ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τσίπρας: Μόνο με την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτραπεί η ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής

Το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής περιέγραψε από την Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στα μικρότερα κόμματα του προοδευτικού χώρου στα οποία καταλόγισε ότι «εξυπηρετούν το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη».

Εξαπολύοντας την επίθεση του καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη ΝΔ ότι «το πρόγραμμά της αντιγράφει τα εγχειρίδια του νεοφιλελευθερισμού και η τακτική της τον Μακιαβέλλι». Ακολούθως υποστήριξε ότι μόνο δύο στρατηγικές επιλογές και μόνο δύο αντίστοιχα προγράμματα συγκρούονται την Κυριακή και πρόσθεσε: «σ

Στρατηγική και σχέδιο της ΝΔ, δεν το κρύβουν, δεν είναι μόνο να κερδίσουν αλλά και να αποδυναμώσουν το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τη μόνη δύναμη που μπορεί να τους εμποδίσει να στήσουν ανεξέλεγκτο καθεστώς. Σχέδιό τους είναι μια κατακερματισμένη, παράλυτη από μικρούς εμφυλίους, μικρών κομμάτων αντιπολίτευση. Μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση ανήμπορη να προβάλει σοβαρή αντίσταση στις πολιτικές τους. Με πολλά μικρά κόμματα στη Βουλή».

Απευθυνόμενος προς τον κόσμο σημείωσε: «Βλέπετε ποια κόμματα φουσκώνουν και υπερπροβάλλουν σε αυτήν την προεκλογική περίοδο. Η προεκλογική στρατηγική του κυρίου Μητσοτάκη είναι η στρατηγική του διαίρει και βασίλευε! Σε αυτές τις τρεις λέξεις συνοψίζεται η στρατηγική του».

Ακολούθως ρώτησε: «Θα το δεχτεί αυτό ο δημοκρατικός κόσμος; Ευνοεί κανέναν άλλο, εκτός από τη διαπλοκή και τις ελίτ μια δημοκρατία χωρίς αντίβαρα, χωρίς στιβαρή αντιπολίτευση, χωρίς το οξυγόνο της αντίθεσης και της αντίστασης; Μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση σε μια ελεγχόμενη δημοκρατία τύπου Όρμπαν; Αυτό επιδιώκει η ΝΔ».

Τα μικρότερα κόμμα εξυπηρετούν το σχέδιο Μητσοτάκη

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση και στα μικρότερα κόμματα του προοδευτικού χώρου υποστηρίζοντας ότι έχουν αποδεχθεί το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη. «Κλείνουν τα μάτια μπροστά στο ολοφάνερο πια σχέδιο της Δεξιάς. Και της ανοίγουν, είτε το συνειδητοποιούν, ή όχι, το δρόμο. Με τις αντισύριζα εμπάθειες, πέταξαν στα σκουπίδια την ιστορική δυνατότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Με την υπονόμευση της απλής αναλογικής. Με τακτικές ελαφρότητας και μικροφιλοδοξίας. Με τον δήθεν διμέτωπο που ήταν και είναι ακόμα μονομέτωπος κατά του ΣΥΡΙΖΑ».

Ξεκαθάρισε ότι «αυτή η στάση ευνοεί αντικειμενικά τη Δεξιά. Είναι συνδρομή στα σχέδια του κυρίου Μητσοτάκη».

Έβαλε το δικύβευμα των εκλογών και απευθύνθηκε στους πολίτες: «Το διακύβευμα στις 25 του μήνα δεν είναι αν την επόμενη μέρα θα έχουμε σταθερότητα, ή κυβέρνηση. Αλλά αν την επόμενη μέρα θα επιτρέψουμε με τη ψήφο μας ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο. Ασύδοτο. Επικίνδυνο».

Κατηγόρησε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «άθλια και επικίνδυνα παιχνίδια με ευαίσθητα εθνικά μας θέματα, με τη Θράκη και τη μειονότητα και με εργαλείο την ΕΥΠ, που όπως φαίνεται τη θεωρεί εργαλείο στα σχέδιά του, ακόμα και τα προεκλογικά».

Συνεχίζοντας είπε ότι ενώ θέλησαν «να διαχωρίσουν τους Έλληνες σε εθνικόφρονες και μιάσματα ο ΣΥΡΙΖΑ τους έδωσε ένα μεγάλο μάθημα δημοκρατίας, υπευθυνότητας και πατριωτισμού, που θα το θυμούνται για καιρό. Γιατί με την Πατρίδα εμείς δεν παίζουμε! Στον πάσσαλο της εθνικής ατίμωσης ήθελαν κρεμάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και κρεμάστηκε τελικά με απόφαση του κυρίου Μητσοτάκη ο δικός του υποψήφιος στη Ροδόπη».

