ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο, Κάρυστο και Αχαΐα – Καταγγελία on air για εμπρησμό στην Κέρκυρα

Θλίψη και τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από τον άδικο χαμό του πιλότου και του συγκυβερνήτη του Canadair που συνετρίβη στην Κάρυστο, ενώ, επιχειρούσε στην κατάσβεση της φωτιάς στην Κάρυστο. Την ίδια ώρα οι συνάδελφοί τους καλούνται να συνεχίσουν να δίνουν μάχες με τις φλόγες στα μέτωπα που συνεχίζουν να κατακαίνε δασικές εκτάσεις και περιουσίες.

«Νύχτα της κολάσεως» στη Ρόδο

Στη Ρόδο όπου η πυρκαγιά μαίνεται για ένατη ημέρα και εκκενώθηκαν οικισμοί ο Αριστείδης Μιαούλης χαρακτήρισε τη μάχη που δόθηκε το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη ως«νύχτα της κολάσεως» καθώς επιχειρούσαν μόνο επίγειες δυνάμεις.

«Η εικόνα στο Γεννάδι όπου βρισκόμαστε ήταν τρομακτική. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι δασικοί εθελοντές, όλοι ήταν στο μέτωπο έτσι ώστε να περιορίσουν την μεγάλη φωτιά». Το πρωί της Τετάρτης έχουμε αναζωπυρώσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μέτωπο το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε Γεννάδι και στο στο χωριό Βάτι, ενώ υπάρχει και ένα μέτωπο προς την Μαλώνα που δείχνει να κατευθύνεται προς τον Αρχάγγελο.

Όπως είπε το θετικό είναι ότι έχουν ξεκινήσει στο σημείο πτήσεις των πυροσβεστικών αεροπλάνων που προσπαθούν να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα. Το ενθαρρυντικό είναι ότι επικρατεί άπνοια με τις ελπίδες όλων να τελειώσει σήμερα ο πύρινος εφιάλτης.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έθεσε σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονταν στην περιοχή. Ωστόσο δεν απειλήθηκαν οικισμοί και δεν χρειάστηκε να σταλεί μήνυμα από το 112.

Σε όλη την διάρκεια της νύχτας, πυροσβέστες και πολλές ομάδες εθελοντών έδιναν την μάχη στις περιοχές αυτές και κατάφεραν να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Τα μέτωπα εστιάζονται στις περιοχές της Μαλώνας, του Βατίου και του Γενναδίου, ενώ σε άλλες περιοχές σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Μηνύματα του 112 στην Κέρκυρα – Μαρτυρία για εμπρησμό

Την ώρα που οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα στην Κέρκυρα που αναζωπυρώνονται ο δημοσιογραφος της ΕΡΤ Γιάννης Ανδριώτης βρέθηκε στα σημεία της φωτιάς σε Λάφκι και Άγιος Μαρτίνος όπου χθες το βράδυ αναζωπυρώθηκε η φωτιά που έχει κάψει τη μία πλευρά του βουνού.

Το συγκλονιστικό ωστόσο ήταν ότι ο αντιδήμαρχος Bόρειας Κέρκυρας Νίκος Μουζακίτης, μιλώντας απευθείας στην κάμερα της ΕΡΤ κατήγγειλε ότι ξαφνικά ξεπήδησε μια φλόγα από το πουθενά σε ένα δέντρο και αμέσως ένα αυτοκίνητο έφυγε από το σημείο.

Και όπως είπε, «είμαστε τρεις τέσσερις ημέρες ξάγρυπνοι, για να παρακολουθούμε τέτοια φαινόμενα». Γεγονός που όπως τόνισε εξηγεί την εμφάνιση τόσων πύρινων μετώπων στο νησί. Μιλώντας για τις καταστροφές στο χωριό Λούτσεςτόνισε ότι οι ζημιές είναι στις αυλές των σπιτιών και σε ένα ξυλουργείο που έχει καταστραφεί.

