Μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσω Χρηματιστηρίου η διάθεση του 10% των μετοχών της Helleniq Energy.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, οι Paneuropean Oil& Ιndustrial Holding συμφερόντων Λάτση και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν συμφωνήσει η μετοχοποίηση της εταιρείας να γίνει εκτός απροόπτου το αργότερο μέχρι την επόμενη Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διοίκηση της εταιρείας θα ξεκινήσει στις αρχές της εβδομάδας μια προκαταρκτική διερεύνηση (pre marketing), προκειμένου να ζυγίσει το ενδιαφέρον υποψήφιων θεσμικών επενδυτών, για το οποίο υπήρξε προεργασία από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η περίοδος για το placement κρίνεται ευνοϊκή καθώς έχει προηγηθεί η επενδυτική βαθμίδα για την χώρα, το ενδιαφέρον των ξένων από το πρόσφατο επενδυτικό φόρουμ της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο κρίνεται θετικό και η Helleniq Energy υπηρετεί το στρατηγικό της όραμα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της, επενδύοντας συστηματικά στον τομέα των ΑΠΕ και των εναλλακτικών καυσίμων.

Οι δύο βασικοί μέτοχοι της Helleniq Energy σκοπεύουν να πουλήσουν τις μετοχές τους σε αναλογία 60% ο όμιλος Λάτση και 40% το ελληνικό δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι στην Helleniq Energy το ελληνικό δημόσιο ελέγχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35,48% των μετοχών και το 47,12% η πλευρά Λάτση.

Η δημόσια προσφορά μετοχών αποτελεί μια στρατηγική απόφαση που έχουν πάρει εδώ και λίγο καιρό οι βασικοί μέτοχοι της Helleniq Energy, έπειτα από την πρώτη απόπειρα για την πώληση του 50,1% των μετοχών της εταιρείας το 2019, η οποία κηρύχθηκε άγονη.

Αν η παρούσα δημόσια προσφορά στεφθεί με επιτυχία, δεν αποκλείεται λένε αρμόδιες πηγές, το επόμενο διάστημα να ακολουθήσει και νέα ρευστοποίηση πακέτου μετοχών.

Για να προχωρήσει ανεμπόδιστα τo placement, η κυβέρνηση ψήφισε προ διμήνου τροπολογία, με την οποία εισάγει ρυθμίσεις που επιτρέπουν στο ΤΑΙΠΕΔ να έχει την ευελιξία που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χρηματιστηριακές συναλλαγές και να υπερπηδηθούν εμπόδια όπως η χρονοβόρα διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Με την διάθεση μετοχών της εταιρείας μέσω του χρηματιστηρίου, η εισηγμένη θα ενισχύσει την διασπορά της μετοχής περίπου στο 30% από 18% που είναι σήμερα, διευρύνοντας την μετοχική της βάση σε ξένους θεσμικούς επενδυτές κατά τα πρότυπα και άλλων εισηγμένων ομίλων της χώρας.