ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης στο υπουργικό για Μέση Ανατολή: Θα ταξιδέψω στην περιοχή όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες…

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει το Σάββατο ο πρωθυπουργός - Επιβεβλημένο να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια στην ΕΕ, η σύρραξη δεν πρέπει να επεκταθεί

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είπε ο ίδιος στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ειδικότερα για το ταξίδι στο Ισραήλ που ματαιώθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θα ταξιδέψω στην περιοχή το συντομότερον δυνατόν ξεκινώντας με την παρουσία μου το Σάββατο στα πλαίσια μιας πολυμερούς διάσκεψης που συγκαλεί η Αίγυπτος για το παλαιστινιακό πρόβλημα».

Ο κ.Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τα γεγονότα στη Γάζα και σημείωσε ότι «δεν πρέπει να επεκταθεί η σύρραξη» και τόνισε ότι «είναι επιβεβλημένο να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ και η Ελλάδα ως εξωτερικό σύνορο έχει πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή και δίκαιη προστασία των συνόρων χωρίς υποχωρήσεις».

Κλείνοντας την εισήγησή του πάντως, συνέστησε απευθυνόμενος στους υπουργούς του «να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό πριν μιλήσουμε».

Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του κ.Μητσοτάκη ακολουθεί:

Συνεδριάζουμε σήμερα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία κατά την οποία, στην ευρύτερη γειτονιά μας, απλώνονται πολύ μεγάλοι κίνδυνοι.

Θέλω καταρχάς, να εκφράσω την οδύνη μου, τον αποτροπιασμό μου, για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας και την άμεση ανάγκη να διερευνηθεί ακριβώς το τι έχει συμβεί.

Είχα την ευκαιρία και χθες, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο έγινε με τηλεδιάσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, να επαναλάβω με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντα όμως με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και έχοντας αυτή τη στιγμή ως κύριο μέλημα την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι επιβεβλημένο -η Ελλάδα ως χώρα της Ανατολικής Μεσογείου το γνωρίζει αυτό καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον- να μην επεκταθεί η σύρραξη και να αποφύγουμε

οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Είναι επίσης επιβεβλημένο, σε αυτές τις συνθήκες, να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προφανώς η Ελλάδα, ως εξωτερικό σύνορο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, έχει μία πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των εξωτερικών μας συνόρων, κάτι το οποίο θα κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς υποχωρήσεις.

Θα ταξιδέψω στην περιοχή το συντομότερο δυνατόν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας, ξεκινώντας με την παρουσία μου, το Σάββατο, στο Κάιρο, στα πλαίσια μιας σημαντικής πολυμερούς Διάσκεψης την οποία συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το παλαιστινιακό πρόβλημα.

Η Ελλάδα έχει λόγο σε αυτή τη νέα «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή και μάλιστα με την δική της σφραγίδα. Είμαστε δύναμη λύσης, είμαστε το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης αλλά είμαστε και το τελευταίο δυτικό φυλάκιο ειρήνης και σταθερότητας.

Συνεδριάζουμε, βεβαίως, και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που κατέγραψαν εν μέρει και τις διαθέσεις των πολιτών μετά τις θεομηνίες. Οι κάλπες έκριναν πρόσωπα, έργα, συμπεριφορές. Ενώ βέβαια και η τεράστια αποχή, ειδικά στον δεύτερο γύρο, πρέπει να είναι ένα σήμα εγρήγορσης σε όλους μας.

Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα, πάντως, προέκυψε από την πρώτη Κυριακή, εκεί όπου οι συνδυασμοί και τα κόμματα που τους στήριξαν αναμετρήθηκαν αυτοτελώς και νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι οι ψηφοφόροι επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία.

Εγώ θα επαναλάβω απλά κάτι το οποίο έχω πει πολλές φορές: η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους νέους Περιφερειάρχες και Δημάρχους, όπως το έκανε εξάλλου τέσσερα χρόνια τώρα, όπου ποτέ δεν κοιτάξαμε την κομματική προέλευση Περιφερειαρχών ή Δημάρχων όταν κληθήκαμε να συνεργαστούμε μαζί τους. Ακριβώς η ίδια πολιτική, απαρέγκλιτα, θα συνεχιστεί και τώρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εκλογές τελείωσαν. Μου επιτρέπετε και μία προσωπική εκτίμηση: νομίζω ότι και οι πολίτες κουράστηκαν από αυτές τις απανωτές εκλογικές διαδικασίες. Αλλά αυτό που δεν σταματά, είναι η ανάγκη να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Διαβάστε επίσης

Ασφαλιστικό: Δεν υπάρχουν νέοι εργαζόμενοι για να πληρώσουν τις συντάξειςΕλλάδα

Η επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος θέτει επώδυνα διλήμματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που επιφέρει στο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο χωρίς τη λήψη μέτρων θα οδηγηθε...

Συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων στο Σύνταγμα – Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσειΕλλάδα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί το ΚΚΕ και διάφορες συλλογικότητες στην πλατεία Συντάγματος υπέρ των Παλαιστίνιων. Η κινητοποίηση έχει προκαλέσει διακοπή της κυκλοφορίας σε ...

Επιχορήγηση 145 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης -Ελλάδα 2.0 για επενδύσεις των ΜμΕΕλλάδα

Αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» από τα 100.000.000 ευρώ  σε 145.000.000 ευρώ ανακοινώνουν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και...

Ανδρουλάκης: Καταθέτουμε αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το έγκλημα των ΤεμπώνΕλλάδα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει, βάσει του πορίσματος του Ευρωπαίου εισαγγ...

Διασώθηκαν 46 μετανάστες που επέβαιναν σε λέμβο ανοικτά της Σάμου - Μια γυναίκα νεκρήΕλλάδα

Στην περισυλλογή 47 μεταναστών, μεταξύ των οποίων και μίας νεκρής γυναίκας, που επέβαιναν σε λέμβο, προχώρησε χθες πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή βορειο...