ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, απεύθυνε μηνύματα για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

 

 

ΠτΔ :Η επέτειος του ’21 μας θυμίζει ότι τα έθνη καταλαμβάνουν τη θέση τους στο χάρτη της ιστορίας με πίστη στις δικές τους δυνάμεις

Η επέτειος της Επανάστασης μας θυμίζει ότι τα έθνη καταλαμβάνουν τη θέση τους στο χάρτη της ιστορίας με πίστη στις δικές τους δυνάμεις, ενότητα και πάθος για την ελευθερία. Αυτό τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά το τέλος της σημερινής παρέλασης της 25ης Μαρτίου.

«Το παράδειγμα των Αγωνιστών του ‘21», υπογράμμισε, «μας εμπνέει και μας εμψυχώνει ώστε να διαφυλλάσουμε την εθνική μας κυριαρχία».

«Ο ηρωικός ξεσηκωμός των προγόνων μας στις 25 Μαρτίου 1821 οδήγησε μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Μιας χώρας, δημοκρατικής και ανεξάρτητης, στον πυρήνα εδώ και χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Παναγιωτόπουλος: Οφείλουμε να παλέψουμε και να υπερνικήσουμε τις προκλήσεις

Να αντλήσουμε δύναμη και έμπνευση από το παράδειγμα των αγωνιστών του '21. Οφείλουμε να παλέψουμε και να υπερνικήσουμε τις προκλήσεις μαζί με τους συμμάχους μας. Οφείλουμε να αντέξουμε γιατί είμαστε Έλληνες. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά το τέλος της παρέλασης της 25ης Μαρτίου. «Γιορτάζουμε», είπε, «με μεγάλη λαμπρότητα τη διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τη μεγάλη Εθνική μας εορτή». «Τιμούμε», συνέχισε, «τη μνήμη αυτών που αγωνίστηκαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να είναι η Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη».

 

«Στις μέρες μας», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, «αντιμετωπίζουμε μια πλειάδα επικίνδυνων και σύνθετων προκλήσεων. Κρίσεις που απαιτούν δύναμη και ανθεκτικότητα προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε επιτυχώς». Ξεκαθάρισε ότι «είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό από όπου κι αν αυτός προέρχεται. Και είμαστε υπέρ της εδαφικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας κάθε χώρας». Υπογράμμισε, δε, ότι πρέπει να έχουμε «πάντα στο μυαλό μας ότι οι μεγάλες νίκες ήρθαν όταν ήμασταν ενωμένοι ενώ οι μεγάλες ήττες ήρθαν, στην ιστορική μας διαδρομή, όταν μαλώναμε».

 

Τσίπρας: Η 25η Μαρτίου μας διδάσκει πως ένας μικρός λαός είναι ικανός να νικήσει μια πανίσχυρη αυτοκρατορία

«Η 25η Μαρτίου είναι έμπνευση και κίνητρο για όλες τις γενιές των Ελλήνων, αλλά και διαχρονικό παράδειγμα για όλους τους λαούς της οικουμένης», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Σημειώνει ότι η 25η Μαρτίου «μας διδάσκει πως ακόμη κι ένας μικρός λαός είναι ικανός να νικήσει μια πανίσχυρη αυτοκρατορία, όταν στη σημαία του γράφει την απόφαση Ελευθερία ή Θάνατος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι «σήμερα, που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας πολύπλευρης κρίσης, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, και με ενεργές απειλές για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την εθνική μας ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη, μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ο οδικός χάρτης της μνήμης, όπως τον χάραξε το ‘21 και τον απεικόνισε ο Γιάννης Ρίτσος: Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι». «Χρόνια πολλά στις Ελληνίδες και στους Έλληνες απανταχού στον κόσμο!», καταλήγει το μήνυμα του κ. Τσίπρα.

 

Οικονόμου για την 25η Μαρτίου: Με εφόδια τη σταθερότητα και την ενότητά μας πορευόμαστε και σήμερα

«"πάντα ? νίκη, ?ν ?νωθ?τε, πάντα ?σ?ς θ' ?κολουθε?" (Δ. Σολωμός, Ύμνος εις την Ελευθερίαν). Ο ελληνισμός ξεκίνησε πολύ βαθιά στην ιστορία και έφτασε ως εδώ όρθιος, επειδή ποτέ δεν πρόδωσε τις αρχές που προσδιόρισαν το μεγαλείο του: την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ανδρεία, τη σοφία, τον ανθρωπισμό, την αγάπη, την ελπίδα και την πίστη», αναφέρει ο Γιάννης Οικονόμου σε μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτει: «Με αυτές τις αρχές, με εφόδια τη σταθερότητα και την ενότητά μας πορευόμαστε και σήμερα, μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, πάντοτε στην σωστή πλευρά της ιστορίας».

