Αν και ακόμη τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί, ο κ. Κοτζιάς έχει ήδη δεχθεί κρούσεις από την πλευρά του κ. Κασσελάκη προκειμένου να συνταχθεί εκ νέου με τον ΣΥΡΙΖΑ ως σύμβουλος της νέας κομματικής ηγεσίας επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πάντως, ο κ. Κοτζιάς ακόμη δεν έχει καταλήξει σε κάποια απόφαση για τις επόμενες κινήσεις του.
Κατά την ίδια πηγή, ο πρώην ΥΠΕΞ φέρεται να διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις και προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής, καθώς περιμένει να δει ποιοι άλλοι θα στελεχώσουν τη νέα ομάδα προσώπων περί τον κ. Κασσελάκη.
Ο Νίκος Κοτζιάς, θεωρούμενος ως «αρχιτέκτονας» της Συμφωνίας των Πρεσπών, παραιτηθηκε από το αξίωμα του ΥΠΕΞ μετά από διαφωνία με τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και κρίνοντας ανεπαρκή την «κάλυψή» του από τον Αλέξη Τσίπρα.