ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Mαίνονται οι πυρκαγιές σε Κάρυστο, Ρόδο και Κέρκυρα – Σε ύφεση η φωτιά στο Αίγιο

Μάχη με τις φλόγες δίνουν για όγδοη ημέρα οι πυροσβέστες στη Ρόδο ενώ δραματική κατάσταση επικρατεί και στην Κάρυστο όπου μέσα στη νύχτα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός. Νέες αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα μέσα στη νύχτα κάνουν άλλαξαν το σκηνικό που επικρατούσε μέχρι τα μεσάνυχτα, προκαλώντας ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Καλύτερη είναι η κατάσταση σε Αίγιο όπου υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις στο Φαράγγι του Βουραϊκού και η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις πτήσεις τα εναέρια μέσα συνδράμοντας στις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούσαν με αυταπάρνηση όλο το βράδυ.

Mαίνονται οι πυρκαγιές σε Κάρυστο, Ρόδο και Κέρκυρα – Σε ύφεση η φωτιά στο Αίγιο
Εικόνα από τις αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα, κοντά στο χωριό Λούτσες.

Eντολή εκκένωσης μέσα στη νύχτα στον Πλατανιστό

Στην Κάρυστο ανησυχία προκάλεσε το μήνυμα που στάλθηκε μέσω 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός στις 01:51 τα ξημερώματα προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Το μήνυμα ανέφερε: « Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί και οι οικισμοί Πλατύς Γιαλός, Άγιοι ενώ χθες τα ξημερώματα ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Λιβάδι και Καστρί. Στο άλλο μεγάλο μέτωπο οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί. Το βράδυ η υγρασία στο νησί διευκόλυνε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην Καρυστό συνδράμουν από αέρος δύο αεροσκάφη, ενώ θα προστεθούν και άλλα όσο περνάει η ώρα.

Ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις των εναέριων μέσων στη Ρόδο

Με το πρώτο φως της ημέρας πετούν τα εναέρια μέσα στη Ρόδο όπου ο Γιώργος Αθανασίου μεταδίδει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή Βάτι, όπου υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Στην περιοχή πνέουν το πρωί της Τρίτης άνεμοι της τάξεως των τεσσάρων μποφόρ αν και οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι δυσμενείς με αναφορές για ισχυρούς ανέμους. Mικρά μέτωπα συνεχίζουν να υπάρχουν στα Μάσσαρα και στον Απόλλωνα με τους κατοίκους να μάχονται όλη τη νύχτα για να μην περάσει η φωτιά μέσα στα χωριά τους.

Νέες αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα

Δύσκολα είναι τα πράγματα από τα ξημερώματα στην Κέρκυρα όπου μέσα στη νύχτα, λόγω των αναζωπυρώσεων δόθηκε στην Παλιά Περίθεια, όπου υπάρχουν αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις. Ο Γιάννης Ανδριώτης με το πρώτο φως της ημέρας μετέδωσε ότι οι φλόγες έχουν φορά πια προς το χωριό Λούτσες.

Αν και χθες το απόγευμα και το βράδυ φάνηκε η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη και σε σχετική ύφεση, τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά φούντωσε και πάλι, διάνυσε μεγάλη απόσταση και έχει ήδη φτάσει στη θέση Αναπαύση. Όλοι περιμένουν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέρα για να την περιορίσουν. Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, και αναμένεται να ενισχυθούν και με άλλα εναέρια μέσα.

Στο Φαράγγι του Βουραϊκού οι φλόγες

Μικρές αναζωπυρώσεις στο Φαράγγι του Βουραϊκού κρατούν σε εγρήγορση τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Αίγιο. Από το Διακοπτό ο Μιχάλης Σιώμος μετέφερε όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Η περιοχή έχει κατακλυστεί από μαύρο καπνό και τεράστιες περιοχές είναι καμμένες, σε μια εικόνα αποκαρδιωτική. Στο Αίγιο επιχειρεί από αέρος ήδη ένα ελικόπτερο και υπάρχει πρόβλεψη και για άλλα αν απαιτηθεί από τις συνθήκες.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού για τις περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου σήμερα

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)

-Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

-Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου

-Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

 

Διαβάστε επίσης

Φωτιά στη Ρόδο: Τρεις ενεργές εστίες στα κεντρικά και νότια – Αναζωπύρωση στο ΒάτιΕλλάδα

Με όλα τα μέσα, αλλά υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των αναζωπυρώσεων, συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στα πύρινα μέτωπα στη Ρόδο . ...

Συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό – Οι πυρκαγιές και τα άλλα θέματαΕλλάδα

Η πορεία αντιμετώπισης των πυρκαγιών και τα μέτρα κρατικής αρωγής των πληγέντων θα βρεθούν στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει στις 11:00 σήμερα το πρωί υπό ...

Γιώργος Κώτσηρας: Έχουμε ιστορική ευθύνη να ανοίξουμε εμπράκτως την αγκαλιά μας σε όλους τους Απόδημους ΈλληνεςΕλλάδα

«Έχουμε ιστορική ευθύνη, στην εκκίνηση αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου, να ανοίξουμε εμπράκτως την αγκαλιά μας σε όλους τους Απόδημους Έλληνες», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών ...

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο της Μαριάννας ΒαρδινογιάννηΕλλάδα

«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε μια ξεχωριστή διεθνής προσωπικότητα στον χώρο της φιλανθρωπίας. Ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO ανέπτυξε σημαντική δράση εντός και εκτός Ελλά...