ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την κλήση του Διοικητή της ΕΥΠ στη Βουλή ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Η απάντηση Οικονόμου στις καταγγελίες για παρακολουθήσεις πολιτών

Την έκτακτη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητούν με αίτημά τους προς τον πρόεδρό της οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που μετέχουν σε αυτή ως μέλη.


Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι καλό θα είναι να μείνει η ΕΥΠ έξω από τη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση χωρίς πάντως να διαψεύσει επί της ουσίας τις καταγγελίες.

Οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Βούτσης, Σπύρος Λάππας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Παύλος Πολάκης ζητούν την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής προκειμένου να κληθεί ο Διοικητής της ΕΥΠ σε ακρόαση σε σχέση με ανησυχητικές πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες σχετικά με δραστηριότητες της υπηρεσίας που διευθύνει.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», η ΕΥΠ παρακολουθεί απλούς πολίτες και ενημερώνει για τις κινήσεις τους τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, ο διοικητής της ΕΥΠ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι και δημοσιογράφοι έχουν μπει στο στόχαστρο της υπηρεσίας του, γιατί ζητά την καταγραφή του ιδεολογικού υποβάθρου και προσωπικών στοιχείων διαμαρτυρομένων πολιτών, γιατί πρέπει να παρακολουθείται όποιος υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών και ποια απειλή για τη δημόσια ασφάλεια αποτελεί ένα 12χρονο προσφυγόπουλο που έφτιαξε σκίτσο που δημοσιεύτηκε.

Οικονόμου για ΕΥΠ: Καλό θα ήταν η δουλειά της να μένει έξω από την δημόσια πολιτική αντιπαράθεση
«Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και αυτό μας διακατέχει οριζόντια όσον αφορά την λειτουργία των κρατικών οργάνων, η ΕΥΠ επιτελεί έναν πολύ σημαντικό και σπουδαίο ρόλο με πολύ μεγάλη επάρκεια σε ό,τι αφορά τις απειλές για την εθνική ασφάλεια των πολιτών για τον ομαλό κοινωνικό βίο είτε αυτό αφορά εσωτερικές είτε εξωτερικές απειλές είτε είναι το οργανωμένο έγκλημα» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με το αν η ΕΥΠ πραγματοποιεί παρακολουθήσεις απλών πολιτών.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης σε «απειλές που έχουν και πιο υβριδικά χαρακτηριστικά στον Εβρο είτε με την υγειονομική κρίση που ορισμένοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν και δυστυχώς δημιουργούν καταστάσεις που εγκυμονούν μεγάλες απειλές για την απώλεια ζωής των συμπολιτών μας».

«Να προσθέσω ότι η ΕΥΠ εποπτεύεται από ανεξάρτητη εισαγγελική αρχή απολύτως επιφορτισμένη με τον ρόλο αυτό» πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Θα ήταν καλό και αυτό ακολουθείται κατά κόρον στα ευρωπαϊκά κράτη η ΕΥΠ η δουλειά της και ο ρόλος της να μένει έξω από τη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση και αυτή και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί απέναντι στον διοικητή και τον επικεφαλής της για λόγους προφανείς» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Με την αξιωματική αντιπολίτευση που διαθέτει η χώρα δεν περιμέναμε να έχει τέτοιες ευαισθησίες ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να εργαλειοποιείται η ΕΥΠ και να γίνεται κομμάτι μιας δημοσίας πολιτικής αντιπαράθεσης όταν ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι ο διοικητής της ΕΥΠ είναι απολύτως στη διάθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ενημερώνεται ή να απαντά στα ερωτήματά του» κατέληξε ο Γιάννης Οικονόμου όσον αφορά την ΕΥΠ.

 

Το δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών":

 

 

Πολίτες σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ

Εν μέσω πανδημίας η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση για να συγκεντρώσει πληροφορίες και να παρακολουθήσει τη δραστηριότητα αντιεμβολιαστών, αλλά και πολιτών που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό. Αναζητούνται το «ιδεολογικό» πρόσημο και τα προσωπικά δεδομένα. Τα μηνύματα της κεντρικής υπηρεσίας προς τα κλιμάκια ανά την επικράτεια.

Ενα εφιαλτικό όσο και δυστοπικό καθεστώς παρακολούθησης πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», στους οποίους περιλαμβάνονται υπάλληλοι μεταναστευτικών οργανισμών, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται με το προσφυγικό, ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των αρνητών της πανδημίας όπου και διαπιστώνεται πλήρες «φακέλωμα» των διοργανωτών τους.

