ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Euractiv για σχολεία: Η Ελλάδα στις χώρες με το υψηλότερο ρίσκο

Τα μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις της Ένωσης για να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού στα εκπαιδευτικά ιδρύματα παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές. Τα περισσότερα κράτη έχουν προσεκτική προσέγγιση με εφαρμογή μηχανισμών για κλείσιμο τμημάτων, άλλα πετούν το μπαλάκι στις τοπικές αρχές, ενώ ορισμένα δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο.
Η Πολωνία, η Κροατία και η Ελλάδα έχουν αποφασίσει να πάρουν το μεγαλύτερο ρίσκο, ενώ η Φινλανδία παραμένει αναποφάσιστη στο εάν θα ανοίξει τα σχολεία και με ποια πρωτόκολλα.

Το Euractiv έκανε μια ανάλυση στα διαφορετικά μέτρα που λαμβάνονται στην Ευρώπη και τα χωρίζει σε τρεις κατηγορίες:


Στη Σλοβενία μια ολόκληρη τάξη, με εμβολιασμένα παιδιά ή όχι, θα μπαίνει σε καραντίνα σε περίπτωση καταγραφής ενός κρούσματος είτε σε μαθητή είτε σε εκπαιδευτικό. Η καραντίνα είναι αυτή τη στιγμή δέκα ημέρες, αλλά από την επόμενη εβδομάδα θα μειωθεί στις επτά ημέρες. Οι μαθητές κάνουν τρία rapid την εβδομάδα που τα δίνουν οι γονείς, αλλά γίνονται στον χώρο του σχολείου.

Εάν ένα παιδί διαγνωστεί με κορονοϊό στην Τσεχία όλη η τάξη μπαίνει σε καραντίνα. Οι υπηρεσίες υγείας αξιολογούν την κατάσταση σε κάθε τάξη και στη συνέχεια αποφασίζουν αναλόγως. Εναπόκειται στα σχολεία να διαλέξουν ανάμεσα σε rapid ή PCR που δίδονται δύο φορές τη βδομάδα. Από τις 17 Ιανουαρίου θα είναι υποχρεωτικό ένα τεστ.

Στη Ρουμανία σε περίπτωση ενός κρούσματος οι μαθητές μπαίνουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης. Η δια ζώσης διδασκαλία επιστρέφει μετά από οκτώ ημέρες εάν όλοι οι μαθητές έχουν αρνητικό PCR ή rapid. Τα πιο μεγάλα παιδιά που είναι πλήρως εμβολιασμένα μπορούν να συνεχίζουν τα μαθήματα στις τάξεις και εάν περισσότερες από τις μισές τάξεις κλείσουν τότε ολόκληρο το σχολείο μπαίνει σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης. Θεωρητικά οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν δύο rapid τεστ την εβδομάδα τα οποία παρέχει η κυβέρνηση.

Στην Ιταλία, μετά από δύο κρούσματα σε τάξη, οι ανεμβολίαστοι μαθητές μπαίνουν σε καραντίνα. Στο τρίτο κρούσμα όλο το τμήμα μπαίνει σε καραντίνα. Δεν αποκλείεται να σημειωθούν περαιτέρω αλλαγές, καθώς οι περισσότεροι διευθυντές σχολείων επιθυμούν τηλεκπαίδευση έως τις αρχές Φεβρουαρίου, κάτι με το οποίο η κυβέρνηση διαφωνεί. Στη Νάπολη, πάντως, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα σχολεία δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα, αλλά στα τέλη του μηνός.

Στη Σλοβακία εάν διαπιστωθεί ένας μαθητής θετικός, οι συμμαθητές του πρέπει να μπουν σε καραντίνα εκτός εάν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές και οι γονείς καλούνται να κάνουν τεστ στα παιδιά πριν την έναρξη του σχολείου και να επαναλαμβάνουν τα τεστ δύο φορές την εβδομάδα.

