ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κώστας Κατσαφάδος για Ν. Φιλαδέλφεια: Ούτε εγώ, ούτε ο κ. Οικονόμου είχαμε ενημέρωση – Κανείς στο απυρόβλητο

Προφανώς και γίνανε πολύ σοβαρά λάθη στην πρόληψη και στη αποτροπή, είπε ο υφ. Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος στην εκπομπή «UPDATE» του ERTNEWS και τον Κώστα Λασκαράτο για την αιματηρή επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια.   

      

«Ξεκινώντας να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος άδικα έχασε τη ζωή του, στην οικογένεια του Μιχάλη και να ευχηθούμε και να δουλέψουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση, ούτως ώστε ο Μιχάλης να είναι το τελευταίο θύμα αυτής της τυφλής οπαδικής βίας, η οποία δυστυχώς δεν μαστίζει μόνο τον ελληνικό αθλητικό χώρο, αλλά βλέπετε ότι είναι ένα πανευρωπαϊκό και ένα παγκόσμιο φαινόμενο» είπε αρχικά και συνέχισε:

 

 

«Είναι ένα χρέος τιμής απέναντι στη μνήμη αυτού του αδικοχαμένου παιδιού να βρεθούν οι ένοχοι, να βρεθεί ο δολοφόνος ή οι δολοφόνοι και να καταδικαστούν. Από εκεί και πέρα προφανώς και γίνανε πολύ σοβαρά λάθη στην όλη διαχείριση. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Και ο υπουργός εχθές, τόσο υπουργός όσο και εγώ, αναγνωρίζουμε ότι επιχειρησιακά σε ότι έχει να κάνει με το κομμάτι της πρόληψης και της αποτροπής, έγιναν πολύ σοβαρά λάθη. Για αυτό το λόγο υπήρξαν άμεσα και κάποιες συγκεκριμένες απομακρύνσεις. Για αυτό το λόγο διετάχθη και μία ΕΔΕ η οποία σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μέσα από την επεξεργασία και την ανάλυση όλων των στοιχείων σε βάθος, θα εξάγει ένα πόρισμα το οποίο θα αποδώσει τις ευθύνες οι οποίες υπάρχουν σε αυτούς τους όποιους τις έχουν και θα υπάρξει και η ανάλογη τιμωρία».

 

Ήταν φασίστες, τρομοκράτες υπό τον μανδύα του χουλιγκανισμού ήρθαν και έκαναν αυτή την καταδρομική επίθεση, είπε για αυτούς που προκάλεσαν τα αιματηρά επεισόδια και τον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη. «Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν θύλακες ακόμα και στα γήπεδα, ακροαριστερών και αναρχικών ομάδων, όπως επίσης και ακροδεξιών ομάδων. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν βγαίνει από το τελευταίο επεισόδιο και κατά το παρελθόν έχουν απασχοληθεί οι Αρχές» είπε και μίλησε για ένα φαινόμενο το οποίο χρειάζεται σύμπνοια, συνεννόηση, συνεργασία και όχι αντιπαράθεση για να αντιμετωπιστεί.

 

«Ο χώρος του αθλητισμού είναι χώρος πολιτισμού και ευγενούς άμιλλας και διασκέδασης αν θέλετε. Αλλά βλέπουμε ότι και σε αυτόν τον χώρο έχουν παρεισφρήσει στοιχεία τα οποία με την εγκληματική τους δράση δηλητηριάζουν και δημιουργούν τεράστια προβλήματα».

 

Όσο για το αν γνώριζε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και αν είχε ενημερώσει την ηγεσία του Υπουργείου ήταν κατηγορηματικός: «Ούτε εγώ ούτε ο κ. Οικονόμου είχαμε ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα».

 

«Από εκεί και πέρα υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι δυστυχώς δεν έγιναν αυτά τα οποία θα έπρεπε να γίνουν στο κομμάτι της αποτροπής. Αυτά είναι τα ερωτήματα τα οποία θέτει η ΕΔΕ και αυτά είναι τα ερωτήματα τα οποία θα κληθεί να απαντήσει η ΕΔΕ όπως και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι. Σε ό, τι έχει να κάνει με το κομμάτι της καταστολής, επειδή θέλω να είμαι δίκαιος, έγιναν 98 συλλήψεις, και χθες όλη την ημέρα σε όλα τα τελωνεία, σε όλες τις πύλες εξόδου της χώρας, είχαμε συλλήψεις και στην Ηγουμενίτσα είχαμε σύλληψη και στην Κακαβιά και στο Κιλκίς, όπου εντοπίστηκαν κάποιοι Κροάτες οι οποίοι πέρασαν και αυτοί από τον εισαγγελέα και φάνηκε ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη και θα συνεχίσει να γίνεται αυτό γιατί είναι χρέος και υποχρέωσή μου».

