Ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές σε Ρόδο και Κάρυστο - Καίγονται σπίτια – Πλησιάζει σε σπίτια στη Θήβα – Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα (βίντεο)

Αναζωπυρώσεις χωρίς τέλος σε Ρόδο και Κάρυστο με τη φωτιά να μαίνεται και τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων. Λίγο μετά τις 13:15 εστάλη νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρη ενώ νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα να εκκενωθούν τα χωριά Γεννάδι και Βατί προς Κιοτάρι.

Στην Κάρυστο εστάλησαν μήνυμα στους κατοίκους να εκκενώσουν το χωριό Πλατανιστός και την περιοχή Άγιους, καθώς η φωτιά μαίνεται και πνέουν ισχυροί άνεμοι.

 

Η τροπή που έχει πάρει η φωτιά στη Ρόδο είναι δραματική, καθώς η φωτιά έκαψε σπίτια και καταστήματα στο Ασκληπιείο και χρειάστηκε η επέμβαση των αστυνομικών για να εκκενωθεί το χωριό. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν τεράστια μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

 

Σπίτια και καταστήματα παραδόθηκαν στις φλόγες στο χωριό Ασκληπιείο και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες, ενώ από νωρίς το πρωί επιχειρούν και εναέρια μέσα για την κατάσβεση.

Πάντως, λίγο μετά τις 13:00 το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει τους κατοίκους των οικισμών Λίνδος, Πεύκοι και Βλύχα ότι μπορούν να επιστρέψουν στον χώρο διαμονής τους.

 

Νέο μήνυμα 112 στη Ρόδο – “Εκκενώστε από Κάλαθο προς Κολύμπια”

Η φωτιά στη Ρόδο καίει ανεξέλεγκτη και στους κατοίκους που παλεύουν με τις φλόγες ήρθε νέο μήνυμα από 112. Στο μήνυμα τους δίνουν εντολή να εκκενώσουν από την περιοχή Κάλαθο προς τα Κολύμπια, καθώς η φωτιά στη Ρόδο καίει για έβδομη συνεχόμενη μέρα.

 

Να σημειωθεί ότι η μάχη γίνεται να μην περάσει η φωτιά που κινείται πλέον πολύ απειλητικά προς Κάλαθο.

Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες δυνάμεις που ετοιμάζονται να στήσουν ζώνη άμυνας ώστε να μην περάσει η φωτιά το δρόμο προς Κάλαθο.

Συγκεκριμένα βρίσκονται παρατεταγμένες δυνάμεις σε όλη την περιοχή Μάσαρη, Μαλώνα και Κάλαθο ώστε να μην κινδυνεύσουν οι οικισμοί.

 

Η φωτιά μπήκε στο χωριό Πλατανιστός και καίει σπίτια

Στο χωριό Πλατανιστός του δήμου Καρύστου, μπήκε στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας (24.07.2023) η φωτιά, με τις φλόγες να βρίσκονται να τυλίγουν τα πρώτα σπίτια. Σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, υπάρχουν και πολλά νεκρά ζώα.

 

Την είδηση επιβεβαίωσε στο evima.gr και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρύστου, Δημήτρης Ξυπόλητος, «η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, η φωτιά μπήκε στον Πλατανιστό, καίγονται σπίτια αυτή την ώρα. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, υπάρχουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».

Μάλιστα, η πυρκαγιά κατευθύνεται προς το χωριό Μπούρος. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 32 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

 

 

Παράλληλα, εξακολουθεί να μαίνεται και η φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στο Κοντοδεσπότι. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 4:10 το απόγευμα χωρίς να απειλεί σπίτια.

 

Μεγάλη φωτιά στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας – Καίει δίπλα στο χωριό

Νέος συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική υπηρεσία Χαλκίδας για ακόμη μία φωτιά στην Εύβοια. Η πυρκαγιά ξέσπασε στο χωριό Κοντοδεσπότι του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων. «Η φωτιά είναι μεγάλη και καίει ξερά χόρτα κοντά στο γήπεδο του χωριού. Έχουμε ζητήσει κι άλλες ενισχύσεις», λέει στο evima.gr ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 4:10 το απόγευμα και δεν απειλεί σπίτια του χωριού. Στο σημείο επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμει στην κατάσβεση ένα ελικόπτερο. 