Στην Ισπανία από τρία και πάνω κρούσματα θεωρείται ότι υπάρχει έξαρση κορονοϊού και οι εκπαιδευτικές αρχές της κάθε περιφέρειες αξιολογούν την κατάσταση αναλόγως. Δεν υπάρχει συνταγογράφηση rapid. Εάν ένα παιδί κολλήσει οι στενές επαφές του θα πρέπει να κάνονυ τεστ μια φορά και εάν είναι αρνητικό, καλούνται να το επαναλάβουν μετά από επτά ημέρες.

Στην Πολωνία όλα τα μαθήματα ήταν διαδικτυακά μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και μια εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι από τις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία ανοίγουν κανονικά. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες σε σχέση με το κλείσιμο και το υπουργείο έχει ζητήσει από τα σχολεία να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού. Το μπαλάκι, δηλαδή, είναι στους διευθυντές των σχολείων, ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί κανόνες σχετικά με τα τεστ. Ανεπίσημες πηγές ανέφεραν στο Euractiv ότι υπήρξε σύγκρουση ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας, που ήθελε να ανοίξουν τα σχολεία, και στον υπουργό Υγείας, ο οποίος θεωρούσε ότι η κατάσταση παραείναι άσχημη για να ανοίξει η εκπαίδευση.

Στην Κροατία η απόφαση για επιστροφή στην τηλεκπαίδευση επαφίεται στους γιατρούς των σχολείων, με τη γενική ιδέα να είναι ότι τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά ακόμη και εάν οι μισοί μαθητές δεν παρακολουθούν τα μαθήματα.

Τα σχολεία στην Πορτογαλία ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου. Οι μαθητές δεν είναι υποχρεωμένοι να απομονώνονται εάν υπάρχει θετικό κρούσμα στην αίθουσα παρά μόνο εκείνοι που κάθονται στο ίδιο θρανίο.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση αποφάσισε να κρατήσει τον κανόνα 50% +1, το οποίο σημαίνει ότι η τάξη θα μπει σε καραντίνα μόνο εάν βρεθούν θετικοί περισσότεροι από τους μισούς μαθητές. Οι επιστήμονες έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για την απόφαση αυτή, επισημαίνοντας ότι ενέχει τον κίνδυνο για πολύ γρήγορα εξάπλωση κορονοϊού στα σχολεία. Υπήρξαν, άλλωστε, αναφορές σε ελληνικά ΜΜΕ ότι η επιτροπή ειδικών ήταν διχασμένη για αυτόν τον κανονισμό με ορισμένα μέλη να προτείνουν τη μείωση του ποσοστού στο 30% ή στο 40%.

Οι κανονισμοί στη Βουλγαρία είναι ακόμη πιο ελεύθεροι και οι Αρχές δηλώνουν ότι τα σχολεία θα κλείσουν μόνο ως έσχατη λύση. Οι μαθητές κάνουν τεστ δύο φορές την εβδομάδα και όσοι δεν θέλουν, παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεων. Όσοι έχουν πράσινο πιστοποιητικό μπορούν να πάνε στο σχολείο χωρίς τεστ.

Στη Γαλλία δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για κλείσιμο τμημάτων. Πριν τα Χριστούγεννα μια τάξη έκλεινε εάν τρεις μαθητές ήταν θετική, ενώ με το νέο σύστημα όσο έχουν κορονοϊό θα πρέπει να κάνουν καραντίνα. Οι υπόλοιποι κάνουν τεστ και εάν βγει αρνητικό επιστρέφουν στο σχολείο. Οι τοπικές αρχές φέρουν την ευθύνη για το πότε πρέπει να κλείσει ένα τμήμα.

Αντίστοιχα, στη Γερμανία οι κανονισμοί διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Η πιο κοινή πρακτική είναι υποχρεωτικά ημερήσια rapid για τους μαθητές την πρώτη εβδομάδα που θα ανοίξουν τα σχολεία και στη συνέχεια τρεις φορές την εβδομάδα. Σε ορισμένες περιοχές, όπως το Βερολίνο και η Θουριγγία, τα τεστ δεν είναι υποχρεωτικά. Οι κανόνες είναι διαφορετικοί και για το κλείσιμο τμημάτων. Σ

Στη Φινλανδία η συζήτηση για το εάν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα συνεχίζεται. Το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων πρότεινε να ξεκινήσει το εξάμηνο με εξ αποστάσεως διδασκαλία ώστε να βελτιωθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, όμως τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας, οι αρχές ασφαλείας και οι μαθητικές οργανώσεις είναι εναντίον της τηλεκπαίδευσης. Το συνδικάτο των εκπαιδευτικών προτιμά κλειστά σχολεία, ενώ οι γονείς είναι διχασμένοι.