 

Μήνυμα Δένδια για την 25η Μαρτίου: Με οδηγό την πίστη στην Ελευθερία και την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο

«Έχοντας ως οδηγό τη διαχρονική πίστη της Ελλάδας στο ιδανικό της Ελευθερίας και τη σταθερή της προσήλωση στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, βρισκόμαστε πάντα απέναντι σε κάθε προσπάθεια επιβολής αναθεωρητικών τετελεσμένων» τονίζει σε μήνυμά του για την 25η Μαρτίου που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Τιμάμε τους ήρωες, είμαστε υπερήφανοι για την Ιστορία μας. Εορτάζουμε τη φετινή επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με αυτοπεποίθηση και ενότητα, αλλά και με τη σκέψη μας στον Ελληνισμό της Μαριούπολης και τις δύσκολες στιγμές που βιώνει» επισημαίνει επίσης ο Νίκος Δένδιας και εύχεται «Χρόνια Πολλά!».

 

 

Ανδρουλάκης: Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι μείωση των ανισοτήτων και δημιουργία μιας κοινωνίας δίκαιης ανάπτυξης

«Η σημερινή ημέρα μάς γεμίζει με υπερηφάνεια και πίστη για να ανταποκριθούμε στα προτάγματα της εποχής μας. Υποκλινόμαστε μπροστά στη θυσία των Αγωνιστών του 1821, που έδωσαν υπόσταση στον άσβεστο πόθο για την ελευθερία και την ανεξαρτησία», αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε δήλωσή του για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισημαίνει πως «201 χρόνια μετά την εθνική παλιγγενεσία, η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο σταυροδρόμι» και υπογραμμίζει: «Η ενεργειακή κρίση, το κύμα ανατιμήσεων και η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία τοποθετούν αδιαπραγμάτευτα στο κέντρο της πολιτικής μας τους πιο αδύναμους. Τη μείωση των ανισοτήτων και τη δημιουργία μιας κοινωνίας δίκαιης ανάπτυξης για την ευημερία όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων».

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι «οφείλουμε να χαράξουμε νέες σύγχρονες πολιτικές που θα αναβαθμίσουν το παραγωγικό οικονομικό μοντέλο της χώρας και θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Με το υπόδειγμα μας στην άσκηση της πολιτικής να απηχούμε την διαφάνεια, την αξιοκρατία, τον παραγωγικό λόγο προς όφελος των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

 

Κουτσούμπας: Η Επανάσταση του 1821 διδάσκει ότι η «σωστή πλευρά της ιστορίας» είναι αυτή που κινεί τον τροχό της κοινωνικής εξέλιξης

«Η Επανάσταση του 1821, ως γνήσιο "τέκνο" της εποχής της, διδάσκει ότι η "σωστή πλευρά της ιστορίας" είναι αυτή που κινεί τον τροχό της κοινωνικής εξέλιξης προς τα μπρος, είναι ο δίκαιος αγώνας των καταπιεσμένων ενάντια στις κοινωνικές τάξεις που, σε κάθε ιστορική περίοδο, εκφράζουν το "παλιό" και "ξεπερασμένο"» δήλωσε για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και προσέθεσε:

 

«Στη σημερινή εποχή, ο σοσιαλισμός αποτελεί τη μοναδική προοδευτική απάντηση απέναντι στο γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα. Αυτός είναι ο δρόμος, για να μπει τέλος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα, για τη συναδέλφωση των λαών».

