ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορυφώνονται η εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου με την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία

Κορυφώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στην κεφαλή της πορείας προπορεύεται η αιματοβαμμένη σημαία η οποία μεταφέρεται από τα χέρια μελών της ΠΑΣΠ και θα καταλήξει στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Φοιτητές - μέλη της ΠΑΣΠ που συνοδεύουν την ιστορική σημαία βρίσκονται αυτή τη στιγμή έξω από τη Βουλή και πορεύονται στην Βασιλίσσης Σοφίας.

 

 Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:00, ενώ από το πρωί της Πέμπτης, πλήθος κόσμου κατέφθανε για να καταθέσει ένα λουλούδι στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου για να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

 

Περισσότερα από 3.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί επί της οδού Σταδίου με κεφαλή στο ύψος της οδού Αμερικής ενώ στις 16:30 θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια τα μέλη του ΚΚΕ.

Ιδιαίτερο χρώμα φέτος έδωσε η μεγάλη παρουσία οικογενειών με μικρά παιδιά, που αφήνουν ένα λουλούδι, μια ζωγραφιά, ακόμα και πολύχρωμα πανό στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

 

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν και στην καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφού προηγήθηκε το προσκλητήριο των νεκρών.

 

Υπενθυμίζεται ότι κατεβάζουν ρολά από τις 15:00 ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής» και από τις 16:30 οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός».

500 φοιτητές που συνοδεύουν την ιστορική σημαία βρίσκονται στην Ακαδημίας και πραγματοποιούν πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

Ανεξίτηλο παραμένει και το αίμα με το οποίο βάφτηκε η σημαία που βγήκε από το Πολυτεχνείο τη μοιραία εκείνη νύχτα, πέρασε από τα χέρια πολλών και κατέληξε στους φοιτητές της ΠΑΣΠ.

Κάθε χρόνο, η αιματοβαμμένη σημαία δεσπόζει στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, υπενθυμίζοντας τη μακρά ιστορία της.

 

 

 

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 

 

Το βίντεο – κάλεσμα της ΚΝΕ για την πορεία του Πολυτεχνείου

 

Διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται αυτή την ώρα μπροστά από τις πύλες του Πολυτεχνείου, λίγο μετά την αποχώρηση των φοιτητών

 

Θεσσαλονίκη: Ο χάρτης των κινητοποιήσεων για το Πολυτεχνείο

Με τις καθιερωμένες πορείες κορυφώνονται το απόγευμα, στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις για την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Στο επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων βρίσκεται η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου από νωρίς πραγματοποιούνται καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου, ενώ φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και απλοί πολίτες προσέρχονται στο σημείο εναποθέτοντας ένα λουλούδι.

Από την Πολυτεχνική και την Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ θα ξεκινήσουν οι πορείες προς το αμερικανικό προξενείο, στην οδό Τσιμισκή. Τρεις είναι οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις: για τις 5 το απόγευμα απευθύνουν κάλεσμα φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συλλογικότητες του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου κ.ά. Την ίδια ώρα, είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΣΑ-Π.Σ. και της νεολαίας του, ενώ μία ώρα αργότερα (6 μ.μ.) θα ξεκινήσει η συγκέντρωση στην οποία καλούν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), το ΠΑΜΕ, όπως επίσης φοιτητές και σπουδαστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας θα βρίσκονται επί ποδός για την εφαρμογή των μέτρων τάξης και ασφάλειας. Αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ drones θα «σηκωθούν», δίνοντας εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., στο Αστυνομικό Μέγαρο (επί της Μοναστηρίου). Επίσης, αναμένεται να επιστρατευτεί η «Αύρα», το όχημα εκτόξευσης νερού της αστυνομίας. Δύο εισαγγελείς θα επιβλέπουν την εφαρμογή των μέτρων, ένας από το κέντρο της πόλης κι ο άλλος από το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ.

 

Λόγω των κινητοποιήσεων θα υπάρξουν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου από τις 2.30μμ, σταδιακά κι ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων, δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων, ενώ θα ισχύσουν αλλαγές στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Όπως ανακοίνωσε η Τροχαία, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (με διακοπές και εκτροπές) θα υπάρξουν στους εξής δρόμους: Εγνατία, Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία ΧΑΝΘ, Καρ. Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ΄ Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί.