 

Όσο για το αν θα γίνουν άλλες καρατομήσεις, ο υφ. Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε: «Είμαστε ξεκάθαροι. Νομίζω ότι το μήνυμα το έδωσε ο κύριος Υπουργός και είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν. Γι αυτό διεξάγεται η ΕΔΕ και σε λιγότερο από μήνα θα μου επιτρέψετε να σας πω γιατί αυτή είναι η πολιτική εντολή η οποία έχει δοθεί, θα υπάρχει το πόρισμα της ΕΔΕ και ανάλογα με το πόρισμα θα υπάρχει η ανάλογη αντίδραση και φυσικά θα αποδοθούν οι ευθύνες, όσο ψηλά και αν είναι αυτές».

 

«Κανείς στο απυρόβλητο, κανείς με ασυλία»

«Στο απυρόβλητο δεν είμαι ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός, ούτε ο αρχηγός (σ.σ. της ΕΛΑΣ), ούτε κανένας ο οποίος υπηρετεί την πατρίδα και είναι σε μια θέση ευθύνης. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο. Γι αυτόν το λόγο όμως, επειδή δεν πρέπει να λειτουργούμε με επικοινωνιακούς όρους, αλλά με όρους ουσίας, Γι αυτό διεξάγεται η συγκεκριμένη ΕΔΕ, ούτως ώστε εμπεριστατωμένα και έχοντας την απόλυτη ανάλυση όλων των στοιχείων και παίρνοντας τις καταθέσεις από τους αρμόδιους αλλά και από άλλα άτομα τα οποία ενεπλάκησαν στο συγκεκριμένο γεγονός, θα κάνει ένα πόρισμα στο οποίο επί του πορίσματος αυτό κανένας δεν έχει ασυλία. Είμαι ξεκάθαρος».

 

Όσον αφορά στο αίτημα της αντιπολίτευσης για παραιτήσεις, ανέφερε ότι αυτή είναι η δουλειά. «Εμάς η δουλειά μας είναι να φτιάξουμε μία αστυνομία σύγχρονη και ασφαλή για τους πολίτες». «Προφανώς αυτό το οποίο έγινε είναι κάτι το οποίο αποτελεί. Μια κακή στιγμή της αστυνομίας, μια τραγική στιγμή της αστυνομίας, όπως σας είπα, γιατί δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από τα λόγια μας».

 

Για τον αποψινό αγώνα ανάμεσα σε ΠΑΟ και Μαρσέιγ, είπε ότι έγινε μια σύσκεψη το πρωί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με όλα τα στελέχη τα αρμόδια της Ελληνικής Αστυνομίας. «Προφανώς και θα είναι πολύ αυξημένα τα μέτρα λόγω και του τραγικού αυτού περιστατικού το οποίο είχαμε. Εύχομαι και πιστεύω να πάνε όλα καλά».

«Έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία, αυτή τη φορά σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η αστυνομία θα κάνει αυτό το οποίο πρέπει να κάνει» ανέφερε ο κ. Κατσαφάδος.

 

«Θα πρέπει να συζητήσουμε το θέμα των συνδέσμων»

«Έχει έρθει ώρα να γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση γύρω από αυτά τα φαινόμενα οπαδικής και αθλητικής βίας. Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον των υγιών φιλάθλων. Είναι προς το συμφέρον του αθλήματος και του αθλητισμού. Είναι προς το συμφέρον των ομάδων, οι οποίοι δεν πρέπει να στιγματίζονται, ούτε πρέπει να κλειδώνεται η ιστορία ενός αθλητικού συλλόγου. Δυστυχώς με εγκληματικές πράξεις κάποιων ανθρώπων» είπε καταλήγοντας.

 

 

Ποινική δίωξη για 4 κακουργήματα και 7 πλημμελήματα σε βάρος των 104 συλληφθέντων

Ποινική δίωξη για 4 κακουργήματα και 7 πλημμελήματα ασκήθηκε από τους εισαγγελείς σε βάρος των 104 συλληφθέντων για την αιματηρή επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια.

 

 

Τα κακουργήματα που αντιμετωπίζουν είναι:

Ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατηγορία μη προσωποποιημένη καθώς εκκρεμούν τα στοιχεια από εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών.

 

Τα πλημμελήματα:

  • Διατάραξη κοινής ειρήνης
  • Επικίνδυνη σωματική βλάβη τετελεσμένη και σε απόπειρα
  • Φθορά ξένης ιδιοκτησίας
  • Βιαιοπραγία και πριν την εκδήλωση αθλητικής δραστηριότητας (με βάση τον αθλητικο νόμο)
  • Παράνομη οπλοφορία
  • Οπλοχρησία
  • Κατοχή φωτοβολίδων

 

Οι 104 κατηγορούμενοι οδηγούνται ενώπιον ανακριτών, προκειμένου να λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν.

