ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Στη δημοσιότητα το κυβερνητικό του πρόγραμμα – Μέτρα για τις πρώτες 50 μέρες

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα, Παρασκευή 28.4, το κυβερνητικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπό τον γενικό τίτλο «Δικαιοσύνη Παντού – Για μια Δημοκρατική Προοδευτική Διακυβέρνηση».


Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει, στην εισαγωγή του προγράμματός του, ότι κατά την τετραετία διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη «οι ανισότητες αυξάνονται, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα εργαζομένων, μικρομεσαίων, συνταξιούχων μειώνεται δραματικά, το κοινωνικό κράτος καταρρέει».

Αναφορά γίνεται επίσης και στο δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ανέδειξε επιπλέον την κατάρρευση του επιτελικού κράτους, την πλήρη απαξίωση στην οποία έφερε κρίσιμες υποδομές της χώρας και τις εκτεταμένες πελατειακές πρακτικές που συγκάλυπταν το αφήγημα των δήθεν “αρίστων”».

 

Στο κείμενο γίνεται μνεία στις επιπτώσεις της κρίσης ακρίβειας, καθώς και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία -όπως αναφέρεται- «είναι παγιδευμένη σε ένα μοντέλο που στηρίζεται στις ιδιωτικοποιήσεις, στις κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις – φαντάσματα, στην επέλαση των funds, στο real estate και στις φαραωνικές τουριστικές επενδύσεις, που δεν αφήνουν βιώσιμο παραγωγικό αποτύπωμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για την ανάγκη ενός «νέου παραγωγικού μοντέλου» και καλεί τους πολίτες σε συστράτευση ώστε «να μετατρέψουμε το πρόγραμμα (…) σε εφαρμοσμένη πολιτική». 

Το πρόγραμμα των 50 ημερών

Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ απαριθμεί τη δέσμη «άμεσων μέτρων» που θέτει σε προτεραιότητα εφαρμογής «εντός των πρώτων 50 ημερών προοδευτικής διακυβέρνησης». 

Παρατίθεται το πρόγραμμα των 50 ημερών, όπως αναφέρεται στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ:

  • «Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα

     
  • Θεσμοθετούμε την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Στον δημόσιο τομέα οι μισθοί θα αυξηθούν άμεσα κατά 10%

  • Επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη του 2019 (πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια) και χορηγούμε την αύξηση του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.

  • Αναστέλλουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της Ν.Δ. και μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας

  • Ρυθμίζουμε το ιδιωτικό χρέος σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019

  • Θεσπίζουμε ανώτατο συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%

  • Φορολογούμε άμεσα τα υπερκέρδη που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων

  • Μειώνουμε τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ρεύματος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ)

  • Προστατεύουμε από τις αποκοπές ρεύματος ειδικότερα τους ευάλωτους καταναλωτές, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας

Για τη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα:

  • Μειώνουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Καταργούμε την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

  • Μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

  • Αφαιρούμε από τη “διευρυμένη” Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων τις αρμοδιότητες νερού και απορριμμάτων, επαναφέρουμε τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο».

Ειδικότερα, στο μέτωπο της εργασίας, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται -μεταξύ άλλων- «για κατάργηση άμεσα του σύνολου των αντεργατικών ρυθμίσεων της Ν.Δ. (Νόμο Χατζηδάκη, ρυθμίσεις για τις ΣΣΕ), για επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού με συλλογική διαπραγμάτευση μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και για μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, χωρίς μείωση μισθών, αρχικά πιλοτικά με παροχή κινήτρων για συμφωνίες των ενδιαφερομένων».

Ως προς τις φορολογικές παρεμβάσεις, «εκτός από όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα των 50 ημερών», ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει και τα εξής: 

  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 10.000 ευρώ.

  • Θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, για εισοδήματα από την εργασία τους. Ένταξη στην ενιαία κλίμακα φορολόγησης όλων των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως μορφής απασχόλησης. Ενοποίηση των κανόνων.

  • Δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση της διανομής μερισμάτων: Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ, από το 5% στο 10%, και την προοδευτική του εξέλιξη έως 15%.

  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, ενός άδικου φορολογικού βάρους που επιβαρύνει οριζόντια επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει το σχέδιό του για «τις νέες προτεραιότητας στη βάση των οποίων θα ανακατευθυνθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης», καθώς και τις παρεμβάσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραθέτει το σχέδιο του και για τη «ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της πρώτης κατοικίας», τονίζοντας ότι «στοχεύει στην απελευθέρωση της οικονομίας και της κοινωνίας από το διαρκώς διογκούμενο ιδιωτικό χρέος με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο. Για τον σκοπό αυτό θα θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, με προστασία της κύριας κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης». 

Ξεχωριστό κεφάλαιο υπάρχει και για ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την κλιματική κρίση, όπως και για την «ενεργειακή δημοκρατία» και τη «δίκαιη πράσινη μετάβαση». 

Στο μέτωπο της ψηφιακής πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «ψηφιακή μετάβαση που οφείλει να είναι δίκαιη και συμπεριληπτική και όχι να δημιουργεί νέες ανισότητες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υλοποιηθεί με όρους που θα θέτουν αναπτυξιακό πρόσημο υψηλής προστιθέμενης αξίας στη χώρα», παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις παρεμβάσεις που προτείνει. 

Οσον αφορά τις μεταφορές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμέυεται -μεταξύ άλλων- για «ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου, για άμεσες αξιοκρατικές προσλήψεις σε ΟΣΕ και θυγατρικές, για ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων με εξειδικευμένο προσωπικό και οικονομικούς πόρους και για επανεξέταση και έλεγχο υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της Hellenic Train, καθώς και της σύμβασης υπηρεσιών οικονομικού συμφέροντος (Υ.Ο.Σ.)». 

