ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτιά στην Πεντέλη: Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Διώνη, Ντράφι, Παλλήνη- Ο χάρτης με τις εστίες

Υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς σε πέντε σημεία της Βορειοανατολικής Αττικής, εν μέσω σφοδρών ανέμων, δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης. Οι φλόγες καίνε μία έκταση που υπολογίζεται σε 7 χιλιάδες στρέμματα και στο διάβα τους καταστρέφουν κατοικίες και μία μεγάλη δασική έκταση. Ενεργά είναι τα μέτωπα σε Γέρακα, Ανθούσα, Παλλήνη, Διώνη και εκατέρωθεν της λεωφόρου Μαραθώνος. Το πλέον ενεργό μέτωπο βρίσκεται στα ανατολικά όρια Διώνης – Δασαμάρι όπου επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό. Ένα μικρότερο μέτωπο βρίσκεται δυτικά του οικισμού Ντράφι.

“Καταβάλλουμε προσπάθειες να οριοθετήσουμε την φωτιά στις περιοχές της Παλλήνης, της Ανθούσας, στη Διώνη και το Ντράφι, και να περιορίσουμε τις πολλές διάσπαρτες εστίες, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. Όπως είπε, υπάρχει πρόβλεψη ότι μέχρι τις 5-6 το απόγευμα θα συνεχίσουν να πνέουν δυνατοί άνεμοι, αλλά στη συνέχεια αναμένεται να κοπάσουν.

Την εκτίμησή του ότι έως το βράδυ της Τετάρτης θα λήξει η καταστροφική έκβαση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη που μαίνεται από το απόγευμα της Τρίτης και έχει επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Αττικής, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Τριάντα διακομιδές κατοίκων της περιοχής έγιναν από το ΕΚΑΒ. Κατά τη διαδικασία εκκένωσης, 50 άτομα μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. Τρία περιστατικά από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς”.

Από τους τρεις πολίτες που μεταφέρθηκαν στο “Γ.Γεννηματάς” , ο ένας είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Εγκαυμάτων. Πρόκειται για ένα 54χρονο που φέρει εγκαύματα στο 60% της συνολικής επιφάνειας του σώματός του, κυρίως στο πρόσωπο, στα άνω και κάτω άκρα και στον κορμό. Η κατάστασή του κρίνεται σταθερή από τους γιατρούς.

Μία γυναίκα 28 ετών προσήλθε μόνη της στο “Γ.Γεννηματάς” γιατί είχε εισπνεύσει μεγάλη ποσότητα καπνού και μετά από τις εξετάσεις που της έγιναν αποφασίστηκε η διακομιδή της στο νοσοκομείο Σωτηρία για πνευμονολογική εκτίμηση λόγω της φύσης του εισπνευστικού εγκαύματος.

Στο νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς” προσήλθε με ΕΚΑΒ και ένας άνδρας 35 ετών με θερμικά εγκαύματα μερικού πάχους, συνολικής επιφάνειας 18% σε κεφαλή, βραχίονα, κνήμη, και κάτω άκρο. Έγινε σύσταση για εισαγωγή στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ωστόσο ο ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως και θα προσέλθει σήμερα για επανεξέταση στο εξωτερικό ιατρείο Πλαστικής Χειρουργικής.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας 3 πυροσβέστες είχαν προσέλθει στο 251 ΓΝΑ με αναπνευστικά προβλήματα και τραυματισμούς.

Στο ΕΚΑΒ βρέθηκε νωρίς το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προκειμένου να παρακολουθήσει και να συντονίσει τις ενέργειες των διασωστών.

Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες λόγω των ισχυρών ανέμων, η ταχύτητα των οπαίων, στις μέγιστες τιμές της, ξεπέρασε και τα 100 χλμ την ώρα, εμποδίζοντας, σε μερικές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν, για αυτό και ενισχύθηκαν τα πεζοπόρα.

Στην ανατολική πλευρά, αυτήν του Πανοράματος της Παλλήνης βρίσκονται πλέον οι ενεργές εστίες της πυρκαγιάς, γνωστοποίησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος της περιοχής Αθανάσιος Ζούτσος, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κι άλλες διάσπαρτες εστίες.

«Υπάρχουν κατεστραμμένα από τη φωτιά σπίτια και επιχειρήσεις σε Γέρακα, Ανθούσα και Παλλήνη. Το μέγεθος και τον ακριβή αριθμό τους θα γνωρίζουμε από αύριο» είπε ακόμη.

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, και στα σύνορα της Διώνης με το Ντράφι, όπως μεταδίδει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, μπροστά από ένα σπίτι που έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Ανέγγιχτα από τη φωτιά είναι τα σπίτια που βρίσκονται στην απέναντι ακριβώς πλευρά του δρόμου, λόγω της άμεσης παρέμβασης της πυροσβεστικής.

Σε ισχύ είναι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης

Καίγονται σπίτια στη Βενίζα Μεγάρων – Εκκενώθηκε οικισμός- Πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείοΕλλάδα

Πυρκαγιά  εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βενίζα στα  Μέγαρα , με την  Πυροσβεστική  να κινητοποιείται άμεσα. Λίγο μετά τις 16:30 έγινε γνωστό ότι το πύρινο μέτωπο ά...

Γροθιά στο στομάχι οι εικόνες που δείχνουν σκύλο εξουθενωμένο με εγκαύματα στην Πεντέλη Ελλάδα

Γροθιά στο στομάχι είναι οι φωτογραφίες από τον σκύλο που έχει τραυματιστεί από τη φωτιά στη Πεντέλη. O σκύλος με το καμένο πρόσωπο γλίτωσε στο τσακ από τις πελώριες φλόγες που περ...

Ελένη Γερασιμίδου: Κάηκε το σπίτι της στην Παλλήνη – «Είναι όλα κατεστραμμένα, δεν είναι πλέον κατοικήσιμο»Ελλάδα

Πολλά είναι τα σπίτια στην Ανατολική Αττική που τυλίχθηκαν στις φλόγες, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι το απόγευμα της Τρίτης επεκτάθηκε γρή...

Δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πυρόπληκτων – Απευθύνονται στο τηλέφωνο 213 15 10 100Ελλάδα

Κατόπιν επικοινωνίας του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και απο...