Την ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν είναι η δουλειά της να πείσει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν –όπως είπε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Υγείας–, θεωρεί πως είναι δουλειά της να τους παρακολουθεί και να τους «φακελώνει». Με τα στοιχεία που παρουσιάζουμε φαίνεται ότι πριν μπει μπροστά η επιχείρηση «Ελευθερία», με όλα τα επικοινωνιακά ταραταζούμ της κυβέρνησης να τη συνοδεύουν, μια άλλη επιχείρηση είχε ξεκινήσει ήδη με στόχο τους ανεμβολίαστους πολίτες της χώρας.

Ειδικότερα, από τον Ιούλιο του 2020 –όπως φαίνεται από αδιάσειστα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.»– και με τις πρώτες συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα κατά των μέτρων για τους ανεμβολίαστους ζητήθηκε από τη διοίκηση της ΕΥΠ να καταγράφονται όλες οι συγκεντρώσεις, οι πρωταγωνιστές τους και το «ιδεολογικό τους υπόβαθρο». Ετσι, σε κάθε συγκέντρωση ανά την επικράτεια βρέθηκαν υπάλληλοι της υπηρεσίας προκειμένου να ενημερώνεται το Μαξίμου σε καθημερινή βάση.

Από την αρχή σχεδόν ήταν φανερό και αποδεικνύεται από τα σχετικά σήματα πως ο πυρήνας αυτών των μικρότερων ή μεγαλύτερων συγκεντρώσεων ανήκε στους κύκλους της ακροδεξιάς, παραθρησκευτικών οργανώσεων και οπαδών περιθωριακών ομάδων τύπου Σώρρα. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι γνώριζε τους υποκινητές και το «ιδεολογικό τους υπόβαθρο», να κατηγορήσει επανειλημμένα τον ΣΥΡΙΖΑ πως υποκινούσε τις συγκεντρώσεις, χρησιμοποιώντας γι’ αυτόν τον σκοπό ολόκληρο το επικοινωνιακό της οπλοστάσιo, συμπεριλαμβανομένων δημοσκοπήσεων που έβγαιναν σε τακτά χρονικά διαστήματα στα κανάλια.

Τα σήματα και οι «κουκούλες»

Οι ενημερώσεις της ΕΥΠ περιλάμβαναν ονοματεπώνυμα, κινητά τηλέφωνα (για να μπουν υπό παρακολούθηση) και κοινωνικές δραστηριότητες των «υποκινητών». Διαβάζουμε, για παράδειγμα, σε σχετικό σήμα που στάλθηκε τον περασμένο Ιούλιο: «Σας γνωρίζουμε ότι το προσεχές διάστημα θα δημιουργηθούν συγκεντρώσεις-πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στα ληφθέντα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του covid 19 και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε διάφορες πόλεις ανά την επικράτεια.

Επί των ανωτέρω παρακαλούμε για την άμεση διαβίβαση στην κεντρική υπηρεσία οποιασδήποτε πληροφορίας κατέχετε ή καταστεί δυνατόν να συλλέξετε στη Ζ.Ε. (σ.σ. ζώνη ευθύνης) σας, σχετικά με τους συμμετέχοντες (ομάδες-άτομα) στις εν λόγω συγκεντρώσεις (συμπεριλαμβανομένων προσωπικών πληροφοριών όπως τηλέφωνα, λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιότητα, δράση, το ιδεολογικό τους υπόβαθρο, καθώς και τους υποκινητές». Να σημειωθεί ότι όποτε ήταν προγραμματισμένη αντίστοιχη πορεία διαμαρτυρίας, υπήρχε ανάλογη κινητοποίηση της ΕΥΠ, μια και υπάρχουν κι έτερα σήματα που το επιβεβαιώνουν.

