ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κοροωνοϊός: Στα 500.000 τα ενεργά κρούσματα – Το μεγαλύτερο κύμα πανδημίας μέχρι τώρα

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώνεται καθώς τα τεστ που γίνονται είναι σχετικά λίγα. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκανε λόγο για διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων από αυτόν που καταγράφεται, ενώ εκτίμησε ότι τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή κυμαίνονται μεταξύ 400.000 με 500.000.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης σημείωσε ότι «υπάρχει μια τεράστια, κρυφή διασπορά κρουσμάτων κοροναϊού στην κοινότητα, η οποία δεν αποτυπώνεται στα τεστ». Πρόσθεσε ακόμα ότι «ίσως είναι το μεγαλύτερο κύμα (πανδημίας) που έχουμε περάσει».

Τι ισχύει με τους σκληρούς δείκτες

Σε σχέση με τους σκληρούς δείκτες ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, φάνηκε πιο ανήσυχος, καθώς όπως είπε παρουσιάζεται αύξηση σε θανάτους και διασωληνωμένους, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. «Έχουμε να κάνουμε με έναν ιό, ο οποίος είναι εδώ. Δεν έχει αλλάξει τόσο δραματικά και ακόμα μας ταλαιπωρεί. Στέλνει ανθρώπους και στο νοσοκομείο και στις ΜΕΘ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 
Ακόμα σημείωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον 5 «χτυπά» το κατώτερο αναπνευστικό, ωστόσο μπορεί να δώσει και σοβαρότερη νόσηση αν κάποιος έχει υποκείμενα νοσήματα.

Ο κ. Τζανάκης σημειώνοντας και αυτός τη μεγάλη διασπορά τόνισε ωστόσο ότι το 6ο κύμα δεν συνοδεύεται από αύξηση των σκληρών δεικτών. «Δεν με τρομάζει το φθινόπωρο» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφορικά με την εξάπλωση του ιού όταν τελειώσουν οι διακοπές και όλοι επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεπεράσουμε αυτό το κύμα που συνδέεται με χαλαρή συμπεριφορά στις διακοπές. Είμαι σίγουρος ότι τον Σεπτέμβριο τα πράγματα θα βρίσκονται σε ύφεση και θα είναι πολύ καλά», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Επαναμολύνσεις και αντιικά φάρμακα

Σχολιάζοντας το γεγονός της επαναμόλυνσης του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα ημέρες ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έλαβε τα αντιικά φάρμακα που προκαλούν το φαινόμενο του rebound, δηλαδη την επανεμφάνιση του ιού με πιο ήπια συμπτώματα.

«Δεν μας ανησυχεί. Είναι κάτι που είναι γνωστό στην ιατρική κοινότητα. Προφανώς είναι μια ιοφορία με μικρή τάση μεταδοτικότητας, αλλά δεν σχετίζεται με την επιδείνωση της υγείας αυτών των ανθρώπων», συμπλήρωσε. Και όπως είπε ο κ. Τζανάκης, «το μοριακό τεστ κάνει δεκαπέντε έως είκοσι ημέρες για να αρνητικοποιηθεί σε έναν άνθρωπο».

Σύμφωνα με τον ίδιο όσοι έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, μετα μέχρι στιγμής δεδομένα, προστατεύονται για χρονικό διάστημα έξι έως οκτώ εβδομάδων.

«Μη φανταστείτε ότι προστατεύεστε από τη μόλυνση 100% εάν υπάρξει μια επόμενη μετάλλαξη», πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Αναγκαία η τέταρτη δόση για τους άνω των 60 ετών

Ο ίδιος μιλώντας για τα εμβόλια τόνισε ότι «οι άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν τώρα. Δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα έχουμε τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο τα καινούργια εμβόλια και δεν είναι σίγουρο ότι προστατεύουν περισσότερο από τα υπάρχοντα εμβόλια». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που έκανε λόγο για ισχυρή σύσταση για τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών.

Kαι όπως δήλωσε για όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες, «τα εμβόλια δεν προστατεύουν από την μόλυνση αλλά μετατρέπουν την βαριά νόσηση σε ένα απλό κρυολόγημα».

Διαβάστε επίσης

Κορινθία: Εκτός κινδύνου η 9χρονη που πυροβολήθηκε από τον αδερφό της – Συνελήφθησαν πατέρας και παππούςΕλλάδα

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας η 9χρονη, την οποία πυροβόλησε το βράδυ της Κυριακής με καραμπίνα ο 11χρονος αδελφός της, στην κοινότητα...

Πάτρα: Νέα δίωξη σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους της Μαλένας και ΊριδαςΕλλάδα

Κατηγορούμενη για τις δολοφονίες και των τριών παιδιών της είναι από σήμερα κάτι τις εισαγγελικές αρχές η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία φέρεται ότι ενήργησε με συγκεκριμένο τρόπο δράσ...

Γυναικοκτονία στη Ζάκυνθο: Την έσφαξε και μετά πήγε στη δουλειά του… σα να μην συνέβαινε τίποταΕλλάδα

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί το πανελλήνιο τις αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση της νέας γυναικοκτονίας που συγκλονίζει τη χώρα. Πρόκειται για τη δεύτερη γυναικοκτονία μέσα σε...

Ο φετινός Ιούλιος υπήρξε ο δεύτερος πιο θερμός για τη Δυτική Ελλάδα από το 2010Ελλάδα

Κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα κυμάνθηκε η θερμοκρασία τον Ιούλιο του 2022 στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα και ...

Λέσβος: Ξέσπασε η μάνα έξω από το δικαστήριο - «Τι σου έκανε το μωρό μου, παιδεραστή»Ελλάδα

Ξέσπασε η μητέρα της 14χρονης στη Λέσβο έξω από τα δικαστήρια όπου το πρωί της Δευτέρας (1/8) λίγο πριν τις 10 οδηγήθηκε ο αστυνομικός και προπονητής για τον βιασμό της 14χρονη αθλ...

Δεύτερη γυναικοκτονία σε μία μέρα – Συνελήφθη ο 51χρονος που σκότωσε τη 40χρονη σύζυγό του στη ΖάκυνθοΕλλάδα

Συγκλονίζει μία νέα γυναικοκτονία, αυτή τη φορά στη Ζάκυνθο όπου ένας 51 ετών άνδρας σκότωσε τη 40χρονη σύζυγό του και εξαφανίστηκε. Πρόκειται για μία ακόμα γυναικοκτονία στην Ελλά...

Κούγιας: «Χειρουργήθηκα για καρκίνο στους λεμφαδένες» -Τι ανακοίνωσε για την υγεία τουΕλλάδα

Ο Αλέξης Κούγιας με ανακοίνωση του έκανε γνωστό ότι πριν από λίγο καιρό ανακάλυψε ότι έχει καρκίνο σε εμβρυακό στάδιο στους λεμφαδένες και στη συνέχεια προχώρησε σε επέμβαση για τη...