ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου, σε εκδήλωση στην έδρα της ΚΕ του κόμματος στον Περισσό με θέμα: «Η νέα επίθεση της κυβέρνησης στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, επιστήμονες και οι Θέσεις του ΚΚΕ» χαιρέτισε τις σημερινές - «δίκαιες» όπως τόνισε - κινητοποιήσεις επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων με αίτημα την άμεση απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά «σε κατά μέτωπο επίθεση με ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο, για να αυξήσει τη φορολογία των πιο μικρών, των πιο ευάλωτων οικονομικά μικρών επιχειρήσεων» σημειώνοντας ότι «αυτή είναι στην πράξη, η περιβόητη "διεύρυνση της φορολογικής βάσης" στην οποία αναφέρεται η ΕΕ και ασπάζονται όλες οι αστικές κυβερνήσεις. Και αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως είχαμε αποκαλύψει και πριν τις βουλευτικές εκλογές».

Είπε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό «δεν αρκείται απλώς στην επιβολή του γνωστού πια σε όλους τεκμαρτού εισοδήματος, που θα οδηγήσει σε αύξηση φορολογίας από 1.000 ως 3.000 ευρώ σε 473.000 αυτοαπασχολούμενους. Υπόψη, αυτό είναι στοιχείο της ίδιας της κυβέρνησης. Εκτός αυτού, καθιερώνει και ένα απροσπέλαστο ψηφιακό λαβύρινθο (με τα ηλεκτρονικά βιβλία, τις ψηφιακές συναλλαγές και άλλα), που για τις πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις των επαγγελματιών, που δε διαθέτουν οργανωμένο λογιστήριο, θα δημιουργήσει κυριολεκτικά ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας».

«Διπλή, λοιπόν, η επίθεση. Και δικαίως οι αυτοαπασχολούμενοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου εδώ και τώρα. Χωρίς δεύτερη κουβέντα, απορρίπτουμε την ύπουλη, συκοφαντική προπαγάνδα της κυβέρνησης, περί δήθεν "φορολογικής δικαιοσύνης" και τον κοινωνικό αυτοματισμό που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο υπουργός. Είναι ο ίδιος υπουργός, που έθαψε τα εργατικά δικαιώματα με το γνωστό σε όλους "νόμο Χατζηδάκη" και τώρα γυρίζει στα κανάλια και στενοχωριέται, λέει, για τη φορολογία των μισθωτών και των συνταξιούχων, που φορτώνονται όλα τα βάρη» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Σημείωσε ότι «τα νέα φορολογικά έσοδα δεν πρόκειται να στηρίξουν τις λαϊκές ανάγκες για δωρεάν κρατικές υπηρεσίες υγείας - πρόνοιας - παιδείας, ούτε βεβαίως πρόκειται να μειωθεί η φορολογία του μισθωτού», ενώ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «με το υπάρχον φορολογικό καθεστώς, οι μικροί επαγγελματίες με το εισόδημά τους πληρώνουν φόρους δυσανάλογους. Εμείς βέβαια για αυτούς μιλάμε, γι΄ αυτούς ενδιαφερόμαστε και όχι γενικά για τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως τον λένε».

Αναφέρθηκε στα πολλαπλά πλήγματα που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια οι μικροί επαγγελματίες και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ακόμα και σε αυτό το ίδιο το νομοσχέδιο που εκτινάσσει τη φορολογία των επαγγελματιών, προβλέπονται νέες απαλλαγές για τις Ανώνυμες Εταιρίες και τους μετόχους τους» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «το πραγματικό κίνητρο της κυβέρνησης είναι να επιταχύνει τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και όχι να αποδώσει φορολογική δικαιοσύνη».

«Γι' αυτό», υπογράμμισε, «το ΚΚΕ υποστηρίζει τη στήριξη του εισοδήματος του αυτοαπασχολούμενου επαγγελματία, όπως και του μισθωτού και του αγρότη βιοπαλαιστή. Με αυτή την αυτονόητη ανάγκη στο μυαλό, το ΚΚΕ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και επανακαταθέτει άμεσα Πρόταση Νόμου στη βουλή που συμπεριλαμβάνει μια σειρά μέτρα για την προστασία του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και την αντιμετώπιση των χρεών τους.

Ταυτόχρονα, καταθέτουμε ανάλογη τροπολογία στη βουλή με δύο άρθρα, τα αυτονόητα: Πρώτον, την επανένταξη όλων των κατηγοριών των μη μισθωτών - και των μισθωτών - σε αφορολόγητο όριο 12.000, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και δεύτερον, την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, χωρίς όρους και εξαιρέσεις, για όλους τους επαγγελματίες».

Επανέλαβε και από το βήμα της αποψινής εκδήλωσης την «απαίτηση για άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης και της υπερψήφισης της πρότασης νόμου του ΚΚΕ».