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη «όταν είναι να διασωθεί ο ίδιος την πληρώνουν άλλοι. Έτσι έκανε με τον ανιψιό του για τις υποκλοπές. Έτσι έκανε και με τρεις υποψήφιους βουλευτές του μέχρι τώρα. Ο ίδιος τους επέλεξε και τους στήριξε. Ο ίδιος τους πέταξε από τα ψηφοδέλτιά του.

Τον Πνευματικό του διαχωρισμού των ασθενών σε άξιους και μη άξιους να σωθούν. Τον Κρικέτο του άγριου ρατσισμού. Και το τελευταίο θύμα, τον κύριο Κατραντζή στη Ροδόπη».

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο απέναντι στην Αγία Οικογένεια»

Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι έφθασε να «στείλει την κυρία Μπακογιάννη στη Θράκη για να απειλήσει τη μειονότητα σε απευθείας μετάδοση: Αν δεν ψηφίσετε σωστά, ήταν το μήνυμα, θα περάσετε δύσκολα. Και δεν ήταν το μήνυμα αυτό μόνο για τη μειονότητα. Ήταν και είναι για κάθε κοινωνική ομάδα που δεν συμβαδίζει με τη βούληση της Αγίας οικογένειας. Σήμερα η μειονότητα, αύριο οι εκπαιδευτικοί, μεθαύριο οι νοσηλευτές, παραμεθαύριο οι μισθωτοί, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, οι νέες και οι νέοι».

Έδωσε την δική του απάντηση: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του απέναντι σε καθεστωτικές λογικές. Θα αγωνιστούμε για λογαριασμό κάθε κοινωνικής ομάδας που αντιστέκεται. Θα αγωνιστούμε για να έχουν όλοι φωνή και δικαιώματα. Θα αγωνιστούμε για τη δημοκρατία.

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ισχυρός δε σημαίνει μόνο ισχυρή κοινωνία. Αλλά και ισχυρή δημοκρατία».

Κάλεσε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη «κάθε λογικό άνθρωπο, που κατανοεί τι σημαίνει ανεξέλεγκτο καθεστώς. Παρά τις διαφορές και τις επιφυλάξεις τους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, να μας ενισχύσουν με τη ψήφο τους την επόμενη Κυριακή, να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για να μη λάβει λευκή επιταγή η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη. Για να αποτρέψουμε την Ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου». Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ξεκίνησε θέλοντας να μοιάσει στον Μακρόν και έγινε πιστό αντίγραφο του Όρμπαν ακολουθώντας την ίδια πολιτική».

Εξαπάτηση της κοινωνίας

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Θεόδωρου Σκυλακάκη και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν παρουσιάζει το αληθινό της πρόγραμμα: «Μέχρι σήμερα, στις εξαγγελίες τους, λένε πράγματα που δεν έχουν σκοπό να υλοποιήσουν. Και κρύβουν επιμελώς άλλα, που έχουν σκοπό να υλοποιήσουν».

Ακολούθως εξήγησε: «Το αληθινό πρόγραμμά τους δε προβλέπει αυξήσεις στο μέσο μισθό της τάξης του 25%, αλλά καθηλωμένο μέσο πραγματικό μισθό την επόμενη τετραετία. Δεν προβλέπει 10.000 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ, παρά μονάχα 10.000 αντικαταστάσεις όσων αποχωρήσουν. Δεν προβλέπει αυξήσεις στου δημόσιους υπαλλήλους αλλά μειώσεις στο μισθολόγιό τους κατά 730 εκατομμύρια. Και προβλέπει πραγματική μείωση κατά 10% των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, όπως η Υγεία και η Παιδεία». Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει είτε να αποπέμψει και τον κ. Σκυλακάκη που φανέρωσε την αλήθεια, είτε να ζητήσει μια συγνώμη στους Έλληνες πολίτες. Να τους πει: Συγνώμη σας εξαπάτησα. Και να αποκαλύψει το αληθινό του πρόγραμμα. Όπως αυτό που φανέρωσε άθελά του ο κύριος Πνευματικός. Που μας εξήγησε ότι πρέπει στο ΕΣΥ να γίνεται διαλογή ασθενών με βάση το κόστος της θεραπείας και το προσδόκιμο ζωής. Όποιος δεν έχει προσδόκιμο δε θα παίρνει μια ακριβή θεραπεία. Να πηγαίνει στα ιδιωτικά. Και αν δεν έχει λεφτά, ας πεθάνει. Αυτή είναι η ιδεολογία τους. Και αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά μας. Αυτοί λογαριάζουν κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».

Ανθρωπιά ή βαρβαρότητα

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στο ναυάγιο στην Πύλο λέγοντας ότι «σε καμιά περίπτωση, όποιο κι αν είναι το κόστος, δεν πρόκειται να τη βάλουμε στη ζυγαριά κόστους και οφέλους , την ανθρώπινη ζωή. Για αυτό και δε δειλιάσαμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους για πολύνεκρο ναυάγιο στη Πύλο. Γιατί δε μπορούμε να ανεχθούμε η χώρα μας, που επί των ημερών μας έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς, τώρα να γίνεται συνώνυμο της βαρβαρότητας. Στο δίλλημα ανθρωπιά ή βαρβαρότητα έχουμε προ πολλού διαλέξει πλευρά.