Την ίδια στιγμή σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των δικαστικών αρχών υπό την εποπτεία της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών κ. Μαρίας Γκανέ, για την εξιχνίαση της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη. Οι έρευνες κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις. Οι αρχές, έχουν κατασχέσει όλα τα κινητά των συλληφθέντων και τα εξετάζουν για πιθανό αποδεικτικό υλικό.

Παράλληλα, εξετάζεται το γενετικό υλικό που βρέθηκε στα φονικά εργαλεία, στα κοντάρια, τα μεταλλικά αντικείμενα και τα ξύλινα ρόπαλα, στην προσπάθεια ταυτοποίησης με το γενετικό υλικό των δραστών.

Επιπρόσθετα, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. «χτενίζουν» την περιοχή των αιματηρών επεισοδίων για συλλογή οπτικοακουστικού υλικού, ώστε να μπορέσουν οι διωκτικές αρχές να προσωποποιήσουν τις ευθύνες των δραστών.

 

Δεν έχει βρεθεί το φονικό αντικείμενο

Σύμφωνα με πληροφορίες το μαχαίρι με το οποίο φέρεται να δόθηκε το χαριστικό πλήγμα στο βραχίονα στον 29χρονο φίλαθλο της ΑΕΚ, δεν έχει επί του παρόντος κατασχεθεί από τις αρχές. Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί και έχουν κατασχεθεί άλλα μαχαίρια τα οποία επίσης εξετάζονται εξονυχιστικά.

Πηγή: ERTNEWS, «UPDATE»

Διαβάστε επίσης

Νέα Φιλαδέλφεια: Τρεις Ανακριτές αναλαμβάνουν την κύρια έρευνα - Ξεκινούν οι απολογίες των 105 κατηγορουμένων Ελλάδα

Τρεις ανακριτές, ένας τακτικός και δύο επίκουροι, θα διενεργήσουν την κύρια ανάκριση για την υπόθεση των αιματηρών επεισοδίων και της δολοφονίας του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ στη Ν...

Κώστας Κατσαφάδος για Ν. Φιλαδέλφεια: Ούτε εγώ, ούτε ο κ. Οικονόμου είχαμε ενημέρωση – Κανείς στο απυρόβλητοΕλλάδα

  Προφανώς και γίνανε πολύ σοβαρά λάθη στην πρόληψη και στη αποτροπή, είπε ο υφ. Προστασίας του Πολίτη  Κώστας Κατσαφάδος  στην εκπομπή « UPDATE » του  ERTNEWS  και τον  Κώστα Λασκ...

Σε εξέλιξη η εσωτερική έρευνα στην ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στη Νέα ΦιλαδέλφειαΕλλάδα

Καταθέσεις από 15-20 αξιωματικούς αναμένεται να ληφθούν στο πλαίσιο της εσωτερικής έρευνας που ξεκίνησε χτες στην Ελληνική Αστυνομία, για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια,...

Ποινική δίωξη για 4 κακουργήματα στους 104 συλληφθέντες για τη δολοφονία του Μιχάλη ΚουτσουρήΕλλάδα

Παναγιώτης Τσιμπούκης*     Στη δίωξη περιλαμβάνεται και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου, αδίκημα που προς το παρόν δεν προσωποποιήθηκε από τις εισαγγελικές αρχέ...

Νέα Φιλαδέλφεια: Στην Ευελπίδων οι χούλιγκαν – Πληροφορίες ότι η δικογραφία θα αφορά κακουργήματαΕλλάδα

Με τέσσερα φρουρούμενα λεωφορεία και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν στην Ευελπίδων οι συλληφθέντες στα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας , προκειμένου να απολογηθού...

Χανιά: Επιχείρηση «βιομηχανοποίησης γεννήσεων» είχε στήσει το κύκλωμα εμπορίας βρεφών – Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣΕλλάδα

Σε οκτώ συλλήψεις μελών του εκτεταμένου κυκλώματος εμπορίας βρεφών και εκμετάλλευσης παρένθετων μητέρων στα Χανιά, προχώρησε η αστυνομία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δύο από αυτούς,...

Το κομβόι του θανάτου: Όλη η διαδρομή των χούλιγκαν και η δολοφονική επίθεση στη Νέα ΦιλαδέλφειαΕλλάδα

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια : Πώς έφθασαν οι Κροάτες χούλιγκανς στην Ελλάδα χωρίς να τους σταματήσει κανείς, παρά το γεγονός ότι είχε ...

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα ΦιλαδέλφειαΕλλάδα

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων οι συλληφθέντες, στη συντριπτική τους πλειονότητα Κροάτες, από τα αιματηρά επεισόδια στη Νέ...