 

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 5 μποφόρ. 

 

 

Φωτιά και στην Θήβα: Βρίσκεται μια ανάσα από οικισμό

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Δευτέρας στη Θήβα όταν εκδηλώθηκε φωτιά σε γεωργική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν δέκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα και σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει κοντά σε σπίτια.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το e-sterea.gr, η φωτιά είναι στον περιφερειακό, μία ανάσα από οικισμό.

 

 

Δύσκολες οι συνθήκες σε όλα τα μέτωπα

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογίαννης στο πλαίσιο της έκτακτης ενημέρωσης για τις δασικές πυρκαγιές στη χώρα ανέφερε πως «Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο».

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα σε όλα τα μέτωπα. Στη Ρόδο είναι σε εξέλιξη μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στον οικισμό Ασκληπείο» ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης διευκρινίζοντας ότι η κατεύθυνση του ανέμου είναι νότια.

«Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις» ανέφερε. Περιγράφοντας αναλυτικά τις εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας δήλωσε ότι επιχειρούν οκτώ αεροσκάφη εκ των οποίων τα δύο είναι από Τουρκία και ένα από Κροατία, εκτός των 10 ελικοπτέρων που επιχειρούν.

Μιλώντας για το άλλο μεγάλο πύρινο μέτωπο αυτό της Κέρκυρας δήλωσε ότι «η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση έλαβε μεγάλες διαστάσεις απειλώντας σπίτια στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού».

Και όπως είπε, με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν 2.466 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης συνέδραμαν αστυνομία, Περιφέρεια και λιμενικό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστραφεί κάποιο σπίτι στην Κέρκυρα, όπου επιχειρούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης έχουν ενισχυθεί με επίγειες δυνάμεις.

Αναφορικά με τη πυρκαγιά στην Εύβοια ανέφερε ότι επεκτάθηκε με τη βοήθεια ανέμων σε χαμηλή βλάστηση στην ευρύτερη περιοχή αναφέροντας ότι έλαβε γρήγορα διαστάσεις προς τις περιοχές Λιβάδι, Ποτάμι, Πλατανιστός, Καστρί και Πλατύ Γιαλός.

Διαβάστε επίσης

Πρόεδρος της Δημοκρατίας για Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η πατρίδα μας στερείται από μια γυναίκα που ενσάρκωσε την έννοια της προσφοράς στο κοινό καλόΕλλάδα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με δήλωσή της αναφέρεται στην απώλεια της Μαριάννας Βαρδινογιάννη κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «Μια γυναίκα, που ενσάρκωσε με ...

ΕΚΑΒ: Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για μεικτά πληρώματα – Έντονες αντιδράσεις εργαζομένωνΕλλάδα

Ψηφίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τις κυρώσεις ΠΝΠ (Πράξ...

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Κάρυστο - Στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες σε Πλατανιστό και Ποτάμι  (βίντεο)Ελλάδα

Συνεχείς είναι οιαναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, στην πυρκαγιά της Καρύστου με τις φλόγες να πλησιάζουν οικισμούς.   «Η κατάσταση είναι  εφιαλτική  ...

Διπλωματικές πηγές για φωτιά στη Ρόδο: “Η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης ξένων υπηκόων από σημείο της ελληνικής επικράτειας “Ελλάδα

Το υπουργείο Εξωτερικών κινητοποιήθηκε άμεσα και συντεταγμένα και προέβη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να συμβάλει στη διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε λόγω τω...

Ρόδος: Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς - Σε εξέλιξη τα μέτωπα σε Κάρυστο, Αίγιο και ΥλίκηΕλλάδα

Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου.    Αυτή την ώρα υπάρχουν τ...

Ανδρουλάκης: Ψέγουμε τη ΝΔ για την έλλειψη σχεδιασμού πρόληψης για τις πυρκαγιέςΕλλάδα

Στη σύντομη δευτερολογία του στη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψήφο των αποδήμων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε την αναφορά του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στ...