ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σπήλιος Λιβανός: Παράταση στο σχεδιασμό των ΠΟΑΥ - Στη Βουλή με νομοσχέδιο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Παράταση χρόνου αναμένεται ότι θα δοθεί στην προθεσμία για την οριστική χάραξη των περιοχών ολοκληρωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών, γνωστών ως ΠΟΑΥ. Ήδη η τελευταία παράταση που είχε δοθεί έληξε τον περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η χορήγηση νέας, κάτι που σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, θα διευθετηθεί στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα πάει στη Βουλή, όποιο και εάν είναι αυτό κάτι που αναφέρθηκε στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου για την Ιχθυοκαλλιέργεια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η νέα παράταση θα δώσει και νέα προθεσμία έναντι και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην υποχρέωση χάραξης των χωροταξικών ζωνών για την υδατοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, γεγονός που εφόσον ολοκληρωθεί θα ανοίξει τον δρόμο για ενοποίηση υπαρχουσών παραγωγικών μονάδων και την ανάπτυξη νέων. 

Υπενθυμίζουμε ότι η χάραξη των ΠΟΑΥ είναι μία υπόθεση που χρονολογείται από το 2011 και την αρχική κατάθεση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου, το οποίο οριοθετούσε τις περιοχές ολοκληρωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών. Κατά αυτού υπήρξε σειρά προσφυγών με το θέμα να οδηγείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε τις εν λόγω προσφυγές, εγκρίνοντας το ειδικό χωροταξικό σχέδιο. 

 

 

Βασικές εκκρεμότητες στους φακέλους των επιμέρους ΠΟΑΥ

Χαρακτηριστική ήταν η εξήγηση της επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεωργίας Κοτίνη, για το θέμα, η οποία σημείωσε ότι υφίστανται δυσχέρειες πολυπλοκότητας στη νομοθεσία καθώς και ελλείψεις στους φακέλους και επ’ αυτού ζητήθηκαν νέα στοιχεία. "Υπάρχουν φορείς από τους οποίους έχει ζητηθεί να γίνει χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα. Οι δήμαρχοι αντιδρούν σε κοινωνικό επίπεδο, ενώ καταθέτουν μελέτες για να αντικρούσουν τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη χωροθέτηση. Το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι υποχρεωμένο να εξετάζει αυτές τις μελέτες”, είπε η κυρία Κοτίνη στεκόμενη σε ένα από τα βασικά αίτια λόγω των οποίων χρονίζει η διαδικασία. 

Από την πλευρά του ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, αναφέρθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου, στο γεγονός ότι υφίσταται πρόθεση από πλευράς της κυβέρνησης για χορήγηση επιδοτήσεων και κινήτρων για επενδύσεις στον τομέα αυτόν και προς την κατεύθυνση ανάπτυξης νέων μονάδων. 

 

Tουραλιάς: Θα ήμουν ευτυχής εάν η πολιτική βούληση μεταφραζόταν σε πράξη
Σχετικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Απόστολος Τουραλιάς, ανέφερε ότι "θα ήταν πιο ευτυχής εάν η πολιτική βούληση μεταφραζόταν σε πράξη. Δεν μας ενδιαφέρει να συντηρήσουμε τις εταιρείες με επιδοτήσεις και βοηθήματα και το αποδείξαμε έμπρακτα και στην περίοδο της πανδημίας. Από την άλλη έχουμε αξιολογήσει τα σφάλματά μας, έχουμε μία στρατηγική για το τι πρέπει να κάνουμε ως κλάδος για να αναπτυχθούμε και διατηρούμε αναπτυξιακή πορεία. Δεν ερχόμαστε να ζητήσουμε από την κυβέρνηση γενικά, αλλά συγκεκριμένα πράγματα για να δούμε την επόμενη μέρα της ιχθυοκαλλιέργειας”. 

Το ζήτημα στο οποίο στάθηκε ο κύριος Τουραλιάς είναι το χωροταξικό. "Εδώ και 10 χρόνια έχει ψηφιστεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Πολύ σύντομα υπήρξαν ενστάσεις και προσφυγές στο ΣτΕ όπως γίνεται για τα πάντα. Και είναι το μοναδικό κλαδικό χωροταξικό που κρίθηκε επαρκέστατο από το ΣτΕ. Περιμέναμε λοιπόν ότι θα ξεκινούσε η υλοποίησή του.  Η υλοποίηση θα έλεγε ότι έπρεπε να έχουμε οργανωμένες τις περιοχές ιχθυοκαλλιέργειας έως το 2017. Ωστόσο, δόθηκαν παρατάσεις έως το 2019 και στη συνέχεια έως τον Νοέμβριο του 2021 χωρίς αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ρυθμιστεί νομοθετικά ούτε έως πότε θα είναι η επόμενη παράταση”. 


Τι προβλέπει το χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών 
Με την θεσμοθέτηση του χωροταξικού των υδατοκαλλιεργείων σχεδιάζεται η πλήρης παράδοση τεράστιου μέρους του παράκτιου θαλάσσιου χώρου της χώρας στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο που απέστειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στον Δήμο Πόρου στις 18.11.2021. Με το εν λόγω έγγραφο, το Υπουργείο, μετά από 8 διαδοχικά ερωτήματα και 13 μήνες επιμονής του Δήμου, αποκαλύπτει για πρώτη φορά τα μεγέθη των 25 πρώτων υπό αδειοδότηση βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών σύμφωνα με τις αντίστοιχες ξεχωριστές Μελέτες (εκ των οποίων οι 4 έχουν ήδη θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα). Σύμφωνα με το έγγραφο, η κατάληψη θαλάσσιων στρεμμάτων στις επίμαχες περιοχές 24πλασιάζεται (από 9.832 σήμερα σε 238.150), ενώ η ετήσια παραγωγή 4πλασιάζεται τα πρώτα 5 χρόνια (από 130.339 τόνους σε 467.187) και απελευθερώνεται από τον 6ο χρόνο. Σημειώνεται ότι δεν γνωστοποιήθηκαν στοιχεία για την έκταση των ΠΟΑΥ στον χερσαίο χώρο, ωστόσο η περίπτωση του Πόρου δείχνει ότι αυτή είναι υπερδιπλάσια της θαλάσσιας. Με την ίδρυση των ΠΟΑΥ η Αιτωλοακαρνανία και τα γύρω νησιά, ο Β.&Ν. Ευβοϊκός, ο Σαρωνικός και πολλές άλλες παράκτιες περιοχές παραδίδονται στην ιχθυοκαλλιέργεια.

 

 

Με πληροφορίες από το capital.gr

Διαβάστε επίσης

Έπνιξε την 83χρονη μητέρα του στα Γρεβενά – Τον πρόδωσε η βιαστική κηδείαΕλλάδα

Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία για την υπόθεση του θανάτου της 83χρονης γυναίκας, στα Γρεβενά. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο θάνατος της ηλικιωμένης αποδίδεται σε δολοφονία, μ...

Κορωνοϊός: 4.801 νέα κρούσματα - 683 σε ΜΕΘ, 77 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο - Γεωγραφική κατανομήΕλλάδα

  Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:   Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.801 , εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπι...

Παραλλαγή Όμικρον: 10 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης στην Ελλάδα Ελλάδα

  Αυξάνονται ραγδαία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα, καθώς τα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΕΟΔΥ εργάζονται συνεχώς για να χαρτογραφήσουν τη διασπορά του...