Θλίψη στην Κάρυστο για το χαμό των δύο χειριστών

«Αυτή η χαράδρα στοιχειώνει το μυαλό όλων μας δήλωσε η δημοσιογράφος, Βαλέρια Δολοψάκη στο σημείο που κατέπεσε το πυροσβεστικό αεροπλάνο, περιγράφοντας τα όσα τραγικά εξελίχθησαν μετά την πτώση τους. Σε βίντεο που κατέγραψε η ΕΡΤ με τη στιγμή της πτώσης, διακρίνεται το αεροπλάνο να κάνει ρίψη νερού, να παίρνει δεξιά στροφή και να χτυπά σε κλαδί δέντρου χάνοντας τον πλωτήρα από το δεξί φτερό.

Η κάμερα της ΕΡΤ με τον εικονολήπτη Γιώργο Αγνίδη, τον ηχολήπτη Κώστα Αδάμ και τη δημοσιογράφο Ελένη Μπουγά κατέγραφαν εκείνη την ώρα την ηρωική προσπάθεια των χειριστών. Ηταν 2:52 το απόγευμα. Μπροστά στα μάτια τους το αεροσκάφος βυθίστηκε σε χαμηλό ύψος πάνω απο τις πύρινες γλώσσες για να τις δαμάσει με τόνους νερού.

Στον απόηχο της τραγικής είδησης οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή.

Αναζωπυρώσεις στην περιοχή Νιάματα της Αχαϊας

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Δερβενάκι Αχαΐας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν μέσα στο βράδυ κυρίως στην περιοχή Νιάματα αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος συνδράμει μέχρι στιγμής ένα ελικόπτερο.

Διαβάστε επίσης

Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το ν/σ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικούΕλλάδα

Με 208 ψήφους «υπέρ», έναντι 68 «κατά» και 24 «παρών» ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την «'Αρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδ...

Θερμοκρασίες μέχρι και 46 βαθμούς Κελσίου προβλέπει για σήμερα το Εθνικό Αστεροσκοπείο ΑθηνώνΕλλάδα

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες με τοπικά μέγιστες τιμές στους 46 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά προβλέπει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr για σήμερα. Την ίδια ώρα, θα πνέουν ασθε...

Εντοπισμός και περισυλλογή ανθρώπινων οστών στη θαλάσσια περιοχή Διακοφτίου ΚυθήρωνΕλλάδα

Σαράντα πέντε ανθρώπινα οστά, αγνώστων στοιχείων ταυτότητας, εντοπίστηκαν την Τρίτη από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Κυθήρων στη θαλάσσια περιοχή Διακοφτίου Κυθήρων. Τα οστά περισυν...

Ολονύκτια μάχη στα πύρινα μέτωπαΕλλάδα

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν και την περασμένη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, μαζί με τους εθελοντές και τους υπόλοιπους φορείς, στα πύρινα μέτωπα της Ρόδου, της Κέρκυρ...

Πτώση Canadair: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της συντριβής – Οι αυτόπτες μάρτυρες – Tα βίντεο ντοκουμέντα – Διασώστες στο σημείοΕλλάδα

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική καθώς λίγο πριν από τις 15:00 έγινε γνωστό πως έπεσε το Canadair στην Κάρυστο, στην περιοχή του Πλατανιστού. Το πυροσβεστικό αεροσκάφος με χειρι...

 Τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ κάνει η πτώση του Canadair στην Κάρυστο - "Η Ελλάδα ζει μία κόλαση"Ελλάδα

Το συγκλονιστικό συμβάν που καταγράφηκε το μεσημέρι της 25ης Ιουλίου στην Ελλάδα, με την πτώση του canadair , τύπου CL-215, με τους δύο χειριστές, στην περιοχή Πλατανιστού Καρύστου...

Νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο – Ιωάννα Κλάπα και Γεωργία Αδειλίνη αναλαμβάνουν πρόεδρος και εισαγγελέαςΕλλάδα

Αλλαγή σκυτάλης στις κορυφαίες θέσεις του Αρείου Πάγου πραγματοποιήθηκε σήμερα, με την Ιωάννα Κλάπα να αναλαμβάνει πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας και την Γεωργία Αδειλ...