ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κακοκαιρία Elias: Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός στη Θεσσαλία – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν, κλειστά τα σχολεία

Επί ποδός βρίσκονται αρχές και κάτοικοι στη Θεσσαλία, εν όψει του νέου κύματος κακοκαιρίας με την ονομασία Elias που αναμένεται από σήμερα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Για το λόγο αυτό, αναστέλλεται έως και την Τετάρτη η λειτουργία των σχολείων στη Θεσσαλία, και η διδασκαλία θα γίνει μέσω τηλεκπαίδευσης, εκτός από τα σχολεία στις περιοχές Παλαμάς, Φαρκαδόνα, Μεγάλα Καλύβια, Φαλάνη, στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης και του Κιλελέρ, όπου δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε έκτακτη σύσκεψη χθες, στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, δόθηκαν οδηγίες, τόσο για την εξέλιξη των έργων καθαρισμού σε ποτάμια και υδατορέματα και την αποκατάσταση αναχωμάτων που εκτελούνται σε όλη τη Θεσσαλία, όσο και για την εφαρμογή, των προβλεπόμενων μέτρων πολιτικής προστασίας.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης, με συνεργεία στις πληγείσες περιοχές, με τους ιδιώτες αλλά και μονάδες του στρατού να έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την απομάκρυνση των φερτών υλικών και την στήριξη των αναχωμάτων που υποχώρησαν κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς στην περιοχή θα σταλούν μεταξύ άλλων 70 άτομα από τη Ζ΄ΜΑΚ με επιπλέον 10 λέμβους και 120 άτομα από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών με 24 λέμβους.

112 σε Θεσσαλία, Σποράδες, Φθιώτιδα και βόρεια Εύβοια

Ήχησε το 112 για τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Φθιώτιδα αλλά και τη βόρεια Εύβοια, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ώρες.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα από το 112 αναφέρει:

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) από πρωινές ώρες της 25/9 και για τα επόμενα δύο 24ώρα σε ευρύτερη περιοχή ΘεσσαλίαςΣποράδεςΦθιώτιδα και τη βόρεια Εύβοια.

Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών”.

Έκτακτο δελτίο επίκινδυνων καιρικών φαινομένων

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ, οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά των Τρικάλων, της Καρδίτσας και της Λάρισας,  σήμερα και αύριο, ενώ την Τετάρτη στο Πήλιο, στις Σποράδες και στη Βόρεια Εύβοια. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε στις 22-09-2023 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας που θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, λαμβάνει την ονομασία Elias.

Πιο αναλυτικά:

Τη Δευτέρα (25-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και την κεντρική Στερεά. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη (26-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας.

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στο νομό Καρδίτσας και στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Την Πέμπτη (28-09-2023) σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Έως το μεσημέρι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας Elias

 

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας για Κασσελάκη: «Μαθαίνει γρήγορα, η πολιτική είναι events my dear» – To πηγαδάκι με δημοσιογράφουςΕλλάδα

Μια χαλάρη συζήτηση είχε Αλέξης Τσίπρας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη , στο γραφείο του στη Βουλή. Στην παρατήρηση ό...

Συνάντηση Τσίπρα – Κασσελάκη στη Βουλή – Ο διάλογός τους μπροστά στις κάμερεςΕλλάδα

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας τον Στέφανο Κασσελάκη στη Βουλή, ευχόμενος στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι «σιδεροκέφαλος». Παράλληλα, πρ...

Νέες ταυτότητες: Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα – Η διαδικασίαΕλλάδα

Άνοιξε στις 08:30 η ηλεκτρονική πλατφόρμα , μέσω του gov.gr  για τις νέες ταυτότητες. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για την έκδοση νέου δελτίου, ενώ το κόστος θα είναι 10...

EMY: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Προ των πυλών η κακοκαιρία EliasΕλλάδα

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 22-09-2023/1400 τοπική ώρα αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικ...

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Κασσελάκης – Στις 12:00 στη Βουλή η συνάντηση με τον Α. ΤσίπραΕλλάδα

Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιήσει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στο γραφείο του πρώην πρωθυπου...

Στέφανος Κασσελάκης: Σήμερα χαμογελάμε, από αύριο αρχίζει σκληρή δουλειάΕλλάδα

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε μία αυθόρμητη ομιλία στον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος έξω από τα Κεντρικά Γραφεία και φώναζε συνθήματα. Αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για τον εν...

Εύβοια: Καταγγελία υπαλλήλων σε ιχθυοκαλλιέργειες για παρεμπόδιση απεργίαςΕλλάδα

Οι υπάλληλοι στις ιχθυοκαλλιέργειες καταγγέλλουν μεταξύ άλλων ότι σε κάθε απεργία οι μηχανισμοί της εργοδοσίας πιέζουν και τρομοκρατούν τους συναδέλφους να μη συμμετάσχουν σε απεργ...

Ψήφισε η Έφη Αχτσιόγλου: «Ισχυρή δομική αντιπολίτευση και επιστροφή της παράταξής μας σε κυβερνητική τροχιά»Ελλάδα

Λίγο μετά τις 11 η Έφη Αχτσιόγλου ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Το μήνυμα «για ισχυρή δομική αντιπολίτευση απέναντι στη κυβέρνηση της ΝΔ και επιστροφή της παράτ...