Δύο προγράμματα συγκρούονται

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τις διαφορές των δύο προγραμμάτων ΣΥΡΙΖ και ΝΔ: «Δεν είναι όμως μόνο στην υγεία που τα προγράμματά μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Είναι στις εργασιακές σχέσεις, στο οκτάωρο και στα εργασιακά δικαιώματα. Είναι στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Είναι στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και στην αναδιανομή του εισοδήματος. Είναι στη παιδεία, την ενέργεια, το νερό».

Ακολούθως αναφέρθηκε στις δηλώσεις του 'Αδωνη Γεωργιάδη και κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη: «θέλουν 180 βουλευτές για να μπορούν να αλλάξουν το Σύνταγμα μόνοι τους. Σχέδιο τους, το λένε ανοιχτά, είναι η κατάργηση του άρθρου 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και έσπευσε το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη να συνηγορήσει υπέρ του κυρίου Μητσοτάκη και του ακροδεξιού υπουργού του. Προτίθεται να συνδράμει, όπως δήλωσε, τη ΝΔ στην αλλαγή του Συντάγματος. Μαζί με την υγεία έχουν βάλει στο επίκεντρο του στόχου τους και την Παιδεία. Για να δώσουν χώρο στην κερδοσκοπία. Παντού και πάντα το κέρδος, ακόμα και σε κρίσιμες για τη ζωή των πολλών υποδομές. Αυτή τη συνταγή εφάρμοσαν για τη ΔΕΗ. Αυτό θέλουν να κάνουν για το νερό, για αυτό και ψήφισαν ρυθμιστική αρχή».

Διεύρυνση της ανισότητας και φτώχεια

Προέβλεψε δε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ δεν θα φέρει ανάπτυξη , «αντιθέτως θα έρθει κοινωνική ένταση. Η πολιτική και κοινωνική αποσύνθεση. Η διεύρυνση των ανισοτήτων και της φτώχειας. Απέναντι σε αυτό το σχέδιο και αυτό το πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιπαραθέτει ένα δίκαιο, προοδευτικό, ρεαλιστικό πρόγραμμα». Εξήγησε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «προβλέπει την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των εισοδημάτων, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ άμεσα, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αυξήσεις 10% στους δημοσίους υπαλλήλους, 13η σύνταξη, αναδρομικά και 7,5% αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους. Προβλέπει τη μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Και βεβαίως την φορολόγηση των υπερκερδών των κολοσσών της ενέργειας και των διυλιστηρίων, που έκαναν την κρίση ευκαιρία πλουτισμού και συσσώρευσαν 6 δισ. υπερκέρδη σε βάρος της κοινωνίας, της οικονομίας, των πολιτών. Προβλέπει ισχυρή κρατική παρέμβαση για τη στήριξη της ασφάλειας, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων της μισθωτής εργασίας. Προβλέπει την οικοδόμηση ενός νέου ΕΣΥ, μια ποιοτική δημόσια εκπαίδευση με ποιοτικά δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια και με έμφαση στην έρευνα».

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση σήμερα Ομπάμα - ΤσίπραΕλλάδα

Τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα θα συναντήσει κατ' ιδίαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα στις 16:50, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.    Επίσης ο πρόεδρος του...

Εθνική στρατηγική για συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών σχεδιάζει η ΕλλάδαΕλλάδα

Η έλλειψη συνεκτικής ρύθμισης της χρήσης Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ-Drones) οδηγεί σε πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια, την προστασία και την ιδιωτικότητα. Επι...

Συναντήθηκε με τον Μπ. Ομπάμα ο Κυρ. Μητσοτάκης: «Οι αξίες που και οι δυο μοιραζόμαστε αντηχούν πιο δυνατά στην Ελλάδα»Ελλάδα

Με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας, συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ανάρτηση του στο twitter σ...

Τηλεοπτικός παρουσιαστής κατηγορείται για φοροδιαφυγή 400.000 ευρώ – Σαρώνει τα social media η εφορίαΕλλάδα

Δεύτερο «κρούσμα» εκτεταμένης φοροδιαφυγής από τον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των τηλεπωλήσεων. Μετά την infuencer, στην τσιμπίδα της εφορίας πιάστηκε και τηλεοπτικός ...

Δωρεάν η διέλευση από τα διόδια για τις εκλογές από τα μεσάνυχτα της ΠαρασκευήςΕλλάδα

Ελεύθερη,  χωρίς καταβολή διοδίων, θα είναι η διέλευση των πολιτών σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνησή τους στις βουλευτικές εκλογές ...

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παραστεί το απόγευμα στη συζήτηση του Μπ. Ομπάμα στο «Νιάρχος»Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει σήμερα Πέμπτη συνέντευξη στην εκπομπή «Live News» του MEGA και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο. Στις 17:30, ο Κ...