Σε άλλο σήμα που στάλθηκε από τα κεντρικά της ΕΥΠ στα παραρτήματα της υπηρεσίας ανά την επικράτεια σημειώνονται τα εξής: «Σύμφωνα με αναρτήσεις στο διαδίκτυο έχει ανακοινωθεί κάλεσμα για συγκεντρώσεις ανά την επικράτεια την ερχόμενη Κυριακή με θέμα “κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας - κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο”. Επί του παρόντος αναφέρονται ως σημεία συγκέντρωσης στην Αθήνα (πλατεία Συντάγματος) και στη Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος). Σχετική αφίσα έχει αναρτηθεί στο προφίλ που διατηρούν στο facebook οι “Ενωμένοι Μακεδόνες”. Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας την άμεση διαβίβαση στην κεντρική υπηρεσία οποιωνδήποτε πληροφοριών καταστεί δυνατό να συλλέξετε για τυχόν συγκεντρώσεις στη Ζ.Ε. σας».

Η «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της και τις απαντήσεις που στάλθηκαν από τις κατά τόπους υπηρεσίες προς τα κεντρικά της ΕΥΠ ως προς το αίτημα της παρακολούθησης των αντιεμβολιαστών. Και όντως, οι άνθρωποι της ΕΥΠ έχουν κάνει τη δουλειά τους, δίνοντας σαφή περιγραφή της κατάστασης που επικρατούσε. Διαβάζουμε για παράδειγμα σε απαντητικό σήμα: «πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση περίπου 20 ατόμων...» και ότι σ’ αυτήν αναπαρήχθησαν μαγνητοφωνημένες ομιλίες του γιατρού (αναφέρεται το όνομα γιατρού που πρωτοστατεί στις συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών) στις οποίες εξηγούσε τις θεωρίες του κατά του εμβολιασμού. Πιο κάτω σημειώνεται πως «δεν ακούστηκαν συνθήματα ούτε υπήρχαν πανό... Η κινητοποίηση έγινε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Στο ίδιο σήμα αναφέρονταν ονομαστικά συγκεκριμένοι πολίτες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση όπως και η ιδιότητά τους.

Σε άλλο σήμα καταγράφεται και το «ιδεολογικό υπόβαθρο» ορισμένων από τους συμμετέχοντες. Αφού αναφέρονται αναλυτικά τα ονόματα των διοργανωτών και ο αριθμός της αστυνομικής τους ταυτότητας, γίνεται λόγος για συμμετοχή τους σε ακροδεξιές ομάδες και ομάδες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο που επιδίδονται στη συνωμοσιολογία αναφορικά με τους εμβολιασμούς. Οπως σημειώνεται στο σήμα, «γενικότερα ήταν εμφανής η παρουσία ατόμων του ακροδεξιού χώρου». Επιπρόσθετα δίνονται πληροφορίες και για άλλα άτομα και κυρίως για την επαγγελματική τους ιδιότητα.

Αλλο σήμα καταγράφει μεταξύ άλλων το κεντρικό σύνθημα που ακουγόταν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, «κάτω η Χούντα του Μητσοτάκη» και ακολουθείται η ίδια παράθεση στοιχείων για τους διοργανωτές όπου και σημειώνεται ειδικώς «η παρουσία τριών κληρικών, μιας γιατρού και ατόμων κυρίως από το χώρο της ακροδεξιάς».

Σε έτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας όπου συμμετείχαν περισσότερα –σύμφωνα με την εκτίμηση του κλιμακίου της ΕΥΠ– από 500 άτομα, καταγράφεται η παρουσία «υγειονομικών (νοσηλευτές, γιατροί)» ενώ «αναγνωρίζονται και οπαδοί του Σώρρα, κυρίως αστυνομικοί, κληρικοί και καλόγεροι».

H EYΠ και ο μικρός Τζαμάλ

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Οι έρευνες επεκτείνονται και σε πρόσωπα που έχουν εμπλακεί με το μεταναστευτικό και με τα δικαιώματα των προσφύγων. Για παράδειγμα υπάρχει σήμα με το οποίο ζητούνται πληροφορίες για γυναίκα που εργάζεται στον δημόσιο τομέα (όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας) με την αιτιολογία ότι η εν λόγω «εμφανίζεται ως υπέρμαχος των εργασιακών και ανθρώπινων δικαιωμάτων των μεταναστών συμμετέχοντας σε καμπάνιες...». Εννοείται πως παρατίθενται όλα τα προσωπικά της στοιχεία ώστε το κλιμάκιο που θα αναλάβει την υπόθεση να έχει πλήρη εικόνα για το αντικείμενο ελέγχου του.