Ήδη από χθες απαγορεύεται η στάση και στάθμευση στους δρόμους γύρω από τα Πανεπιστήμια, μέτρο το οποίο ισχύει από τις 6 το πρωί και σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Γερανός της Τροχαίας βρίσκεται στην οδό Εγνατία και απομακρύνει τα οχήματα που δεν μετακινήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, στο πλαίσιο των παραπάνω μέτρων.

 

  • Αλλαγές θα υπάρχουν στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, έως και τις 6 π.μ. της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου 2022 θα ισχύουν τροποποιήσεις όλων των δρομολογίων λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ που διέρχονται από το κέντρο της Αθήνας.

Μεταξύ άλλων:

Γ12: Τα δρομολόγια δεν θα διέρχονται από την οδό Πατησίων. Προσωρινή διαδρομή Λιοσίων – Χαλκοκονδύλη – 3ης Σεπτεμβρίου – Στουρνάρη.

Χ95: Κατά τη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου τα δρομολόγια θα εκτελούνται μέχρι τον σταθμό μετρό «Εθνική Αμυνα».

Τρόλεϊ 2, 3, 4, 5, 11, 15: Προσωρινή διαδρομή μέσω 3ης Σεπτεμβρίου – Μάρνη.

 

 

Πηγές: ΑΠΕ -ΜΠΕ / libre.gr

Διαβάστε επίσης

Βουλή: «Ναι» στο άρθρο για την εγγραφή στο ποινικό μητρώο των διωκόμενων για εγκλήματα κατά ανηλίκωνΕλλάδα

Τη θετική ψήφο του συνόλου, σχεδόν, του ελληνικού κοινοβουλίου έλαβε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία εγγράφεται στο δελτίο ποινικού μητρώου κάθε ασκηθεί...

Έρευνα ΕΛΑΣ στην Κιβωτό του Κόσμου: Kαταγγελίες στον «Συνήγορο του Πολίτη», μαρτυρία 17χρονου Ελλάδα

Δημήτρης Πώποτας, Aρια Καλύβα* Μια σειρά καταγγελιών που έφθασε στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη» για τα όσα συμβαίνουν στην «Κιβωτό του Κόσμου» μεταξύ των οποίων ασέλγει...

Διπλωματικό επεισόδιο: Έφυγε από την Τρίπολη της Λιβύης ο Δένδιας – Τι συνέβηΕλλάδα

Αναστροφή αποφάσισε να κάνει αμέσως μετά την προσγείωση του στην Τρίπολη ο Νίκος Δένδιας. Ο λόγος η παρουσία της ΥΠΕΞ της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μάνγκους στο αερο...

Μητσοτάκης: Το Πολυτεχνείο ήταν μια κορυφαία στιγμή εθνικής ανάτασης - Θυμόμαστε, τιμούμε, προχωρούμεΕλλάδα

«Σχεδόν μισόν αιώνα από την πιο δυνατή πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας, η μνήμη τροφοδοτεί την τιμή. Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι μουσειακό έκθεμα, ούτε αντικε...

Τροπολογία για την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος «Κομβίον Πανικού» για θύματα ενδοοικογενειακής βίαςΕλλάδα

Τη θέσπιση πιλοτικής λειτουργίας του προγράμματος αξιοποίησης της ψηφιακής εφαρμογής «Κομβίον Πανικού» (panic button), η οποία εγκαθίσταται στα έξυπνα κινητά, και ειδοποιεί την Αστ...

Οικονόμου: Πάνω από 132 εκατ. ευρώ η επένδυση για αγορά ψηφιακού εξοπλισμού από μαθητές και εκπαιδευτικούςΕλλάδα

Ξεπέρασε τα 132 εκατ. ευρώ η συνολική επένδυση για την αγορά ψηφιακού εξοπλισμού από μαθητές και εκπαιδευτικούς, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε ανάρτηση...

Ενας νεκρός και 10 διασωθέντες μετανάστες περισυνελέγησαν από τη θαλάσσια περιοχή της ΚωΕλλάδα

Τουλάχιστον ένας νεκρός μετανάστης και 10 διασωθέντες (όλοι άνδρες), περισυνελέγησαν από δύο σκάφη του λιμενικού σώματος από τη θαλάσσια περιοχή 1,5 ναυτικό μίλι ανατολικά της Κω, ...