ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μυτιλήνη: Η ιστορία ενός μοναδικού παραδοσιακού παστουρμά

 Καλό μοσχαρίσιο κρέας, προσεκτικά διαλεγμένα μπαχαρικά, μεράκι και υπομονή και προπάντων μια παλιά μυστική συνταγή φερμένη από την Προύσα το 1922 μαζί με τον πόνο της μικρασιατικής προσφυγιάς, αποτελούν τα στοιχεία που συντελούν στην παραγωγή ενός ιδιαίτερου και μοναδικού παραδοσιακού παστουρμά. Τον οποίο έρχονται στη Μυτιλήνη να γευτούν και να πάρουν μαζί τους φεύγοντας στην... «πατρίδα του παστουρμά», ακόμα και Τούρκοι πολίτες. Από τις χιλιάδες που κατακλύζουν φέτος το νησί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και οι οποίοι ανακαλύπτουν εκτός από το μοναδικό φυσικό και δομημένο περιβάλλον της Λέσβου, και ένα παράδεισο γαστρονομίας.

   Τρίτη γενιά παστουρματζής ο κ. Αριστείδης Κλάβας, 58 χρόνων σήμερα, μιλά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για το μοναδικό προϊόν που παράγει έτσι όπως έμαθε σαν «τσιράκι» από μωρό παιδί στο κρεοπωλείο του Στρατή Καμπούρη. Που κι αυτός «τσιράκι» μπήκε στη δούλεψη του Προυσαλή πρόσφυγα Θωμαϊδη που διατηρούσε εργαστήριο παραγωγής αλλαντικών στο «Πλατανέλ(ι)», σε ένα μυτιληνιό σοκάκι με διαλεχτά προϊόντα. Τέτοια που προτιμούσε και ο Μυριβήλης λέει, σαν στο Μεσοπόλεμο μαζεύονταν με τα άλλα «θηρία» της Λεσβιακής Άνοιξης να τα πιούνε, να τα πούνε και να ξεθυμάνουν τις θύελλες των πνευματικών αναζητήσεων που είχαν μέσα στα κεφάλια τους.

   «Στη δούλεψη του Στρατή Καμπούρη» λέει ο Αριστείδης Κλάβας μπήκα πριν 42 χρόνια, παιδί 16 χρόνων. Δίπλα του έμαθα την τέχνη και προπάντων τα μυστικά της, αργότερα με έβαλε συνέταιρο και σαν συνταξιοδοτήθηκε μου πέρασε το μαγαζί στο 78 της οδού Ερμού της πόλης, όπου συνεχίζω την παραγωγή του παστουρμά αλλά και των σουτζουκιών και των παραδοσιακών μυτιληνιών λουκάνικων με τρόπο όμοιο κι απαράλλαχτο με αυτόν της συνταγής που ήρθε από τη Μικρασία. Καλό κρέας που παστώνεται, «τσιμένι», δηλαδή τα καρυκεύματα με τα οποία «ντύνεται» το παστό κρέας και μετά υπομονή επί ένα σχεδόν μήνα να «δαμάσει» το κρέας ώσπου να γίνει παστουρμάς.».

   Ρωτάμε για αυτήν τη μυστική συνταγή του παστουρμά. Χαμογελά. «Αγάπη για αυτό που φτιάχνεις, αίσθηση υποχρέωσης να δώσεις ένα σωστό προϊόν στον πελάτη σου, μεράκι πάει να πει για τη δουλειά σου κι όλα τα άλλα έρχονται μετά» λέει. Επιμένουμε για το μυστικό του καλού παστουρμά. «Όλοι φτιάχνουν παστουρμά, γιατί τον δικό σου τον προτιμάνε κι οι Τούρκοι που έρχονται από την πατρίδα του παστουρμά;» τον προκαλούμε.

   Χαμογελά. «Περνάνε έξω από το μαγαζί οι Τούρκοι, λέει, και τους τραβά η μυρωδιά. Τους κερνάω ένα κομμάτι αν μπουν μέσα και λένε εντυπωσιασμένοι 'γκιουζέλ. Τσοκ γκιουζέλ'. Καλό δηλαδή, πολύ καλό. Αυτό είναι το μυστικό του παστουρμά. Να θέλουμε να είναι καλός μεζές, πολύ καλός».