Σε άλλο σήμα η υπηρεσία ζητά ενημέρωση για συλλογή στοιχείων για έναν δικηγόρο ο οποίος έχει κληθεί να υπερασπιστεί σε δικαστήριο έναν μετανάστη. Στην περίπτωσή του υπάρχει πλήρης αναφορά για τα προσωπικά του στοιχεία (διεύθυνση κατοικίας, κινητό τηλέφωνο κ.λπ.) και ζητούνται πληροφορίες για την «εν γένει δράση του».

Το πιο εντυπωσιακό όλων, όμως, είναι το γεγονός ότι η Υπηρεσία ζητά πληροφορίες για ένα 12χρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία που έγινε ευρέως γνωστό πριν από λίγους μήνες όταν ο ιστότοπος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde δημοσίευσε ένα σκίτσο του. Στο σχετικό σήμα η υπηρεσία ζητά από το αρμόδιο κλιμάκιο να ελέγξει την πληροφορία που έχει στη διάθεσή της πως ο 12χρονος κρατείται στην προσφυγική δομή της Κω και να συλλέξει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με αυτόν.

Στο σήμα τονίζεται πως για την περίπτωση του 12χρονου ενδιαφέρεται Ελληνας δημοσιογράφος που επιθυμεί να κάνει σχετικό ρεπορτάζ μετά τη δημοσίευση του σκίτσου του και περιλαμβάνονται σ’ αυτό προσωπικά δεδομένα του δημοσιογράφου (όνομα και αριθμός ταυτότητας), ενώ το ίδιο ισχύει και για έναν υπάλληλο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, με τον οποίο ο πρώτος φέρεται να ήρθε σε επαφή προκειμένου να πραγματοποιήσει το ρεπορτάζ του. Αναρωτιέται κανείς τι είδους «απειλή» συνιστούσε για το επιτελικό κράτος ένα ανήλικο προσφυγόπουλο;

Διαβάστε επίσης

Σε κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης σήμερα καλούν οι συνδικαλιστικοί φορείςΕλλάδα

Σε κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης σήμερα καλούν τους επαγγελματίες οι φορείς του κλάδου. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συναφών Επαγγε...

Δυστύχημα στον Ηλεκτρικό: Πρόβλημα στα φρένα παρουσίασε το μηχάνημα λείανσης - Νεκρός 41χρονος εργοδηγός Ελλάδα

Βλάβη στα φρένα παρουσίασε η ειδική μηχανή λείανσης που είχε ξεκινήσει από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στη Κηφισιά.    Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 04:05 της Τρίτης στη γραμμή 1 του Μετρό,...

Το απόγευμα η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Μπόρις Τζόνσον στο ΛονδίνοΕλλάδα

Σημαντικά διμερή, περιφερειακά, ευρωπαϊκά, αλλά και παγκόσμια ζητήματα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα και αύριο στο Λ...

Ανατροπή στην υπόθεση Βαλυράκη – Ανοίγει ξανά η έρευνα για τον θάνατό τουΕλλάδα

Ανατροπή στην υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΑΝΤ1, από το περιβάλλον της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη, η δικογραφία που έχει σχηματιστ...

ΣτΕ: Ευθύνες της ΕΛΑΣ για τις ζημιές κατά την εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 - Αποζημίωση σχεδόν 2 εκατ. ευρώΕλλάδα

Απόφαση «σταθμό» εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας που αποδέχεται ότι για τα επεισόδια και τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2008, μετά τη δολοφονία του Α...

Επενδύσεις, επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και Brexit στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Τζόνσον στο ΛονδίνοΕλλάδα

  Σημαντικά διμερή, περιφερειακά, ευρωπαϊκά, αλλά και παγκόσμια ζητήματα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της μετάβασης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 16 και 17 Νοεμ...

Θεμιστοκλέους: Από Παρασκευή ο προγραμματισμός ραντεβού για την 3η δόση, στους 5,5 μήνες από την 2η δόσηΕλλάδα

  Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19, για τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες α...

Στις 4 Δεκεμβρίου ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα – Το πρόγραμμα της επίσκεψης τουΕλλάδα

  Στις 4 Δεκεμβρίου φθάνει στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένη επίσκεψης ο Πάπας αναμένεται...

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα για την εκ παραδρομής κλήση του Π. ΠολάκηΕλλάδα

  Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας παρενέβη στο θέμα που έχει ανακύψει από την εκ παραδρομής κλήση του βουλευτή Παύλου Πολάκη για παροχή εξηγήσεων στο πλαίσιο προκατα...