ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι αλλάζει στα φάρμακα των νοσοκομείων από τη Δευτέρα – Πώς θα γίνονται οι προμήθειες

Αλλαγές στα φάρμακα των νοσοκομείων έρχονται από τη Δευτέρα 3 Απριλίου καθώς πλέον όλες οι προμήθειες θα γίνονται ενιαία, μέσα από μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα είναι απολύτως ελεγχόμενη κεντρικά από το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα μετά τον σχετικό νόμο του υπουργείου Υγείας, πλέον η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς θα μπορεί να καταγράφει και να παρακολουθεί την κατανάλωση φαρμάκων ανά νοσοκομείο, να κάνει τις σχετικές παραγγελίες και να προχωρά στη συνέχεια στην άμεση αποπληρωμή των χρεών τους.

Στο πλαίσιο αυτό από 3 Απριλίου η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) θα πραγματοποιεί τις ψηφιακές προμήθειες φαρμάκων για όλα τα δημόσια νοσοκομεία, μέσω διαγωνισμών που υλοποιεί και από συμφωνίες που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων.

Γεγονός που σημαίνει ότι πλέον όλα τα φάρμακα και η διακίνησή τους θα είναι πλέον ελεγχόμενη ώστε να είναι σε γνώση των αρμοδίων οι διαθέσιμες θεραπείες ώστε να μην παρουσιάζονται ελλείψεις καθώς τα όποια κενά θα μπορούν άμεσα και ψηφιακά να καλύπτονται. Ταυτόχρονα θα είναι υπό τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας και οι τιμές διάθεσης των φαρμάκων, αφού οι παραγγελίες θα γίνονται κεντρικά και με συγκεκριμένες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Παράλληλα η ΕΚΑΠΥ αναλαμβάνει μέσω ψηφιακής διαδικασίας τον υπολογισμό και την επιβολή του clawback στις προμηθεύτριες φαρμακευτικές εταιρείες (σ.σ.: υποχρεωτικές επιστροφές με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης).

Όπως προβλέπεται σε σχετικό νόμο του Υπουργείου Υγείας από την 1η Απριλίου η συγκεκριμένη αρχή «αναλαμβάνει τις διαδικασίες υπολογισμού και επιβολής της αυτόματης επιστροφής (clawback) για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ανά φαρμακευτική εταιρεία για τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων, που διενεργούνται από την Ε.Κ.Α.Π.Υ. κατόπιν υλοποίησης συμφωνιών που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, και αφορούν κλειστούς ή ανοιχτούς προϋπολογισμούς, για τον εφοδιασμό των νοσοκομείων. Επιπλέον, προβλέπεται ότι η φαρμακευτική δαπάνη που υπερβαίνει το όριο δαπανών που τίθεται στην περίπτωση αυτή δύναται να επιστρέφεται ως έσοδο και στην Ε.Κ.Α.Π.Υ.».

Τι αλλάζει από 3 Απριλίου

Αναλυτικότερα ο νόμος του υπουργείου Υγείας αναφέρει πως από τον Απρίλιο η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.) αναλαμβάνει:

α) τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων, που διενεργούνται κατόπιν διαγωνιστικών διαδικασιών που υλοποιεί η Ε.Κ.Α.Π.Υ. και συμφωνιών που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, και αφορούν κλειστούς ή ανοιχτούς προϋπολογισμούς, για τον εφοδιασμό των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», και

β) τις διαδικασίες υπολογισμού και επιβολής του ποσού επιστροφής για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ανά φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορείς (Κ.Α.Κ.) για την κατηγορία των προαναφερθέντων φαρμάκων.

Για την ορθή παρακολούθηση των δαπανών του Υπουργείου Υγείας και για τη διακριτή παρακολούθηση των επιχορηγήσεων ειδικού σκοπού που λαμβάνει η Ε.Κ.Α.Π.Υ. για την προμήθεια των ανωτέρω φαρμάκων, δημιουργείται νέος εξαβάθμιος Αναλυτικός Λογαριασμός Εσόδων (Α.Λ.Ε.) υπό τον πενταβάθμιο Α.Λ.Ε. 2310803 «Επιχορηγήσεις ειδικού σκοπού σε λοιπά νομικά πρόσωπα».

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Νεφώσεις και αφρικανική σκόνη σήμερα στη χώρα - Πού αναμένονται βροχέςΕλλάδα

Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες προβλέπονται σήμερα, Κυριακή στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγ...

Κλειστοί σήμερα Κυριακή  οι σταθμοί “Δημοτικό Θέατρο”, “Πειραιάς” και “Μανιατικά”Ελλάδα

Η ΣΤΑ.ΣΥ. με ανακοίνωση της ενημερώνει, ότι την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό θα διεξάγεται στο τμήμα Αεροδρόμιο – Δουκίσσης Πλακεντίας – Νίκαια, λόγω...

Μύκονος: Μπήκε φράχτης στην παραλία Πάνορμος – Οργισμένες αντιδράσειςΕλλάδα

Οργισμένες αντιδράσεις έχεις προκαλέσει -δικαίως- η εικόνα με τον φράχτη στην παραλία Πάνορμος στη Μύκονο, λίγες μέρες μετά την δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού περί τήρησης του...