   Ο παστουρμάς ετούτος, «του Καμπούρη» καταπώς καθιερώθηκε να λέγεται, έχει 27 ευρώ το κιλό. Δεν ξέρει ο κύριος Αριστείδης πόσο παστουρμά φτιάχνει, πόσον πουλά. Άλλη ποσότητα φτιάχνεται για το χειμώνα, εκεί γύρω στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τις παστουρμαδόπιτες και τους γκιουζλεμέδες με μυτιληνιό κεφαλοτύρι και παστουρμά, τις χάχλες του τραχανά με παστουρμά κι τις πιατέλες τους μεζέδες που πάντα χωράει κι ο παστουρμάς. Κι άλλη το καλοκαίρι με τους επισκέπτες που όχι μοναχά καταναλώνουν παστουρμά αλλά παίρνουν και μαζί τους για το σπίτι τους ή για φίλους δώρο μοσχομυριστό.

   Όσον αφορά τους μύθους για την προέλευση τούτου του ειδικού προϊόντος με τους πιστούς φίλους, περί δήθεν παραγωγής με κρέας καμήλας ή αλόγου, ο παστουρματζής Αριστείδης Κλάβας χαμογελά. «Καμήλες βλέπουμε μόνο στην τηλεόραση, κι άλογα δεν τρώμε εδώ στο νησί τουλάχιστον. Καλό μοσχαρίσιο κρέας και είπαμε... Πολύ μεράκι για κάτι που αρέσει... σε μερακλήδες» λέει αποχαιρετώντας μας.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης

Δολοφονία 29χρονου: Στο μικροσκόπιο οπτικό υλικό και DNA – Πιθανές οι νέες απομακρύνσεις αξιωματικώνΕλλάδα

Συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για την ταυτοποίηση του δράστη της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια . Μεγάλο βάρος πέφτει στην αξιοποίηση του γενετικού υλι...

Ο Νίκος Δένδιας για τη "μισθολογική αντιστοίχιση των Αξιωματικών Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ)Ελλάδα

"Το θέμα της μισθολογικής αντιστοίχισης των Αξιωματικών Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) με τον βαθμό που νομοθετήθηκε εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)...

Κορυφώνεται σήμερα και αύριο η κίνηση στα λιμάνια της Αττικής ενόψει και της εορτής του ΔεκαπενταύγουστουΕλλάδα

Αυξημένη πληρότητα εμφανίζουν κυρίως οι προορισμοί για τις Κυκλάδες. Το λιμενικό σώμα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των επιβατών, ενώ όσοι πρόκειται σήμερα να...

Δικηγόρος οικογένειας 29χρονου: Δεν γνωρίζουμε εάν ο δράστης είναι μεταξύ των συλληφθέντων – Υπάρχει αποδεικτικό υλικό για τον εντοπισμό τουΕλλάδα

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 29χρονου Μιχάλη, που βρήκε τον θάνατο στα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια , Χρήστος Μαυρομάτης , μίλησε στην ΕΡΤ και τόνισε ότι απαιτείται η ...

Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις από τους οκτώ που απολογήθηκανΕλλάδα

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λίγο μετά τις 03:00, ολοκληρώθηκε στο δικαστικό μέγαρο Χανίων η διαδικασία των απολογιών των συνολικά οκτώ προσώπων τα οποία συνελήφθησαν και σύμφων...

Στη φυλακή όλοι οι κατηγορούμενοι για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια Ελλάδα

Στη φυλακή οδηγούνται και 105 κατηγορούμενοι (102 Κροάτες, δύο Έλληνες και ένας αλβανικής καταγωγής), οι οποίοι απολογήθηκαν επί τρεις ημέρες για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλα...

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την ανάκληση παραχώρησης χρήσης ακινήτου Ελλάδα

«Επίθεση στην ελευθερία λόγου και τη συνδικαλιστική ελευθερία συνιστά η Απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού για "έξωση" του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από την ιστορική του έδρα», σημ...

Άνδρας τραυματίστηκε στο φαράγγι της Σαμαριάς από αποκόλληση βράχου εξαιτίας του σεισμού στην ΚρήτηΕλλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά επιχείρηση διάσωσης ενός άνδρα, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια πεζοπορίας του μέσα στο φαράγγι. Ο...