 

libre.gr

Διαβάστε επίσης

ΑΣΕΠ: 5+1 προκηρύξεις για 1.828 μόνιμες προσλήψεις, θέσεις εργασίας σε υπουργεία και ΕΛΣΤΑΤΕλλάδα

Σε επεξεργασία βρίσκονται 6 προκηρύξεις του  ΑΣΕΠ  οι οποίες αναμένεται να βγουν το επομενο διάστημα και αφορούν 1.828 προσλήψεις σε υπουργεία και ΕΛΣΤΑΤ.   Νέο έτος και το ΑΣΕΠ πρ...

«Χαίρομαι που επέστρεψα αλλά φοβάμαι μήπως κολλήσω» - Τι λένε μαθητές και γονείς για την πρώτη μέρα στο σχολείοΕλλάδα

Χαρούμενοι για την επιστροφή τους δηλώνουν οι περισσότεροι μαθητές, ωστόσο όπως λένε στο protothema.gr, φοβούνται μην κολλήσουν - Ανήσυχοι και οι γονείς Στα  σχολεία   επέστρεψαν σ...

5.3 ρίχτερ «ταρακούνησαν» την Φλώρινα - Αρκετοί μετασεισμοί - Στους δρόμους οι κάτοικοιΕλλάδα

    Ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη της Φλώρινας έγινε ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23:43 χθες, Κυριακή, αφού το επίκεντρό του εντοπίζεται μόλις 2 ...

Άνοιγμα με ανησυχία στα σχολεία: Βρέθηκαν 15.500 κρούσματα από τα self test σε μαθητές-καθηγητέςΕλλάδα

Άνοιγμα με ανησυχία στα σχολεία. Και ο λόγος ότι περισσότερα από 15.000 κρούσματα έχουν ανιχνευτεί μέσω των self test που έγιναν υποχρεωτικά σε μαθητές και καθηγητές για την επιστρ...

Σχολεία: Ανοίγουν τη Δευτέρα με νέο πρωτόκολλο - Πώς θα δοθούν self test στις 7 το πρωίΕλλάδα

Ανοίγουν το πρωί της Δευτέρας (10/01) τα σχολεία, ενώ έχουν δοθεί νέες οδηγίες σχετικά με τη διάθεση των δωρεάν self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που δεν έχουν καταφέρει να π...

Καταδίωξη θρίλερ στη δυτική Αττική με τραυματία αστυνομικό – εμβόλισαν μηχανή της ΔΙ.ΑΣ.Ελλάδα

Κινηματογραφική καταδίωξη συμμορίας Ρομά σημειώθηκε το Σάββατο στη δυτική Αττική. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν ύποπτο όχημα να κινείται με κατεύθυνση προς τη δυτική Αττι...

Δείτε τα νέα κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων, την Αργολίδα και τον Πειραιά - 6.853 στην Αττική – Ο χάρτης της διασποράςΕλλάδα

  Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 18592 σημερινά κρούσματα , στην Αττική καταγράφηκαν 6853, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 2065. Στην Π.Ε.Νήσων καταγρά...

Κ. Μητσοτάκης: Ευχήθηκε περαστικά στον Αλ. Τσίπρα -  Ευχές και από Ν.ΑνδρουλάκηΕλλάδα

Ευχές για ανάρρωση έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Αλέξη Τσίπρα,  που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. «Εύχομαι περαστικά στον Αλέξη Τσίπρα! Έχοντας κάνει και την αν...

Θεοδωρικάκος: Τα κόμματα να πάρουν θέση για τις απειλές στον πρύτανη του ΑΠΘΕλλάδα

Τις απειλές που δέχτηκε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταδίκασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος «Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο υπήρχε...