Μεγάλο μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνουν οι δεσμεύσεις του κόμματος για το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία και τα δημόσια αγαθά. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην «ενδυνάμωση και αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, για ισότητα και δικαιοσύνη στην Υγεία. Αναβαθμισμένη και ασφαλή, για προσωπικό και ασθενείς, λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας» και στην «οικοδόμηση ενός δημοκρατικού δημόσιου, δωρεάν και ποιοτικού εκπαιδευτικού συστήματος για όλες και όλες». 

Για τη δημόσια διοίκηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την «κατάργηση του νόμου περί επιτελικού κράτους» και ευαγγελίζεται τη δημιουργία ενός «ανοιχτού στον κοινωνικό διάλογο και έλεγχο, δημοκρατικό, κοινωνικό κράτος των πολιτών, της ισότητας, της διαφάνειας, της εμπιστοσύνης, της αποτελεσματικότητας». 

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται επίσης οι θέσεις του κόμματος για τη «μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη», για τη «διαφάνεια στα ΜΜΕ», για την «υποστήριξη των Ανεξάρτητων Αρχών», για την «αναμόρφωση της ΕΛ.ΑΣ», με κατάργηση -μεταξύ άλλων- του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, καθώς και μέτρα για την έμφυλη ισότητα, τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα (νομική αναγνώριση γυναικοκτονίας, γάμος για όλα τα πρόσωπα, αναγνώριση όλων των οικογενειών), τη μεταναστευτική πολιτική (βλ. κατάργηση των ταξικών περιορισμών στη διαδικασία χορήγησης ιθαγένειας με πολιτογράφηση και επαναφορά της «άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους» για αιτούντες των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται), τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής ξεχωρίζει η αναφορά στη «σταδιακή επέκταση σε κάθε τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου των χωρικών υδάτων της Ελλάδας σε 12 ν.μ. και οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ με όλες τις γειτονικές της χώρες στην εν λόγω περιοχή», καθώς και στην «επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ

Διαβάστε επίσης

Εκλογές 2023: Εκτός και το κόμμα της Λατινοπούλου – Μετά την προσφυγή του ΜπογδάνουΕλλάδα

Μετά το κόμμα των Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου, ο Άρειος Πάγος έθεσε εκτός εκλογών και τον συνδυασμό της Αφροδίτης Λατινοπούλου μετά από την προσφυγή του Κ.Μπογδάνου για την ονομασία. Η ...

Παρέμβαση εισαγγελέα για τον ξυλοδαρμό 14χρονης από ανήλικες στη ΘεσσαλονίκηΕλλάδα

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και εμφανίζει μαθήτρια να πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από ανήλικα κορίτσια, στη Θεσσαλονίκη.   Η εισαγγελέ...

Πατήσια: Σοκάρουν οι περιγραφές του άγριου ξυλοδαρμού του 11χρονου στο προαύλιο του σχολείουΕλλάδα

Σοκ προκαλεί ο άγριος  ξυλοδαρμός  ενός 11χρονου μαθητή από συμμαθητές του σε σχολείο στα  Πατήσια .   Οι μαρτυρίες καταγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τον εφιάλτη που έζησε ο μαθητής ...

Τέμπη: Δίωξη στον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ και δύο μέλη της Επιτροπής Μετατάξεων για παράβαση καθήκοντοςΕλλάδα

Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε σήμερα (28.04.2023) στον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ , Σπύρο Πατέρα , και δύο μέλη της Επιτροπής, για την τραγωδία με τους 57 νεκρούς στα Τ...

Πρωτομαγιά: Αναχωρούν οι εκδρομείς για το τριήμερο – Αυξημένη κίνηση στο λιμάνι του ΠειραιάΕλλάδα

Γεμάτα αναχωρούν τα πλοία από τα λιμάνια για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Από το πρωί παρατηρείται αυξημένη κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, με τους εκδρομείς να αναχωρούν για τα νησ...

Σε Κορέα και Ιαπωνία συνεχίστηκαν οι δράσεις εξωστρέφειας της Περιφέρειας, για την προώθηση οίνουΕλλάδα

Συνεχίζεται η καμπάνια εξωστρέφειας της Περιφέρειας Αττικής για την προώθηση του Αττικού Οίνου, μέσω του συγχρηματοδοτούμενου (70% κοινοτικοί και 30% εθνικοί πόροι) προγράμματος «Π...

Κατασκευή πρότυπου βιοκλιματικού παιδικού σταθμού στη Βούλα, ύψους 2.1 εκατ. ευρώΕλλάδα

Η ανέγερση νέου βιοκλιματικού παιδικού σταθμού στη Βούλα, δυναμικότητας 51 νηπίων ο οποίος θα κατασκευαστεί, με χρηματοδότηση ύψους 2.1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής, δρομο...

Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα οι ανακοινώσεις – Ποια ονόματα «παίζουν»Ελλάδα

Ανακοινώνεται σήμερα, Παρασκευή 28/4 και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και το κυβερνητικό του πρόγραμμα ενόψει των εκλογών. Όπως όλα δείχνουν ο καθηγητής στην Ιατρικ...

Hellenic Train: Φοιτητική έκπτωση 50% για ταξίδια με τα δρομολόγια της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη – ΑθήναΕλλάδα

Η Hellenic Trainπαρέχει έκπτωση 50% για την διευκόλυνση φοιτητών αλλά και νεαρών επιβατών, για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν από 27/04/2023 έως και 15/07/2023 με τα δρομολόγια IC...