Kατά την πρώτη μέρα των μαθημάτων μετά τις διακοπές κρίνοντας από τα πρώτα στοιχεία που συλλέγουν τόσο οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα όσο και οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, τα νούμερα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα δημοτικά σχολεία.
Ανάλογα την περιοχή τα ποσοστά απουσιών κυμάνθηκαν από 30 έως 50% πράγμα που σημαίνει ότι οι δάσκαλοι έκαναν μάθημα με τα μισά παιδιά παρόντα και τα άλλα μισά στο σπίτι για διάφορους λόγους εκ των οποίων ο σημαντικότερος είναι ο φόβος της νόσησης και όχι η ίδια η νόσηση.
Περισσότερα και πιο αναλυτικά στοιχεία θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες, ωστόσο ήδη μπορούμε να μιλήσουμε για το σύνδρομο της άδειας τάξης λόγο φόβου.
Από την πλευρά της επιδημιολογικής επιτήρησης προκύπτουν ερωτηματικά αφού είναι πολύ πιθανόν οι μαθητές που έμειναν στο σπίτι να μην υπέβαλλαν τους εαυτούς τους στη διαδικασία του self test. Υπό αυτά τα δεδομένα, ο αριθμός των 15000 κρουσμάτων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να μην είναι απλά μεγάλος αλλά θηριώδης.
Σε καθαρά παιδαγωγικό επίπεδο, το σύνδρομο της άδειας τάξης βάζει τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας σε πολύ μεγάλο δίλημμα. Να προχωρήσουν κανονικά την ύλη με πολλούς μαθητές απόντες μέχρι νεωτέρας ή να επιβραδύνουν τους ρυθμούς περιμένοντας να επιστρέψουν άπαντες όταν το σφοδρό κύμα της πανδημίας αποτελέσει παρελθόν;
Σε κάθε περίπτωση η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται με προβλήματα και αστερίσκους στα οποία καλούνται να βρουν επίλυση και εξήγηση οι εκπαιδευτικοί έχοντας όμως ελάχιστα μέσα στη διάθεσή τους.
Πληροφορίες από Libre