 

ΜέΡΑ25: Η επέτειος της Επανάστασης του 1821 μας θυμίζει τα «προαπαιτούμενα» μιας χώρας και ενός λαού που δεν υποτάσσεται

«Το 1821 οι ήρωες και οι ηρωίδες της Επανάστασης που γέννησε την χώρα μας, μας έδωσαν το δικαίωμα να ελπίζουμε σε έναν τόπο που θα διαφεντεύεται από το λαό του, επιλέγοντας συνειδητά να αγωνιστούν, μη αναλογιζόμενοι/ες την δυσκολία, τους αρνητικούς συσχετισμούς και το "κόστος", καθώς γνώριζαν ότι η υποταγή συνιστά τη χειρότερη μορφή "περιπέτειας"», σημειώνει, σε ανακοίνωσή του για τη σημερινό επέτειο, το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25 και συνεχίζει:

 

«Οι ηρωίδες και οι ήρωες μας δεν ήταν ήρωες και ηρωίδες επειδή δεν φοβόντουσαν, ούτε επειδή είχαν εκπονήσει κάποια "μελέτη" σχετικά με το κόστος και το όφελος που τους υποδείκνυε ότι "συμφέρει" περισσότερο μια Επανάσταση σε σχέση με την υποταγή.

 

Ήταν ηρωίδες, ήρωες, επειδή, παρά τον φόβο τους, παρά την πλάστιγγα του ιδιωτικού συμφέροντας που έγερνε σαφώς υπέρ της υποταγής και υπέρ του "πού να τα βάλουμε τώρα μια χούφτα άνθρωποι με την Πύλη;", αποφάσισαν ότι άλλο είναι το συμφέρον και άλλο το καθήκον. 

Ότι καλύτερα μιας ώρας, ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια, σκλαβιά και φυλακή».

 

Και καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΜέΡΑ25 με τα μηνύματα για την τρέχουσα εποχή: «Σήμερα, 25η Μαρτίου του 2022, με νέες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις να ταλανίζουν την χώρα και τον λαό μας, αλλά και εν μέσω νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων να βασανίζουν την ήπειρο και τον κόσμο μας, έχουμε ιερή υποχρέωση να θυμόμαστε στο διηνεκές ότι η ελευθερία ενός λαού προαπαιτεί την απελευθέρωση του από τον φόβο και από την επιχειρηματική λογική της διαχείρισης κινδύνου.

Και επειδή οι σύγχρονες απειλές της υποταγής θα βρίσκονται πάντα προ των πυλών, η επέτειος της Επανάστασης του 1821 είναι μια εξαιρετική μέρα για να θυμόμαστε τα "προαπαιτούμενα" μιας χώρας και ενός λαού που πραγματικά δεν υποτάσσεται».

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Επιτύχαμε να υπάρξει ρητή αναφορά στο πλαφόν της τιμής του φυσικού αερίουΕλλάδα

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρκετά δύσκολες συζητήσεις για το θέμα της ενέργειας.             Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτά...

Τα ιστορικά "μπινελίκια" του Καραϊσκάκη - Ποιον "έλουσε" στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας Ελλάδα

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ήταν μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Επανάστασης του 1821. Αυτό επειδή, πέρα από τα ανδραγαθήματά του, έμεινε στην Ιστορία και για την αθυροστο...

Κορωνοϊός: Δείτε τα κρούσματα στα νησιά - Αττική: 5.920  νέα κρούσματα - Η γεωγραφική κατανομήΕλλάδα

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στην Αττική τα 5.920 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:   Νήσων                104 Νότιος Τομέας Αθήνας       751 Πειραιάς             ...

Σοκ στο Αιγάλεω: Πέταξε τα ανήλικα ανίψια της από το μπαλκόνι και μετά πήδηξε και αυτήΕλλάδα

Σοκ στο Αιγάλεω όπου μία γυναίκα φέρεται να πέταξε από το μπαλκόνι του ημιώροφου τα ανήλικα ανίψια της και μετά έπεσε κι εκείνη στο κενό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είχε πρ...

Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Τα ελληνικά Rafale για πρώτη φορά στον αττικό ουρανό – Δείτε εικόνες και βίντεοΕλλάδα

Με λαμπρότητα διεξήχθη φέτος η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου για την 201η επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στην φετινή παρέλαση συμμετεί...

Μίνα Γκάγκα: Έχουμε πολλά κρούσματα και λίγες εισαγωγές – Χρειάζεται ακόμα προσοχήΕλλάδα

Το μήνυμα ότι χρειάζεται ακόμα προσοχή ώστε να αντιμετωπισθεί η πανδημία, έστειλε σήμερα από τα Χανιά, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις...