ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κακοκαιρία "Daniel": Βγήκε 112 για ισχυρές καταιγίδες σε Εύβοια, Λάρισα και Πιερία

Προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα στέλνει η Πολιτική Προστασία μέσω μηνυμάτων 112 που αφορούν στην Εύβοια, τη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πιερία, τις Σποράδες και τη Μαγνησία.

 

Ειδικότερα, συστήνεται στους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις λόγω των πολύωρων ισχυρών βροχοπτώσεων. Τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν από τις 22:00 και μετά.



 
371847091_844886070516354_2902619193482799935_n


Το μήνυμα Κικίλια

 

Την ιδιαίτερη προσοχή όλων λόγω της κακοκαιρίας Daniel ζήτησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη με επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς φορείς με θέμα τα επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο» και προσέθεσε ότι «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες».

 

Ακόμη επισήμανε ότι «ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων», ενώ πιο δύσκολα αναμένονται τα πράγματα από τις 10 το βράδυ και μετά.

 

Αναλυτικά ο κ. Κικίλιας δήλωσε:

«Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία Daniel θα ξεκινήσει σήμερα το βράδυ και θα διαρκέσει τουλάχιστον 24 ώρες. Θα πλήξει με μεγάλα ύψη βροχής, την Θεσσαλία, την Πιερία, τις Σποράδες, την Βόρεια Εύβοια και τη Φθιώτιδα.

Θα έχουμε βροχές και καταιγίδες που θα έχουν πολύ μεγάλη ένταση και διάρκεια και ως εκ τούτου μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μας πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες.

Ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουμε ενημερώσει όλους τους δήμους και όλες τις περιφέρειες ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων.

Τέλος, αναφορικά με τον Έβρο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα ενεργό μέτωπο, είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση και η μάχη προφανώς συνεχίζεται».
 


Meteo: Πολύ μεγάλα ύψη βροχής στα κεντρικά και νότια – Επεισόδιο Βροχόπτωσης Κατηγορίας 5

 
Η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα, θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές, ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα. Στο χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 04/09 έως το βράδυ της Τετάρτης 06/09/2023. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα). Σύμφωνα με τον χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι:

- Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας)
- Σποράδες
- Πιερία
- Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
- Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
- Νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία)

daniel-kairos-meteo
Το εκτιμώμενο συνολικό ύψος βροχής (μπλε, μωβ αποχρώσεις) για το τριήμερο Δευτέρας 04/09 έως και Τετάρτης 06/09, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Στο χάρτη επισημαίνονται οι περιοχές με τα αναμενόμενα ύψη βροχής > 500 mm.


Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ επικαιροποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι ενόψει της κακοκαιρίας Daniel.

Όπως ενημερώνει η ΕΜΥ, το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-09-2023/1300 τοπική ώρα επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και στο σύστημα που θα μας επηρεάσει έως και την Τετάρτη 6-9-2023 έχει δοθεί η ονομασία Daniel.

Συγκεκριμένα η κακοκαιρία θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Σημειώνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.


Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Δευτέρα 4-9-2023, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής)

β. στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στην περιοχή της Λευκάδας, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου), τη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως στη δυτική και τη βόρεια).

Την Τρίτη 5-9-2023 τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο

γ. κατά περιόδους στο νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη

δ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.

Επισημαίνεται ότι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ έως το βράδυ της Τρίτης 5-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.  

Η πορεία της κακοκαιρίας - Πώς εξελίσσονται τα καιρικά φαινόμενα - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

 Η διαταραχή ξεκινά σταδιακά από σήμερα - από βορρά προς νότο -  με βροχές, καταιγίδες και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.


Εν αναμονή του φαινομένου «ψυχρής λίμνης» που θα εμφανιστεί από σήμερα και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη βρίσκονται σε εγρήγορση όλες οι αρμόδιες Αρχές.

Κύρια χαρακτηριστικά της ραγδαίας μεταβολής των καιρικών δεδομένων θα είναι οι ισχυρές βροχές (κατηγορία 5) που χαρακτηρίζονται ως ακραίες και οι καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Για το λόγο αυτό οι Αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την πρόληψη και αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων λόγω πλημμυρικών φαινομένων.


Οι περιοχές που θα κινδυνεύσουν περισσότερο το τριήμερο από την κακοκαιρία είναι: 

-Πιερία
-Ανατολική Ήπειρος
-Θεσσαλία
-Κεντρική και Βόρεια Εύβοια
-Σποράδες
-Κεντρική Στερεά (και τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, πιθανόν και της Αττικής)
-Βορειοανατολική Πελοπόννησος
-Νοτιοδυτική Πελοπόννησος

Για το νομό Αττικής  οι βροχές ξεκινούν από σήμερα αργά το βράδυ. Τρίτη και Τετάρτη προβλέπονται να είναι οι πιο δύσκολες ημέρες για το νομό.

