινε περισσότερο διακριτή πέρυσι το καλοκαίρι με το «Κίνημα της Πετσέτας».

 

1.750 περιπτώσεις παραβάσεων σε 4.500 ελέγχους

«Αυτό καταδείχθηκε από το γεγονός ότι κάναμε 4.500 ελέγχους και στις 1750 περιπτώσεις βρέθηκαν παραβάσεις» σημείωσε προσθέτοντας πως «ενώ γνώριζαν οι παραχωρησιούχοι ότι δεν αστειεύεται η Πολιτεία συνέχισαν να παρανομούν».

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε επίσης λόγο για «αδυναμία συντονισμού με τους δήμους για την επιβολή νομιμότητας» ενώ όπως είπε, «έχουμε ένα αναποτελεσματικό σύστημα προστασίας και επιβολής της νομιμότητας σε περίπτωση παραβάσεων στον αιγιαλό που δεν τρομάζει όσους έχουν ροπή στην παρανομία» και «οριζόντια απαγόρευση αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παρακείμενες περιοχές».

 

«Απάτητες παραλίες»

Παρουσιάζοντας τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου ο υπουργός είπε πως καθιερώνεται για πρώτη φορά μια καινούρια έννοια, οι «απάτητες παραλίες». Σε περιοχές Natura όπου σήμερα επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προσδιορίσει κάποιες παραλίες στις οποίες δεν θα επιτρέπεται να τοποθετούνται ομπρελοκαθίσματα ή να υπάρχει άλλη εμπορική δραστηριότητα.

Το υπόλοιπο τμήμα του παλαιού αιγιαλού επανέρχεται στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου που προσφέρεται προς αξιοποίηση.

 

Ηλεκτρονική πλειοδοτική διαδικασία διαγωνισμού

Προβλέπεται ακόμη ηλεκτρονική διαδικασία αποκλειστικά από την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου και όχι από τους δήμους. «Αυτό έρχεται εξολοκλήρου στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο ώστε να σταματήσουν οι καθυστερήσεις. Θα έχουμε αυτόματη ηλεκτρονική καταγραφή των αιγιαλών και θα υπάρχει τιμή εκκίνησης με βάση νέα μεθοδολογία. Προβλέπονται συμβάσεις παραχώρησης διάρκειας έως τριών ετών και φέτος η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαΐου» σημείωσε.

 

Καθιέρωση υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων

Με το προωθούμενο νομοσχέδιο καθορίζονται και οι υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων. Όπως εξήγησε ο υπουργός, ο τακτικός καθαρισμός της παραλίας, που υπάρχει μέχρι σήμερα ως υποχρέωση των δήμων, ορίζεται πλέον ως υποχρέωση των παραχωρησιούχων. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία κινητών εγκαταταστάσεων, όπως ντους και αποδυτήρια για τους λουόμενους.

 

Έλεγχοι, αξιοποίηση της τεχνολογίας και app για καταγγελίες

Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ετοιμαστεί ήδη εφαρμογή (application) με την οποία οι πολίτες που βρίσκονται σε μία παραλία θα μπορούν να εντοπίζουν παρανομίες και να τις καταγγέλλουν από το κινητό τους.

Προβλέπεται επίσης μητρώο συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας και κατά το πρότυπο της Μυκόνου μεικά κλιμάκια ελέγχου με επικεφαλής εισαγγελέα.

 

Παραβάσεις και ποινές

Σε περίπτωση κατάληψης αιγιαλού και παραλίας χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρησης ή καθ’ υπέρβαση της παραχώρησης θα εκδίδεται πράξη απομάκρυνσης εντός 48 ωρων των στοιχείων που έχουν τοποθετηθεί. Επίσης εφαρμόζεται άμεση καταγγελία της σύμβασης για σοβαρές παραβάσεις του νομου ή της σύμβασης παραχώρησης.

Αν δεν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης καθόλου θα εκδίδεται διαταγή σφράγισης και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης που θα υλοποιείται εντός 24 ετών. Επιπλέον προβλέπεται αυστηροποίηση της ποινής.

Πηγή:naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

ΟΑΣΑ: Επιβίβαση με χρήση τραπεζικών καρτών και κινητών συσκευών, χωρίς εισιτήριο – Εντός του 2024 η πιλοτική εφαρμογήΕλλάδα

Προ των πυλών η πιλοτική εφαρμογή χρήσης τραπεζικών καρτών και smartphones για επιβιβάσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. H α΄ φάση της υλοποίησης θα εφαρμοστεί στα οχήματα των γραμμώ...

Εξιχνιάστηκε δολοφονία επιχειρηματία τον Ιούλιο του 2023 στη Χαλκιδική – Συνελήφθη ο δράστης στη Βόρεια ΜακεδονίαΕλλάδα

Τον δράστη της δολοφονίας ενός βορειομακεδόνα επιχειρηματία στη Χαλκιδική συνέλαβε η αστυνομία… Συμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών δυο συμμοριών. Ο 32χρον...

Κ. Μητσοτάκης: Στόχος μας η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς για τη φαρμακευτική βιομηχανίαΕλλάδα

Την ικανοποίηση και τη χαρά του εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη ς που βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim για τη θεμελίωση της νέ...

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για αποτροπή, αντιμετώπιση και καταπολέμηση της βίας σε αγώνεςΕλλάδα

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση (http://www.opengov.gr/ypepth/?p=6258) το σχέδιο νόμου με τ...

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Ευρεία σύσκεψη για αντιμετώπιση επιπτώσεων από ενδεχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα στο ΛεκανοπέδιοΕλλάδα

Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον αρμόδιο Υπουργό Βασίλη Κικίλια , στ...