Αναφερόμενος με λεπτομέρειες σε όσα εφάρμοσαν ως κυβερνήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - και για να εξηγούμαστε εννοούμε και αυτούς που έχουν μείνει ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτούς που έφυγαν τελευταία, ή είναι σε διαδικασία φυγής τώρα, οι οποίοι βεβαίως και αυτοί εφάρμοζαν τις ίδιες πολιτικές από κορυφαίες υπουργικές θέσεις - παρά τις διαφοροποιήσεις τους - υλοποίησαν διαδοχικά όλες τις βασικές στρατηγικές επιλογές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, πολιτικές που τσαλαπάτησαν τα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργατικών λαϊκών στρωμάτων, ανάμεσά τους και των επαγγελματιών».

Είπε ότι βασική προϋπόθεση για να είναι ο αγώνας, για την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και για τη γενικότερη υπεράσπιση και προστασία του λαϊκού εισοδήματος, αποτελεσματικός είναι «να στοχεύσει στον πραγματικό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από τη στρατηγική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, τη στρατηγική που υπηρετεί η ΕΕ και όλα τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν και υλοποίησαν όλες τις βασικές επιλογές».

Τόνισε ότι «διάφορα αστικά επιτελεία, διεθνή και εγχώρια, όπως ο ΣΕΒ αλλά και η ίδια η ΕΕ οι ομολογούν ότι ένα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας παραμένει η εκτεταμένη παρουσία χιλιάδων πολύ μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν προοπτική μεγέθυνσης. Αυτό, δηλαδή, που οι ίδιοι ονομάζουν ως "διαρθρωτικό" πρόβλημα, ως μειονέκτημα της ελληνικής οικονομίας».

Σημείωσε ότι «αυτή τη διαπίστωση, την ενστερνίζεται και η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως αποκάλυψε περίτρανα το Σχέδιο Πισσαρίδη, αλλά και τα άλλα κόμματα».

Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση προχωρά και στην εκτεταμένη ψηφιοποίηση «όχι μόνο για λόγους διασταύρωσης των φορολογικών στοιχείων, όπως αφήνει να εννοηθεί, αλλά γιατί η ένταξη όλων των οικονομικών μονάδων στην ψηφιακή καταγραφή των λειτουργιών τους, ανοίγει το δρόμο, για να επιταχυνθεί η ίδια η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, η παραπέρα μονοπώληση σε κάθε κλάδο ξεχωριστά».

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε:

«Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό σας και σας καλεί να δυναμώσει ο αγώνας. Να πυκνώσουν οι γραμμές ενάντια στο νέο νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης. Να δυναμώσει η συλλογική δράση, θέτοντας στο επίκεντρο της διεκδίκησης τη συνολική προστασία του λαϊκού εισοδήματος, το σύνολο των λαϊκών αναγκών, αμφισβητώντας την κυρίαρχη πολιτική που προωθούν οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, η ΕΕ. Σε αυτό τον αγώνα δεν είστε μόνοι σας.

Στην ίδια όχθη του ποταμού στέκονται και οι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Στην ίδια όχθη στέκεται η μικρομεσαία αγροτιά. Στην ίδια όχθη στέκονται όλες οι εργαζόμενες κοινωνικές δυνάμεις που σήμερα βλέπουν το εισόδημα, τις ανάγκες, την καθημερινότητά τους να επιδεινώνεται δραματικά.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε, εμείς, με τη συμμαχία της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας να ανοίξουμε το δρόμο της αντεπίθεσης, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ».

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης

Στη Φθιώτιδα περιοδεύει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης – Αναλυτικά το πρόγραμμαΕλλάδα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας . Στις 10:30 ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια του Λιμένα Αγίου Κωνσταντίνο...

Δημόσιο: Έρχεται η ηλεκτρονική διεκπεραίωση χωρίς ο πολίτης να χρειάζεται να προσκομίσει κάποιο έγγραφοΕλλάδα

Στην έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην ψηφιοποίηση επιχειρήσεων και δημοσίων υπηρεσιών, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας χθες στο διοικ...

Συνεδριάζει το απόγευμα η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – Μέχρι τότε θα έχει αποχωρήσει και η ομάδα «6+6» της Έφης ΑχτσιόγλουΕλλάδα

Ζήτημα ωρών φαίνεται πως είναι η αποχώρηση της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου «6+6» από τον ΣΥΡΙΖΑ . Μάλιστα οι εξελίξεις θα είναι τόσο άμεσες που την απόφασή τους αναμένεται να ανακοι...

Ποινική δίωξη στον 23χρονο που συνελήφθη για βίαιες σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες στα ΕξάρχειαΕλλάδα

Ποινική δίωξη για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος για σεξουαλική βία, αλλά και για πλημμελήματα άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος του 23χρονου , υπηκόου Συρίας, που συνελήφθη χθές για...

Εγκαίνια του μεγαλύτερου σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα, στο ΚΠΙΣΝΕλλάδα

Συνεργασία μεταξύ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (ΦΑΕΕΕ) και της Πέτρος Πετρόπουλος για τη δημιουργία του μεγαλ...

Ν. Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχει πια ο φόβος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπάρχει η ισχυρή προοδευτική εναλλακτική πρότασηΕλλάδα

« Τα προβλήματα δεν έχουν πράγματι, χρώμα και κόμμα, οι ευθύνες όμως έχουν συγκεκριμένο και χρώμα και κόμμα,κ. Μητσοτάκη», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής , Νίκος Α...