Η επικείμενη επικίνδυνη κακοκαιρία θα έχει μεγάλη διάρκεια στις κεντροανατολικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και τα φαινόμενα που θα τη συνοδεύουν (βροχές, καταιγίδες, άνεμοι) κατά τόπους θα είναι έντονα.

Σήμερα Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη βροχές τοπικού χαρακτήρα θα εκδηλωθούν και στην περιοχή του Έβρου, όπου θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ. Μεγάλη επικινδυνότητα για ακραία φαινόμενα παρουσιάζουν οι περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και το κεντρικό Ιόνιο. 

Η κατανομή και η ένταση των φαινομένων στις διάφορες περιοχές της χώρας από μέρα σε μέρα θα παρουσιάζουν διαφορές και το επίπεδο συναγερμού θα αξιολογείται συνεχώς.

Οι τρεις φάσεις της δυνητικά επικίνδυνης κακοκαιρίας:

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η κακοκαιρία θα έχει τις εξής τρεις φάσεις:

-Τη Δευτέρα η διαταραχή επηρεάζει από βορρά προς νότο τη χώρα
-Την Τρίτη επιδρά το (Χ) με επιφανειακό ρεύμα στα ανατολικά & ψυχρές μάζες (-14°C) στα 500 hPa
-Στο Ιόνιο έχουμε (-16°C) και την Τετάρτη το χαμηλό απομακρύνεται στροβιλιζόμενο



 
Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Στον Άρειο Πάγο σήμερα ο Β. Στίγκας – Ανασκευάζει τις κατηγορίες για τους διαγραφέντες βουλευτές και τους καλεί πίσωΕλλάδα

Λίγες ώρες πριν από την κατάθεση του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας, αποφάσισε την επιστροφή των τριών διαγραφέντων βουλευτών στην Κοιν...

Κρίσιμο τετ α τετ Γεραπετρίτη-Φιντάν στην Άγκυρα – Πρώτο βήμα «πολιτικού διαλόγου»Ελλάδα

Στην Άγκυρα βρίσκεται σήμερα (Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου) ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και στις 10:30 το πρωί θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντ...

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία Daniel: Σοβαρά προβλήματα σε Βόλο, Πήλιο, Λάρισα – Live η πορεία τηςΕλλάδα

Έντονη την παρουσία της έχει κάνει τις τελευταίες ώρες η κακοκαιρία Daniel η οποία έχει φέρει ισχυρές βροχές και καταιγίδες , με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη ε...

Κακοκαιρία Daniel: Προβλήματα στον σιδηρόδρομο – Καθυστερήσεις σε δρομολόγιαΕλλάδα

Αιτία είναι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στη γραμμή καθόδου λόγω των καιρικών φαινομένων Με καθυστέρηση σχεδόν μίας ώρας ξεκίνησε από την Οινόη αμαξοστοιχία που είχε ακινητοποιηθεί...

Δημήτρης Κουτσούμπας: Βγαίνει αύριο από το "Γεννηματάς", μετά από 6ήμερη νοσηλείαΕλλάδα

Εξιτήριο αναμένεται να πάρει την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος νοσηλεύεται με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, εξαιτίας της οποίας έλειπε από τη ...

Άνοιξε τις πύλες του το φεστιβάλ βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως – Συμμετέχουν 210 εκδοτικοί οίκοι Ελλάδα

Ο αγαπημένος θεσμός του  φθινοπώρου  άνοιξε και φέτος τις πύλες του στο  Πεδίον του Άρεως . Η μεγαλύτερη γιορτή βιβλίου επέστρεψε στο σπίτι της, στο  ανακαινισμένο πάρκο όπου χιλιά...

Δ. Μιχαηλίδου: «Κενά τα οποία δεν μπορούν να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή»Ελλάδα

Στο ΣΚΑΪ μίλησε η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφερόμενη στα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Κενές θέσεις εκπαιδευτικών Σε ...

Αστεροσκοπείο: Πολύ μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στα κεντρικά και νότια της χώρας τις επόμενες ημέρεςΕλλάδα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας αναμένεται να προκαλέσει η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο πρ...

Κυρ. Μητσοτάκης: Δυνατότητα επέκτασης της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με συμμετοχή της Ινδίας - Συζητήθηκαν σημαντικές επενδύσεις στην ενέργειαΕλλάδα

  Στη δυνατότητα επέκτασης της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ με την συμμετοχή και άλλων χωρών, όπως της Ινδίας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στι...

Επικαιροποιημένο δελτίο για την κακοκαιρία Daniel: Έρχονται καταιγίδες με ένταση και διάρκεια- Πολύ μεγάλα ύψη βροχήςΕλλάδα

Σε τρεις φάσεις αναμένεται να πλήξει περιοχές της χώρας η κακοκαιρία Daniel, ενώ την ίδια επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από τη χώρα.  Συγκεκριμένα η κακοκαι...