ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεοδωρίδου: Δεν τελείωσε ο κορωνοϊός - Ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μια νέα πτυχή που ίσως επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου.

 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά του κορωνοϊού, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, για το τέλος της πανδημίας, επισημαίνοντας πως «η κάθε πανδημία έχει διαφορετική έκβαση, ακόμα και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μια νέα πτυχή που ίσως επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί».

 

Θεοδωρίδου: Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού δυσχεραίνουν την κατάσταση

«Πριν δύο χρόνια, στις 11 Μαρτίου, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ο κορωνοϊός είναι πανδημία», ανέφερε στην αρχή η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για τους εμβολιασμούς στη χώρα.

 

Στη συνέχεια, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην εμβολιαστική διαδικασία και στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που «δυσχεραίνουν την κατάσταση», τονίζοντας πως η τρίτη δόση του εμβολίου αποτελεί «σύμμαχο» στην καταπολέμηση του ιού.

 

Επίσης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, επισημαίνοντας πως ο δείκτης θνησιμότητας από κορωνοϊό σε εμβολιασμένους είναι 1,5% ανά 100.000 εμβολιασμένους ανά εβδομάδα σε σχέση με 11,7% ανά 100.000 σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Και αυτό σημαίνει πως το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 87%.

 

«Ότι χαλαρώνουν τα μέτρα, δεν σημαίνει πως ο κορωνοϊός δεν είναι μαζί μας. Αυτό φαίνεται και από τα κρούσματα που έχουμε ημερησίως», ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Επίσης, μίλησε για την τέταρτη δόση του εμβολίου, τονίζοντας πως «δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό».

 

 

Επίσης, αναφερόμενη στο πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας, είπε: «Η κάθε πανδημία έχει διαφορετική έκβαση, ακόμα και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μια νέα πτυχή που ίσως επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί. Υπάρχουν πολλά ακόμα κεφάλαια για να γραφτούν στο ''βιβλίο'' για τον κορωνοϊό».

 

Θεμιστοκλέους: 7.870.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους

Κατά 20.000 αυξήθηκαν οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί για κορωνοϊό στην Ελλάδα σε διάστημα δύο εβδομάδων, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

 

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής (14/3) ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας «ξεπεράσαμε τους 20.320.000 εμβολιασμούς κατά της Covid-19.

 

Ειδικότερα, σημείωσε ότι με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.870.000 πολίτες, δηλαδή το 75% του γενικού πληθυσμού, ακριβώς το ίδιο με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 84,6% επί του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 85,5% επί του ενήλικου πληθυσμού.

 

 

Περισσότεροι από 7.560.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72% του γενικού πληθυσμού και 80,8% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72% του γενικού πληθυσμού και 83% του ενήλικου πληθυσμού.

 

Στη συνέχεια έδωσε τα στοιχεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα ανά ηλικιακή ομάδα.

 

Σχετικά με την αναμνηστική δόση, τόνισε ότι δικαιούχοι είναι 6.627.000 πολίτες, ποσοστό 87,6% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Από τους πολίτες που δυνητικά θα έληγε το πιστοποιητικό τους λόγω μη εμβολιασμού με αναμνηστική δόση, το 95,7% έχει ήδη εμβολιαστεί.

 

Στη συνέχεια ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έδωσε τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου, ή έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.

 

Σε σχέση με το εμβόλιο της Novavax, που έχει ξεκινήσει από 5 Μαρτίου, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 1.640 πολίτες και έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους 1.540, άρα σύνολο περίπου στις 3.000.

 

 

Από εδώ και πέρα θα αλλάξει η συχνότητα των ενημερώσεων για τον εμβολιασμό, καθώς όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, θα γίνονται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα και κυρίως όταν έχει να εξαγγελθεί κάτι καινούριο.

 

Εμβολιασμοί στην Ελλάδα: Οι αριθμοί που είχε αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλέους στις 28 Φεβρουαρίου

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από ακριβώς δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονικά ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν: 20.145.000 εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

 

Με μία δόση είχαν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.850.000 πολίτες, δηλαδή το 74,9% του γενικού πληθυσμού και 84,4% του ενήλικου.

 

Περισσότεροι από 7.530.000 πολίτες είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,7% του γενικού πληθυσμού και 80,6% του ενήλικου.

 

Σχετικά με την αναμνηστική δόση, είχε πει πως 5.831.000 πολίτες ήταν δικαιούχοι. Μέχρι τις 28/2 είχαν πραγματοποιηθεί 5.350.000 εμβολιασμοί, δηλαδή ποσοστό 92% επί των δικαιούχων και 85.000 πολίτες είχαν τότε προγραμματίσει το ραντεβού τους.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Παιδιών ο Περιφερειάρχης Αττικής Ελλάδα

  Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και παράδοση υποστηρικτικού υλικού στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Παιδιών   Γ. Πατούλης: «Στηρίζουμε το Κέντρο Εκπα...

ΕΕ για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ενθαρρύνουμε τέτοιες συναντήσειςΕλλάδα

Η ΕΕ ενθαρρύνει συναντήσεις όπως αυτή που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο ερωτηθε...

Κορωνοϊός: Δείτε τα κρούσματα στα νησιά - Αττική: 7.388 νέα κρούσματα - Όλη η γεωγραφική κατανομήΕλλάδα

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στην Αττική τα 7.388 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:   Νήσων: 184 Νότιος Τομέας Αθήνας: 859 Πειραιάς: 836       Ανατολική Αττική: 1....

Προφυλακιστέοι οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους για οπαδική βίαΕλλάδα

  Στην φυλακή οδηγούνται μετά την απολογία τους για σωρεία βαρύτατων αδικημάτων που σχετίζονται με οπαδική βία οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους, οπαδούς του Παναθηναϊκού,...

Καβάλα: Θρίλερ με τον θάνατο ηλικιωμένης – Υποψίες ότι ξυλοκοπήθηκε από συγγενείςΕλλάδα

Σε θρίλερ, εξελίσσεται η υπόθεση  με τον θάνατο ηλικιωμένης, που βρέθηκε νεκρή τα ξημερώματα της Δευτέρας, στο σπίτι της στο Χρυσοχώρι, στην Καβάλα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα kava...

Άλμπερτ Μπουρλά (Pfizer): Χρειάζεται τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊούΕλλάδα

Η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού είναι απαραίτητη για τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς η προστασία του σκευάσματος δεν διαρκεί πολύ, εκτίμησε ο CEO της Pfizer, Άλμ...

Οικονόμου για μέτρα κατά της ακρίβειας: Να σταθούμε στο πλευρό όσων περισσότερων πολιτών μπορούμεΕλλάδα

Στο κύμα ακρίβειας που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και στα επικείμενα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Όπως αποκ...

Ο Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντηση με τον ΕρντογάνΕλλάδα

Για το καλό κλίμα που υπήρξε χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός...